петък, 22 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8386 прочитания

  Стартира изграждането на най-голямата икономическа зона у нас

  Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на първата инвестиция в икономическата зона София-Божурище
  17 юни 2013, 15:47 a+ a- a

  Снимка: Президентство

  Започна изграждането на най-голямата икономическа зона в България София-Божурище. На официалната церемония по откриването й присъстваха президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов и изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони” Валери Андреев.

  Плевнелиев изтъкна, че новата икономическа зона ще е не само най-голямата и най-близо до университетски центрове и до един милионен град, но и че е най-стратегически разположена - на три магистрали и на три еврокоридора, със собствени мултимодални терминали, които ще бъдат изградени, и собствени жп линии.

  Президентът даде старт и на строежа на първата инвестиция в бъдещата икономическа зона на ново предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Стойността на инвестицията, която ще осигури нови 350 работни места, е 42.5 млн. лева.

  Държавният глава посочи, че компанията-инвеститор „Бер-Хелла Термоконтрол” (BHTC) е подходила много внимателно към избора на място за своята фабрика и се е доверила на България. Аналози на изграждащото се предприятие има единствено в Япония, в Китай, в Германия и в Индия, допълни президентът.

  „България е една поредна наша стъпка в Източна Европа и ще се превърне във важен стълб в цялостната ни стратегия. От една страна, новият български завод ще предостави необходимото разширение на нашето производство, а от друга страна – предвиждаме изграждането на нов научно-развоен център, който ще допринесе за реализирането на нашия план за развитие“, отбеляза главният изпълнителен директор на ВНТС Томас Шулте и съобщи, че в следващите от 3 до 5 години компанията ще инвестира над 20 млн. евро в този парцел.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица