четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1869 прочитания

    Над 30% от българите ще отделят до 200 лв. за подаръци на близките си

    Вижте на какви подаръци ще заложат според проучване на OLX България
    11 декември 2018, 14:07 a+ a- a

    Над 30% от участниците в проучването на OLX България планират да отделят между 100 и 200 лв. за подаръци, като почти 80% от всички запитани ще зарадват само най-близките си хора (до 5 човека). 70% от запитаните ще подарят модни артикули, над 55% ще заложат на играчка или сувенир, а близо 50% ще изберат козметика (предложени са повече от един възможен отговор). Останалите категории, които попадат в списъка на предпочитаните за подаръци, са: спортни стоки и аксесоари, играчки и сувенири, пътувания и преживявания. Когато правят своето празнично пазаруване, 65% от участниците в проучването ще комбинират онлайн пазаруване с ходене по магазините.  

    Дрехите са най-търсеният артикул от категория „Мода“ за района на София (31 403 търсения), обувките са най-предпочитани от потребителите в Пловдив (15 678), а във Варна са регистрирани най-много търсения на аксесоари (6 000 бр.). Над 60% от обявите в секция „Мода“ на OLX са нови, от които 123 000 са дрехи, 75 369 са обувки, 30 789 са аксесоари.

    Най-търсеният подарък в категория „Спортни стоки“ е велосипедът (37 500 търсения), следван от фитнес оборудването (12 000 запитвания) и фенски футболни артикули (8 694 търсения).

    В сегмента на „Играчките“ OLX България регистрира голямо търсене на радио управляеми играчки. Разпределено по райони, този артикул е най-желан от потребителите в София. Плюшените играчки се търсят най-много в Хасково (345), а в Пловдив – кукли (987).

    Според OLX България най-търсените ключови думи през ноември 2018 г. са „мобилен телефон“, „PlayStation”,  „тротинетка“, “Пес патрул“, „колело“. Други търсения за сезона включват ключовите думи „телевизор“, „климатик“, „домашно кино“, „пералня“ и „ски“.

    Над половината от запитаните в онлайн проучването не планират да пътуват по празниците. Тези, които все пак ще излязат от уюта на дома, ще посетят роднини или ще прекарат кратка почивка в България. По-малко от 10% от участниците в изследването ще пътуват в чужбина. Сред предложенията на OLX България най-търсени са почивките на село и къщите за гости, като се отбелязва 12% ръст в категорията преди празниците. Най-голямо търсене на къщи за гости (226) OLX отбелязва в района на Велико Търново. Пампорово се оказва зимната дестинация, която е най-предпочитана за почивка на планина, а близките до София – Сапарева баня, Белчин и Боровец са най-търсените за СПА. Средната цена на пакетите за почивка в дните около Коледа и Нова Година е 622 лв.

    Изследването е проведено сред потребители на OLX България през декември 2018 г.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 минути
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 48 минути
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 8 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 9 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава