петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4265 прочитания

    БНБ определи 10 банки за системно значими институции

    Вижте кои са те
    05 ноември 2018, 16:35 a+ a- a

    Българска народна банка определи като други системно значими институции (ДСЗИ) десет банки. За тях се въвежда изискване за поддържане на допълнителен буфер в размер на определен процент от общата стойност на рисковите експозиции.

    Въвеждането на глобалната регулаторна рамка Базел III в европейското законодателство чрез Директива 2013/36/ЕС (CRD IV) създаде 5 нови капиталови буфера: предпазен капиталов буфер (capital conservation buffer), специфичен за всяка банка антицикличен капиталов буфер (bank-specific countercyclical capital buffer), буфер за системен риск (systemic risk buffer), буфер за глобална системно значима институция - ГСЗИ (buffer for global systemically important institutions - G-SII buffer) и буфер за друга системно значима институция - ДСЗИ (buffer for other systemically important institutions - O-SII buffer).

    Буферът за друга системно значима институция (ДСЗИ) е макропруденциална мярка с превантивен характер, която е насочена към банките със системна значимост. Целта на буфера е да укрепи капацитета на ДСЗИ за поемане на загуби, като по този начин се ограничи прехвърлянето на рискове от потенциална стресова ситуация в системно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло. Чрез по-високите капиталови изисквания се засилва устойчивостта на системните институции към неблагоприятни шокове и се подсигурява нормалното функциониране на банковата система дори във време на значителни неочаквани бъдещи загуби, посочват от БНБ.

    Определянето на общия рейтинг за всяка кредитна институция е на база десет задължителни показатели, с различно тегло: Общо активи (25%), Стойност на местните платежни трансакции (8.33%), Депозити от частния сектор от вложители в ЕС (8.33%), Кредити към частния сектор за реципиенти в ЕС (8.33%), Извънборсовите деривати по условна стойност (8.33%), Задължения към субекти в други юрисдикции (8.33%), Вземания от субекти в други юрисдикции (8.33%),  Вътрешни за финансовата система пасиви (8.33%), Вътрешни за финансовата система активи (8.33%) и Текущ размер на дългови ценни книжа (8.33%).

    Чрез средноаритметичната стойност на тези показатели се изчислява индивидуален за всяка банка общ рейтинг между 1 и 10 000 базисни пункта, който илюстрира нейната системна значимост. Съобразно т. 9 от Насоките на ЕБО, БНБ свежда минималния праг за идентификация на ДСЗИ до 275 базисни пункта.

    БНБ прави ежегодно преглед на идентификацията на ДСЗИ. При отчитане на промяната в системната значимост на всяка от банките за периода от юни 2017 г. до юни 2018 г. БНБ определи ниво на буфер, на индивидуална и консолидирана основа, приложим към общата стойност на рисковите експозиции.

    Общите рейтинги са на база данни към 30 юни 2018 г. на най-високо равнище на консолидация. Размерът на буфера за ДСЗИ е обект на промени вследствие на ежегодния преглед на идентификацията на ДСЗИ и определянето на съответен буфер от страна на БНБ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам