петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8313 прочитания

    Вижте списък с вдъхновяващи книги за празниците

    Ето кои заглавия препоръчват да прочетем по Коледа едни от водещите издателства в България
    18 декември 2018, 17:32 a+ a- a

    Предстоят едни от най-светлите празници в годината - Коледа и Нова година. Дни, в които прекарваме все повече време у дома в компанията на хубава, усмихваща и вдъхновяваща книга... Чудите ли се каква да е тя? Допитахме се за препоръки до водещи издателства в България. Вижте заглавията, които ни препоръчват да прочетем през предстоящите празници: 

    Colibri: „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова-Моасе, 16 лв.

    Книгата за Коледа, която препоръчваме, е „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова – Моасе.  Дебютният роман на Мария е откритието на годината! Една история за побеждаващата сила на любовта, за трудния път на една жена и майка, за порастването и за прошката.

    Балканският полуостров през първите десетилетия на миналия век – съдбите на героите се срещат в свят, изпълнен с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални норми, между бежанските пътища на Албания, неукрепналата все още България и модерна Турция на Кемал Ататюрк. Едновременно с този драматичен сюжет, пронизан от болка, но осветен от свободата да обичаш и да бъдеш обичан, една съвременна жена води вътрешен диалог с предците си, за да си обясни емоционалните, етичните и личностните решения на онези, чиято кръв тече във вените ѝ. Така, споена от два паралелни сюжета, свързани един с друг, но отдалечени във времето, на страниците на тази книга се разказва една магична балканска история, в която единствено важно остава това, което духът иска да сподели.

     

    „Вакон“: „Уроците на пингвина“ от Том Мичел, 17 лв.

    Книгата, която препоръчваме за предстоящите празници, е „Уроците на пингвина“ от Том Мичел. Това е прекрасна и трогателна история за приятелството между човек и пингвин, спасен от гибел, след като попаднал в петролен разлив край бреговете на Аржентина. 

    Хуан Салвадор, както Том нарича пингвина, скоро става талисман на училищния отбор по ръгби, домакин на партитата, организирани от Том, и най-забележителният треньор по плуване в историята. Храбрият пингвин променя живота на всички, с които се среща, и най-вече на един ученик, измъчван от носталгия. Колкото до Том, той открива истински приятел, за какъвто не е мечтал…

     

     

    „Софтпрес“: „Бал в Мулен Руж“ от  Радостина А. Ангелова, 16,99 лв.

    След толкова много сериозна нехудожествена литература с мисия, по празниците ще се отдадем на заслужено четене на романи. И то на новия роман на любима авторка. „Бал в Мулен Руж“ е шестият роман на Радостина А. Ангелова – поетеса, инженер и абсолютна магьосница на думите. Книгата излиза точно преди Коледа, не само заради коледното време в една от сюжетните линии, а и защото текстът на Радост носи онази топлина, надежда и щипка тайнственост, които се палят у всеки ведно с украсяването на елхата и първите снежинки. Тайнствеността тук е свързана с една от големите любовни истории в българската литература, а топлината и надеждата със съвременния пласт, който прокарва пътя между Париж и Чепеларе. 

    Тези, които са чели „Афиши в огледалото“, посветен на актрисата Роза Попова, вече знаят колко умело Радостина Ангелова преплита историческите факти с писателското си въображение. Прави го и в „Бал в Мулен Руж“. Вдъхновението отново идва от живота на българка, чието име ще помним завинаги, и е преплетено с тайната на известна френска картина и историята на едно съвременно момиче. Ще запазим подробностите в тайна, за да съхраним магията. Ако ви е любопитно, прочетете откъса от „Бал в Мулен Руж“ в сайта на „Софтпрес“. Както казва Радостина, „добрият човек се познава от сутринта.“ Добрият роман – също.

     

     „Бард“: „Чудеса край малката река“ от Фани Флаг, 15,99 лв.

    Книгата, която препоръчваме да прочетете по празниците, е „Чудеса край малката река“ от Фани Флаг. Авторката е популярна с книгата си „Пържени зелени домати“.

    В неповторимия си топъл и увлекателен стил, който я превръща в любима писателка на милиони хора по целия свят, Фани Флаг ни предлага очарователна коледна история за вяра и надежда, подходяща за читатели от всички възрасти.

    В най-южния край на Алабама, на брега на живописна река, се намира тихото селце Лост Ривър – Изгубената река, – където времето сякаш е спряло...

    След като му поставят стряскаща диагноза, Осуалд Д. Кембъл напуска студения и брулен от зимни ветрове Чикаго, за да прекара последната си Коледа на топло в селцето Лост Ривър. Там той среща пощальон, който разнася пощата с лодка, магазинер с разбито сърце, дамите от Мистичния орден на Кралските точки, които тайно вършат добри дела. Среща и малка птица на име Джак, главен герой в тази незабравима история за една вълшебна Коледа на юг.

    Инак всяка четена по Коледа книга, която доставя истинско удоволствие, си е „коледна“. 

     

    „Хермес“ : „Зимата на нашите писма“ от Анхелес Доняте, 17,95 лв. 

    Един роман за силата на общността и истинския смисъл на приятелството, любовта и семейството! В „Зимата на нашите писма“ Анхелес доказва старата максима, че заедно сме по-силни. Чрез всяка от историите на колоритните герои виждаме как и най-малкото действие в положителна посока може да доведе до големи и важни промени. 

    Книгата не се обявява срещу технологиите, а показва, че не е толкова важно как ще изберем да си комуникираме – с есемеси, имейли или писма, по-ценното е съобщението, което предаваме, и усещането на свързаност, което общуването ни носи. Да бъдеш част от нещо по-голямо, да знаеш, че някъде някой е щастлив благодарение на теб и твоите думи... Какво по-подходящо време да си припомним всичко това от наближаващите коледни празници?

     

    „Обсидиан“:  „Разплата“ на Джон Гришам, 20 лв.

    Бихме ви препоръчали „Разплата“ на Джон Гришам – идеалният подарък за почитателите на добрия роман – мащабна творба в най-добрите литературни традиции на американския Юг.

    „Разплата“ носи и запазения знак на Гришам – напрежение и драма в съдебната зала.

    Действието се развива през 1946 г. в добре познатия ни Клантън, щата Мисисипи. Пийт Банинг е местният любимец, герой от Втората световна война, глава на уважавано семейство  и всеотдаен член на паството на методистката църква. Но една сутрин той влиза в църквата и хладнокръвно убива своя пастор и приятел Декстър Бел. Убийството е шокиращо и озадачаващо, но още по-озадачаващо е единственото изявление на Пийт пред шерифа, съдебните заседатели и семейството му: „Нямам какво да кажа“. Той не се бои от смъртта и е решен да отнесе в гроба мотива си за престъплението.

     

     „Жанет 45“: „Отивам си е възвратен глагол“ от Тайе Селаси, 18 лв. 

    Колкото и да е странно, но „Отивам си е възвратен глагол“ на английската писателка от африкански произход Тайе Селаси може да бъде четена и коледна книга. Доколкото главната развръзка в този прекрасен роман се случва малко преди и навръх Коледа. Когато стават чудеса и когато не само всички ние, но и героите на Селаси, ставаме поне с мъничко по-добри и по-истински.

    „Още преди „Отивам си е възвратен глагол“ да излезе на пазара, в медиите за него се изписаха една торба хвалби. Веднъж да се окаже, че е имало защо. Пропуснете ли „Отивам си е възвратен глагол“, пропускате един от най-добрите романи на годината.“ – The Economist.

     

    Locus: „Твоята най-силна година“ от Майкъл Хаят, 16,90 лв.

    По Коледа да прочетем „Твоята най-силна година“. Призивът на „Твоята най-силна година“ е ясен е категоричен: „Нека това е годината, в която да поставите знак на равенство между действителността и мечтите си!“

    Всички искаме животът ни да има смисъл. Да разгърнем целия си потенциал. Но често потъваме в ежедневното и рутинното. Големите ни цели биват изтиквани на заден план, а после дори забравяни. Година след година тъпчем на едно място и все не осъществяваме това, което знаем, че сме способни. Понякога ни е необходимо малко побутване, за да разгърнем потенциала си и да тръгнем в нова посока. Тази съществена помощ идва под формата на книга, която, както и личи от корицата, дело на Емил Марков, ще ви изстреля към мечтите ви.

    Майкъл Хаят споделя мощна, доказана система за поставяне и постигане на целите ни. Ако все още не сте удовлетворени от някоя сфера от живота си – тази книга е за вас.

     

    „Еднорог“: „Лунно сияние“ от Майкъл Шейбон, 24,90 лв.

    Тук изборът ни е лесен, непременно обърнете внимание на „Лунно сияние“ от лауреата на „Пулицър“ Майкъл Шейбон. Това е историята на един млад мъж, изпълнена с приключения, секс и страст, с попарени копнежи и пориви за оцеляване; разказ за разрушителната сила на лъжата и за пагубните последици, които може да има дори една красива мечта. Това е разказ за една ера в историята на Америка, обхванал и Втората световна война, и последиците от нея – мечтите за Луната и тяхната грозна сянка, и най-вече за силата на човешкия дух и за прошката. Книгата е посветена на дядото на Майкъл Шейбон и неговия забележителен живот, а няма нищо по-подходящо за празниците от любовта към семейството, приемствеността между поколенията и спомените, които се превръщат в неразделна част от собствената памет.

     

    Ера“:  „Коледата на Мегре“ от Жорж Сименон, 12,99 лв. 

    След огромния успех на нашата празнична колекция "Класически коледни истории" с оригиналните текстове на най-прочутите коледни разкази, с удоволствие бихме ви препоръчали да се събудите в тихата коледна утрин в компанията на комисар Мегре, който тръгва по следите на мистериозен мъж, облечен в червен костюм...

    Разбира се, става дума за "Коледата на Мегре" от най-продавания и превеждан френскоезичен автор Жорж Сименон, чието майсторство на перото и ненадминат стил ще ви очароват. Обещаваме ви! Книгата излиза за първи път на български език и е с фантастично оформление - перфектният подарък, с който да зарадвате любимите си хора.

     

     

    „Ентусиаст“:  „Събрани приказки и разкази“ от Ханс Кристиан Андерсен – том 1,2 и 3 (всеки по 28 лв.)

    Най-хубавото четиво за Коледа – „Събрани приказки и разкази“ от Ханс Кристиан Андерсен – три тома с любимите истории на поколения малки и големи. И с няколко непознати до този момент творби на датския гений. С публикацията на последния трети том от поредицата, който излиза точно в навечерието на празничните дни, тези книги се превръщат в пълната и единствена колекция от произведения на датския гений. Луксозните издания с твърди корици освен оригиналния превод от датски език на Петър Милков Петров съдържат и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, създал рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки. 

     

    „Кръгозор“: „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ от Юлия Спиридонова, 14 лв.

    Съвременната коледна приказка от любимата писателка на много български деца Юлия Спиридонова – „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“, красиво илюстрирана от Филип Цонкин,  ни отвежда далеч на север, чак в Лапландия. Там се намира планината Корватунтури. В нейните недра е скрита работилницата на Дядо Коледа, където елфите правят подаръци за послушните деца. А какво ще получат непослушните? Те ще намерят под елхата само вълнени чорапи.  

    В огромната купчина с писма до Дядо Коледа е и това на шестгодишния Боби от Пловдив. Списъкът му с желания е предълъг, но дали Боби наистина е бил толкова послушен? И как узнават в Лапландия кой е слушал и кой не е през изминалата година? Това могат да кажат само тайните агенти на Дядо Коледа…

    В тази приказка Юлия Спиридонова разкрива кои са те, как изглеждат, какво се случва на тайните им съвещания и как изпращат докладите си до Лапландия. 

    „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа" е весела и познавателна книга, богата на илюстрации, с прекрасни послания към родителите и децата. Коледа е време за вълшебства, а няма по-голямо вълшебство от обичта в семейството и нуждата да вършиш добри дела.

     

    „Сиела“: „Зимни приказки” от Инид Блайтън (14,90 лв.)  и  „Коледна тайна” от Карън Суон (17,90 лв.)

    Празничните ни препоръки са две - „Зимни приказки” от Инид Блайтън и  „Коледна тайна” от Карън Суон.

    Най-превежданият детски автор в света според класацията на ЮНЕСКО – Инид Блайтън – кани празничния дух в дома ви с „Зимни приказки“! Подходящи за деца над 5-годишна възраст, историите в този сборник дават началото на магичното приключение, озарило детството на над 500 милиона читатели по света. 30-те смешни и неочаквани приказки ще ви срещнат с познати и непознати герои и ще ви направят част от един вълшебен празник. Навръх Новогодишната нощ случайна среща със специален гост кара едно малко момче да види всички дела от миналата година – и добрите, и лошите – по нов начин. Гном магьосник обикаля около света, за да поправя неправдите – започвайки с едно изгубено куче. А кой би предположил, че едно малко момче, което обича да храни птиците, ще успее да спаси възрастна дама от нейната самота? По празниците наистина стават чудеса, а зимният студ винаги разкрива истинската същност на всеки. Остава само да повярвате в магията!

    „Коледна тайна” от бившата модна журналистка Карън Суон ви кани на най-емоционалното и неочаквано литературно приключение тази зима. Разказ за експлозиите на сърцето и за един заснежен остров с неговите стари красиви сгради, в който се крие повече романтика, отколкото някога сте подозирали.

    Алекс Хайд е жената, която направлява богатите и силните към още по-големи успехи. Телефонът ѝ е дълбоко пазена тайна, която само наистина важни хора могат да разкрият – и то когато имат истинска нужда от помощ. Тя деликатно ги направлява през проблемите, в които са се забъркали, и им помага да оправят както личния си живот, така и своите бизнеси. И макар графикът ѝ да е запълнен за месеци напред, тя не може да откаже примамливото предложение, което идва само броени седмици преди Коледа. Един мъж е на път да провали компанията си със своето арогантно и опасно поведение – Локлан Фаркар. Алекс има за задача да влезе в главата му, да успокои сърцето му, да му посочи път напред. Но когато Алекс се озовава на отдалечения остров Айла, сред стелещия се сняг и далеч от градската шумотевица, тя се оказва извън зоната си на комфорт. Локлан е мрачен и дяволски привлекателен и сякаш никоя от изпитаните тактики на Хайд не работи при него. Скоро започва и шеметна поредица от събития, които променят всичко. Двама души, които се лъжат един друг от първия миг, в който се виждат. Които крият тайни, които никой не бива да знае. Двама души, които отдавна са се отказали да търсят щастието, но Коледа идва със своето обещание за чудеса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 28 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 46 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research