неделя, 07 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10792 прочитания

  В кои страни хората живеят най-дълго и защо?

  Вижте данни от последната класация на Световния икономически форум
  19 октомври 2015, 11:35 a+ a- a

  Със средно 83.5 години очаквана продължителност на живот Хонг Конг оглавява класацията на Световния икономически форум на развитите страни с най-висока продължителност на живот. Данните са от глобалния доклад за конкурентоспособността 2014-2015, който освен икономическия напредък на страните по света, оценява и здрословното състояние на жителите им. Както може да се очаква, данните показват, че колкото по-развита е една страна, толкова по-голяма е продължителността на живот на нейните жители.  И това се дължи основно на по-големите възможности за водене на здравословен начин на живот и по-високото ниво на здравеопазване. Но това, което е интересно е, че някои от водещите страни отчитат спад в продължителността на живота поради ръста на психическите проблеми и нарастващия брой самоубийства. Business Insider разкрива как изглежда топ 10 на страните с най-висока продължителност на живот и част от причините за това*: 

  1. Хонг Конг – 83.5 години. Редица медицински проучвания твърдят, че практикуването на Тай Чи (изкуството на движенията от Древен Китай, познато и като подвижна медитация)  помага на хората да бъдат здрави и активни дори и в напреднала възраст. Морските дарове, задушената храна и редовното пиене на чай също допринасят за това.

  2. Япония – 83.1 години. Преди три години страната отстъпи първото място заради нарасналия брой самоубийства в страната, предимно на жени. Въпреки това японците продължават да бъдат хората с най-висока продължителност на живот в света, главно поради естеството на храната и здравословния начин на живот.

  3. Италия и Исландия -  82.9 години. Третото място си поделят италианците и исландците. В Италия главна причина за високата продължителност на живот е храната и по-малката дупка между бедни и богати. Това означава, че по-голямата част от населението може да си позволи качествена и здравословна страна, която е лукс за бедните. Според документалната поредица The World’s Best Diet по Channel 4 Исландия е страната с „най-добра диета в света“, която намалява риска от диабет и сърдечни болести. Тя включва прясна риба, висококачествено месо и млечни продукти, като класацията подрежда страните според покупателните навици на населението.

  4. Швейцария – 82.7 години. Швейцарците са известни с високия си стандарт на живот. Хората са спокойни, икономиката е стабилна, има малко стрес и добро медицинско обслужване.

  5. Франция – 82.6 години. Франция е една от страните с най-малък дял на населението с наднормено тегло сред развитите страни. Друга основна причина за високата продължителност на живота е и широката консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в обвивката на гроздето, защитава организма от стареене и намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет от втори тип, рак и болестта на Алцхаймер.  

  6. Испания – 82.4 години. Испания е популярна със своята средиземноморска диета, която не ограничава храненето, а напротив – насърчава да се наслаждаваш на храната и живота. Тя включва свежи зеленчуци, риба, зехтин, зърнени храни, бобови култури, вино и плодове. 

  7. Сингапур и Австралия – 82.1 години. Двете страни си поделят седмото място. През последните 30 години продължителността на живот в Сингапур непрекъснато се покачва, главно благодарение на превантивното и терапевтичното здравеопазване. Страната има много високото ниво на медицинско обслужване и грижи за възрастното население. Подобна е ситуацията и в Австралия - там продължителността на живот също продължава да се покачва, главно поради високия стандарт на живот, доброто здравеопазване и липсата на стрес.

  8. Израел и Швеция – 81.7 години. Осмото място си поделят Израел и Швеция. Мъжете в Израел са сред хората с най-дълъг живот в света, но през последните години страната губи позиции главно заради увеличението на предизвикани от насилие инциденти. Хората в Швеция живеят средно 2 години повече в сравнение с всички останали жители на страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).  ОИСР отбелязва, че високото качество на питейната вода в страната допринася за по-високата продължителност на живот. 

  9. Норвегия и Великобритания – 81.5 години. Норвежците и британците са на девето място по продължителност на живота в света. Норвегия е една от страните с най-голям дял активно възрастно население, което до голяма степен обяснява мястото й сред първите 10 страни в света. Освен това през последните десетилетия страната отчита сериозен спад в детската смъртност. Във Великобритания делът на хората с наднормено тегло е един от най-големите в Западна Европа. Въпреки това комбинацията от добро здравеопазване и висок стандарт благоприятства за по-високата продължителност на живот. 

  10. Люксембург и Южна Корея – 81.4 години. Люксембург има най-висок доход на глава от населението в Европа и всеки може да си позволи здравословна и качествена храна и добро здравеопазване. Южна Корея от своя страна бележи ръст в очакваната продължителност на живот през последните години благодарение основно на икономическото си развитие.  

  *Класацията включва само страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията