вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2755 прочитания

    Българските семейства ще похарчат четвърт от доходите си за коледни подаръци

    България е четвърта сред 19 държави по прогнозни разходи за Коледа, сочи проучване на Фератум Груп
    05 декември 2018, 11:42 a+ a- a

    Българските домакинства ще похарчат до 25% от месечните доходи за коледни подаръци, с което България се нарежда на четвърто място по планирани разходи за предстоящите празници.

    Това показва проучване на Фератум Груп, проведено в 19 държави, което анализира покупателните навици на повече от 23 000 потребители в световен мащаб.

    Резултатите показват, че най-много от доходите си ще похарчат за Коледа семействата в Мексико (48%). Следват Бразилия (38%), Румъния (29%) и България (25%). Страните, които пък ще разпределят най-малко от месечния си доход за Коледа, са Дания (13%), Финландия (11%), Германия (10%) и Холандия (10%).

    „България се нарежда отновно в челните позиции за най-високи коледни разходи спрямо разполагаемия доход. Българите все още предпочитат традиционния начин на пазаруване, а 21% от анкетираните ще направят коледните си покупки онлайн. Онлайн покупките във Великобритания и Германия оглавяват тази класация.” - коментира Ивет Димитрова, управител на Фератум Бъглария. 

    Резултатите в проучването показват, че бразилците и румънците са склонни да изразходват повече пари за пътувания по Коледа, или до 27% от месечния си доход, докато респондентите от Полша, Латвия и Холандия ще разпределят само 10-13% за пътуване. Когато пътуват, 71% от австралийските респонденти, 56% от канадците и 39% от датчаните са готови да похарчат повече от 100 EUR на вечер в хотелска стая, докато повечето германци (70%), последвани от румънци (33%) и естонци (28%) казват, че предпочитат по-ниска цена или AirBnB за тяхното настаняване.

    В Коледния барометър на Фератум 18% от респондентите посочват, че новогодишното им желание е да прекарват повече време с близките си. Други 14% заявяват, че искат да пътуват повече, а 13% - че биха искали да ремонтират къщата си. Спортът и здравословният начин на живот също са на високо място в списъка, като 12% от участниците казват, че биха искали да спортуват повече. 

    Най-популярният подарък за Коледа през 2018 г. ще бъде облекло, тъй като този отговор е посочен от 16% от анкетираните. Други предпочитани подаръци са играчки (10%), сладкиши (9%) и забавления за семейството (8%). Според проучването 52% от респондентите посочват, че ще покрият разходите за коледните празници със спестявания. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 г.
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 6 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 7 часа