четвъртък, 14 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10368 прочитания

  В кои страни хората живеят най-дълго и защо?

  Вижте данни от последната класация на Световния икономически форум
  19 октомври 2015, 11:35 a+ a- a

  Със средно 83.5 години очаквана продължителност на живот Хонг Конг оглавява класацията на Световния икономически форум на развитите страни с най-висока продължителност на живот. Данните са от глобалния доклад за конкурентоспособността 2014-2015, който освен икономическия напредък на страните по света, оценява и здрословното състояние на жителите им. Както може да се очаква, данните показват, че колкото по-развита е една страна, толкова по-голяма е продължителността на живот на нейните жители.  И това се дължи основно на по-големите възможности за водене на здравословен начин на живот и по-високото ниво на здравеопазване. Но това, което е интересно е, че някои от водещите страни отчитат спад в продължителността на живота поради ръста на психическите проблеми и нарастващия брой самоубийства. Business Insider разкрива как изглежда топ 10 на страните с най-висока продължителност на живот и част от причините за това*: 

  1. Хонг Конг – 83.5 години. Редица медицински проучвания твърдят, че практикуването на Тай Чи (изкуството на движенията от Древен Китай, познато и като подвижна медитация)  помага на хората да бъдат здрави и активни дори и в напреднала възраст. Морските дарове, задушената храна и редовното пиене на чай също допринасят за това.

  2. Япония – 83.1 години. Преди три години страната отстъпи първото място заради нарасналия брой самоубийства в страната, предимно на жени. Въпреки това японците продължават да бъдат хората с най-висока продължителност на живот в света, главно поради естеството на храната и здравословния начин на живот.

  3. Италия и Исландия -  82.9 години. Третото място си поделят италианците и исландците. В Италия главна причина за високата продължителност на живот е храната и по-малката дупка между бедни и богати. Това означава, че по-голямата част от населението може да си позволи качествена и здравословна страна, която е лукс за бедните. Според документалната поредица The World’s Best Diet по Channel 4 Исландия е страната с „най-добра диета в света“, която намалява риска от диабет и сърдечни болести. Тя включва прясна риба, висококачествено месо и млечни продукти, като класацията подрежда страните според покупателните навици на населението.

  4. Швейцария – 82.7 години. Швейцарците са известни с високия си стандарт на живот. Хората са спокойни, икономиката е стабилна, има малко стрес и добро медицинско обслужване.

  5. Франция – 82.6 години. Франция е една от страните с най-малък дял на населението с наднормено тегло сред развитите страни. Друга основна причина за високата продължителност на живота е и широката консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в обвивката на гроздето, защитава организма от стареене и намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет от втори тип, рак и болестта на Алцхаймер.  

  6. Испания – 82.4 години. Испания е популярна със своята средиземноморска диета, която не ограничава храненето, а напротив – насърчава да се наслаждаваш на храната и живота. Тя включва свежи зеленчуци, риба, зехтин, зърнени храни, бобови култури, вино и плодове. 

  7. Сингапур и Австралия – 82.1 години. Двете страни си поделят седмото място. През последните 30 години продължителността на живот в Сингапур непрекъснато се покачва, главно благодарение на превантивното и терапевтичното здравеопазване. Страната има много високото ниво на медицинско обслужване и грижи за възрастното население. Подобна е ситуацията и в Австралия - там продължителността на живот също продължава да се покачва, главно поради високия стандарт на живот, доброто здравеопазване и липсата на стрес.

  8. Израел и Швеция – 81.7 години. Осмото място си поделят Израел и Швеция. Мъжете в Израел са сред хората с най-дълъг живот в света, но през последните години страната губи позиции главно заради увеличението на предизвикани от насилие инциденти. Хората в Швеция живеят средно 2 години повече в сравнение с всички останали жители на страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).  ОИСР отбелязва, че високото качество на питейната вода в страната допринася за по-високата продължителност на живот. 

  9. Норвегия и Великобритания – 81.5 години. Норвежците и британците са на девето място по продължителност на живота в света. Норвегия е една от страните с най-голям дял активно възрастно население, което до голяма степен обяснява мястото й сред първите 10 страни в света. Освен това през последните десетилетия страната отчита сериозен спад в детската смъртност. Във Великобритания делът на хората с наднормено тегло е един от най-големите в Западна Европа. Въпреки това комбинацията от добро здравеопазване и висок стандарт благоприятства за по-високата продължителност на живот. 

  10. Люксембург и Южна Корея – 81.4 години. Люксембург има най-висок доход на глава от населението в Европа и всеки може да си позволи здравословна и качествена храна и добро здравеопазване. Южна Корея от своя страна бележи ръст в очакваната продължителност на живот през последните години благодарение основно на икономическото си развитие.  

  *Класацията включва само страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  Отново стартират процедурата за концесия на летище Пловдив
  Има сериозен инвеститорски интерес, коментира министърът на туризма
  преди 2 часа
  Китай води „задълбочени“ преговори със САЩ
  Пекин държи на отмяна на митата, за да се достигне „първа фаза“ на споразумение между страните
  преди 2 часа
  Ръст в обема на свободни офис площи в София
  През третото тримесечие повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT фирми, предвиждащи помещенията за буфер при планирано разрастване
  преди 3 часа
  Икономиката отбелязва близо 4% ръст
  Данните са за третото тримесечие на годината и са по експресни оценки на националната статистика
  преди 4 часа
  Българските емигранти за изпратили над €1 млрд. през 2018
  Общо в ЕС, изпратените от рабитещи в чужбина средства, възлизат на €35,6 милиарда