четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4503 прочитания

  Икономика в мрежата

  Двоен ръст на Интернет икономиката до 2016 очакват експерти
  27 януари 2012, 13:34 a+ a- a

  Истински бум на икономиката в мрежата очакват експертите от Boston Consulting Group. Обемът на дигиталната икономика в страните от Г20 ще се удвои до 2016, става ясно от проучване на консултантската група, цитирано от BBC.

  Очаква се онлайн икономиката да нарасне от 2.3 трилиона долара през 2010 до 4.2 трилиона през 2016. Най-голям принос за това ще има все по-широката употреба на мобилен интернет. Прогнозите сочат, че до четири години 80% от интернет потребителите ще сърфират в мрежата през мобилния си телефон.

  3 милиарда души или близо 50% от световното население ще ползва Интернет до четири години, посочват още от Boston Consulting Group. Мнозинството от интернет потребителите ще живее в развиващи се икономики като Китай. Експертите са изчислили, че всяка година по около 200 милиона души дебютират в Интернет.

  От Boston Consulting Group смятат, че Интернет ще става все по-социален. Това ще подобри значително комуникацията между клиенти и компании.

  Друга интересна тенденция, която ще промени фундаментално бизнесът е разрастването на т.нар. Интернет на нещата (Internet of Things), при който всички устройства, които ни заобикалят, ще бъдат свързани чрез Интернет. От IBM са изчислили, че до 2015 един трилион устройства ще бъдат свързани с мрежата.

  Онлайн общуването все по-често ще оказва влияние върху офлайн света ни. Проучването на Boston Consulting Group показва, че средно всяко домакинство проучва стоки за около 3 хиляди долара онлайн, преди ги купи от традиционните магазини.

  Според експертите, бизнесът трябва да се адаптира към новите условия, за да има успех в бъдеще. Данните сочат, че предприемачите, които са изградили някакъв дигитален бизнес, се представят по-добре от конкурентите си.  

  Някои компании отдавна са осъзнали потенциала на мрежата. Сред тях са Amazon, Apple, Facebook, Google, Baidu и Tencent в Китай и Yandex в Русия. Те ще са и сред най-големите печеливши от бързия растеж на интернет икономиката, посочва BBC.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  Отпускат още 4 млн. лв. за научни изследвания
  Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени
  преди 15 минути
  Над 12 млн. лева се отпускат за обучение по специалности с очакван недостиг на пазара на труда
  С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища
  преди 31 минути
  Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти при договор с работодател
  Бъдещите висшисти се задължават да работят във фирмите след като се дипломират
  преди 2 часа
  Япония подготвя пакет икономически мерки
  Те ще имат за цел да облекчат домакинствата и да увеличат заплатите
  преди 17 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК