понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  129542 прочитания

  Кои са най-популярните СПА курорти в България?

  Вижте какви възможности за СПА и уелнес предлага страната ни и какви лечебни свойства притежават минералните ни води
  05 ноември 2015, 11:48 a+ a- a

  С над 700 минерални извора, България е една от водещите СПА дестинации в Европа. Траките първи открили лечебните свойства на водите и строели своите градове в близост до тях. По такъв начин били основани градове като София, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др. По-късно тези земи били завладени от римляните, които продължили тракийската традиция и строели своите римски терми (бани). 

  В България има много СПА курорти, чиято вода е разнообразна по химичен състав, температура и свойства и които предлагат разнообразни възможности за СПА и уелнес. 

  Вижте кои са най-популярните СПА курорти в България и какви лечебни свойства притежава водата им:

  Велинград. Градът е известен като СПА столицата на Балканите. Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С.  Броят им надхвърля 70. Най-горещи са водите в квартал Каменица - с температура до 91°С. Тук се намира и най-големият карстов извор в България - „Клептуза”.

  Минералната вода във Велинград оказва благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Освен че лекува, велинградската минерална вода подмладява и разкрасява.

  Сандански.  В района има над 80 извора с температура от 42 до 81°С. Минералната вода е с много ниска минерализация и богат химически състав. Градът  е богат и на исторически  забележителности.

  Тук съчетанието на лековити води и на специфичен климат със средиземноморско влияние действа благоприятно при заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.  

  Сапарева баня. Курортът  се намира в Западна България, на 70 км южно от София, под северните склонове на Рила планина. Тук се намира термалният извор с най-висока температура в България. Това е единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103ºС).

  Водата тук лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания,  заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др.

  Банкя е най-близкият до столицата балнеокурорт – само на 17 км. Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 - 37°C.

  Водата е с ниска минерализация, с ниска твърдост, бистра, без мирис, с много приятни вкусови качества и подходяща за ежедневна употреба. Използва се успешно за лечение на сърдечносъдови заболявания и увреждания на нервната система.  

  Хисаря. Градът е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Намира се на 40 км северно от Пловдив. На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С .Минералните води лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат.  

  Сред културните забележителности на града са основно изградената Крепостна стена с четири входа.

  Девин. Градът предлага спокойствие и тишина, а планинският въздух спомага за бързото възстановяване и подобряване на тонуса.  

  Родопският град е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС.  Водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система, кожни заболявания, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, заболявания на дихателната система и др.

  Вършец. Градът се намира в подножието на Западна Стара планина, на 90 км от София. Това е най-старият балнеолечебен курорт в България.

  Липсата на варовик във водата тук я прави една от най-меките в България. Минералната вода във Вършец лекува заболявания на нервната, сърдечносъдовата система и на опорно-двигателния апарат.  Красивият парк и чистата природа предоставят допълнителни възможности на туристите. 

  Шипково. Шипково е село в Троянския Балкан, чиято минерална вода и специфичният му климат са го превърнали в климатичен и балнеокурорт.

  Температурата на водата в Шипково варира от 18° до 35°С. Използва се при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни заболявания, при проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

  Албена. Морският курорт също е популярен и като СПА дестинация. Това се дължи на наличието на минерални води с лечебни свойства и на лиманна кал.

  Водата е подходяща за лечение на смущения на дихателните пътища, сърдечносъдови заболявания, нарушения на опорно-двигателната система, неврологични, гинекологични, кожни и други заболявания. 

  Златни пясъци. Това е друг морски курорт с минерални извори. Съчетанието на специфичен климат и минерални води се използва успешно при лечението на артрити, стресови състояния, неврози, хронически фарингити, бронхити, астма. 

  Поморие е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. В града се намира единственото по рода си в България Поморийско езеро, което е известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Калта има богат химичен състав и е изключително полезна за човешкия организъм.

  Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови и др.

  Нареченски бани. Селото се намира се намира на 23 км югозападно от Асеновград по поречието на река Чая в планински район на Средните Родопи.  Има три минерални извора - „Соленото изворче“, „Очното изворче“ и „Бански извор“.

  Водата лекува нервни, диабетни, ендокриннообменни и др. заболявания.  Около Нареченски бани има красива природа, която е съчетана с лечебните качества на минералната вода.  

  Павел баня. Градът се намира близо до Казанлък (около 20–25 км), в съседство с язовир Копринка.  От седемте естествени сондажни източника извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса.

  Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания,  ставни и периставни възпалителни заболявания, заболявания на периферната нервна система и др. В града са разположени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.  

  Костенец. Градът е разположен в подножието на Рила, в източната част на Костенецко-Долнобанската котловина на около 61 км югоизточно от София. Районът е особено богат на топли минерални извори с температура на водата от 47 °С до 73 °С. Изворите са били известни още в древността, тъй като в района на Костенец са запазени останки от римски терми, балнеологични съоръжения, нимфеуми.

  Водата лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гинекологични заболявания.  Красиви природни забележителности са Костенският и Скаловицкият водопад. 

  Момин проход. Градът се намира в община Костенец, Софийска област, на около 70 км от София. Момин проход е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.  

  Сливенски минерални бани. Намират се в землището на с. Злати Войвода, на 12 км. югозападно от гр. Сливен.  Термалната вода е с температура 48°С. В Сливенските минерални бани успешно се лекуват стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, болести на периферната нервна система. Интерес представляват и останките от древна римска баня.  

  Старозагорски минерални бани. Селото се намира в западната част на Сърнена гора на 370 м надморска височина, на 15 км северозападно от Стара Загора.  Водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40°С. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

  Като цяло селото и курортът са спокойни и живописни с много възможности за екотуризъм по екомаршрути. 

  Минерални бани, област Хасковска. Селището е разположено в подножието на Източни Родопи, на 250 км от София и на 15 км източно от Хасково. Температурата на минералната вода е 57°С. Селото е известно с минералните си извори, близки по химичен състав и лечебни свойства на минералните извори в Карлови Вивари, Чехия. Минералната вода се използва за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания и др.  

  Баня. Село Баня се намира в центъра на Разложката котловина,  на 5 км от Разлог и Банско. Минералната вода е със средна температура 58°C.

  Водата е с доказани качества за балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за стари травми, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дископатия, хронични гинекологични заболявания, урологични и кожни болести  и др.

  Кюстендил. Градът е известен с  топлите лековити минерални извори и лечебния торф от находището в с. Байкал. Те са природното богатство на района, което позволява балнео- и калолечение, кинезитерапия, специализирани методики, парафинолечение и др. Кюстендил е специализиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и травмени и възпалителни заболявания. 

  Огняново е българско село, разположено в югозападна България, съвсем близо до границата с Гърция. От курортното градче Банско селото отстои на около 40 км и на около 200 км от столицата София.

  Огняновските минерални бани се състоят от 24  извора с температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият е Мирото. Минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. 

  Стрелча е един от известните български балнеолечебни курорти, разположен сред красив парк, до борова гора в южното подножие на Същинска Средна Гора. Той се намира в близост до град Панагюрище и град Копривщица, на 100 км от София.

  За минералната вода на Стрелча се твърди, че е най-лековитата в България и трета в Европа. Температурата ѝ е 30,5 °C. Тя лекува периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, подобрява се сънят, самочувствието и апетитът.  

  Баня, Карловско. В някои пътни карти град Баня може да се срещне като Карловски минерални бани заради туристическото значение на селището. Намира се на 10 км от Карлово, на 45 км от Пловдив и на 146 км от София по задбалканския път. Баня е популярен балнеологичен център заради съчетанието между специфична минерална вода и лечебна кал. Водата успокоява нервите и помага за заболявания на костната система. 

  Терапевтичната кал стимулира кръвообръщението, дишането и телесния метаболизъм—особено полезен за ревматични, ставни и кожни заболявания, заболявания на пикочо-половата система. Локално тя действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Ускорява и разнасянето на отоци на тъканите. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%