петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2558 прочитания

    Tри българки учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти

    Вижте повече за тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“
    01 ноември 2018, 14:21 a+ a- a

    Д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните иновативни научни идеи на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в навечерието на Деня на будителите. 

    Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера и амбиции да променят света към по-добро със силата на науката. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите смели научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.  

    Проектът, с който д-р Магдалена Баймакова впечатли журито на „За жените в науката” 2018, е фокусиран върху изследването и превенцията на Хепатит Е вирусна инфекция. Макар родината на опасния вируса да е Средна Азия, повишените нива на миграция на хора и животни са довели до това той все повече да се разпространява и в Европа. Това прави изследванията на д-р Баймакова не само изключително интересни, но и силно необходими, важни и с глобална приложимост. Към момента д-р Баймакова е главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ при ВМА-София. Тя е носител на редица отличия, сред които и това за „Млад медик на годината“.  

    Втората стипендиантка за 2018 г., д-р Мира Бивас, е млада и амбициозна повелителка на числата. В момента тя е главен асистент едновременно във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Кл. Охридски“ и в Института по математика и информатика на БАН, където развива таланта си в областта на приложната математика. Любовта й към числата датира още от гимназията, а проектът, с който печели стипендията „За жените в науката“ тази година, цели да направи един нов прочит на класическите теореми, които затрудняват немалък брой ученици в училище, с цел по-ефективна оптимизация на различни процеси. 

    Д-р Мирослава Недялкова е името на третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е невероятно талантлив химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Печелила е стипендии на Европейската комисия в Барселона и по програма на Швейцарския Фонд за Наука, както и на фондация Фулбрайт. Проектът, с който д-р Недялкова печели стипендията „За жените в науката“ за 2018 г., цели обстойно изследване и превенция на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й идеи са с изключителна важност поради нарастващата употреба на модифицирани протеини в храни, лекарства и др., както и поради факта, че 15% от световното население страда от различни видове алергии.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България