четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8329 прочитания

    15 книги за любовта, които излязоха наскоро в България

    Ако се чудите какво да четете в месеца на любовта и виното
    08 февруари 2019, 16:18 a+ a- a

    Вижте някои от най-новите заглавия, посветени на любовта, които излязоха в България през последните няколко месеца. 

     

    1. „Книга за любовта“ - твърда подвързия, илюстровано подаръчно издание, „Изток-Запад“, 19 лв. 

    Книгата събира сантиментални, романтични и лирични трогателни истории от творчеството на трима велики руски писатели: нобелиста Иван Бунин, Антон Чехов и Александър Куприн.

    Разкази и новели със задължително място в нашия живот, за да ни напомнят за съществуването на любов, мъка, състрадание и душевна красота...

     

     

    2. „В градините на любовта“ от Халил Джубран, луксозното подаръчно издание, „Кръгозор“, 20 лв.

     В книгата са включени притчи, стихове, монолози, диалози, които разглеждат различните нюанси на любовта – любовта като копнеж, желание и страст – магнетизмът, който привлича индивидите един към друг и ги споява в едно цяло. Любовта като състрадание, милосърдие или безусловната любов. Любовта като уважение, толерантност и приятелство. Любовта към родната земя и към хората. Любовта като разбиране на Реалността – проява на Божественото и на Бог. В изданието са подбрани както известни фрази на Джубран за любовта, така и по-малко познати и книгата дава нов, свеж поглед към думите и мъдростта му.

     

    3. „Тайната рецепта на любовта” от Валентина Чебени, ИК „Сиела”, 16,90 лв.

    На страниците на романа съвременната италианска авторка Валентина Чебени разказва трогателна история за силно приятелство, пленяваща любов и неочаквани приключения. Това е първа книга от авторката на български език и излиза броени дни преди празника на любовта. 

    В преломен момент от живота си младата италианка Елетра тръгва по следите на ревностно пазеното минало на болната си майка Еда, докато семейната им пекарна е пред фалит, а нито миналото, нито бъдещето носят каквато и да е утеха или надежда. Следите отвеждат красивото момиче на чудатия средиземноморски остров Титано, за който се носят всевъзможни митове и легенди. Освен затрогващата история на Елетра книгата съдържа и рецепти на традиционни италиански ястия като винени праскови с бита сметана, анасонов хляб със захарна глазура и др.

     

    4.  „Очевидната скрита истина за любовта“ от Хули Леонис, „Апостроф“, 11,99 лв.

    Един различен поглед върху темата, към която никой не може да остане безразличен... В книгата астрологът Хули Леонис дава много от възможните отговори, представя нови тълкувания, но и повдига десетки въпроси, които ще отведат читателите по-близо до истината за любовта. Леонис уточнява, че финалната интерпретация на това понятие остава индивидуална, защото любовта е изключително лично преживяване.  С тази книга Хули Леонис ни напомня, че любовта е живо същество – тя се подхранва от всички хора, които влагат в нея, и носи в себе си много аспекти. В нея има нежност, изневяра, страст, отдаденост, болка. Тя е голяма и многолика. А в кое нейно лице ще се припознаем, зависи от всеки един от нас.

     

    5. „Докато не те целунах“ от Лора Трентъм, „Хермес“, 15,95 лв.

     „Докато не те целунах“ от Лора Трентъм излезе в началото на февруари.  След „Целуни ме така“ и „Тогава той ме целуна“ тя е третата книга от романтичната серия „Котънблум“. 

    Регън Ловел е израснала в богатата част на Котънблум и сега, като негов кмет, е решена да спаси градчето от упадък. Тя планира да помогне на местния бизнес, като организира фестивал за Деня на труда чрез включване в състезание, обявено от национално списание. Само да не я саботираше Сойер Форнет, който – като енорийски настоятел на Котънблум – също е дал заявка за участие в състезанието, но от другата страна на реката. 

    Преди десет години Регън и Сойер са изживели красотата на първата любов, но неизговорени истини са ги разделили и нанесли дълбоки рани в душите им. Сега спънките и ударите под кръста между двамата излизат от контрол и на Регън й става все по-трудно да определи чувствата си към него. 

     

    6. „Да обичаш като Артуро Кинер” от Мигел де Леон, „Кръгозор“, 19,90 лв.

    Мигел де Леон е повлиян от любимия си писател Габриел Гарсия Маркес. Прави изключително силен дебют, като предлага колосално живописно платно, изтъкано от любовта на Артуро и Алехандра и от историята на жителите на селцето Тереро. „Да обичаш като Артуро Кинер“ е история за голямата любов, за мълчаливата и всеотдайната любов, която се жертва за щастието на другия. Роман за шест десетилетия от историята на Испания и на един канарски остров, където страстите са горещи, тайните са скрити сред мълва и слухове, а отмъщението се разплаща с кръв. Вълнуващ разказ за надеждата и свободата, за възмездието и прошката, за честта и за семейството… и за истинската любов.

     

    7. „Кройцерова соната“ от Лев Толстой, „Апостроф“, 11,99 лв.

     Най-цензурираното произведение на руския писател, което десетилетия наред не спира да провокира своите читатели, отново излиза на български език. Това е първото самостоятелно издание на повестта от 41 години насам.

    Определяна като една от най-великите творби на Толстой, „Кройцерова соната“ е написана през 1889 г., но веднага след публикацията си е цензурирана от руските власти. Няколко месеца по-късно и американските пощи отказват разпространението на издания от периодичния печат, в които са поместени откъси от творбата, а скоро тя е напълно забранена. Повестта проследява един сложен любовен триъгълник, който завинаги преобръща живота на героите на Толстой. Дворянският предводител Позднишев има бурна връзка със съпругата си, която често довежда двойката до скандали. След раждането на първото им дете обаче всичко се променя. Съпругата му се разхубавява още повече, интересът на мъжете към нея нараства, а Позднишев вкусва горчивината на заслепяващата ревност. Един музикант и едно известно произведение поставят края на търпението и рационалността на главния герой, а фаталната развръзка е неизбежна. Любовта и ревността са просто средства, които Толстой умело използва, за да обрисува идеалистичната представа за непорочността и нейната градивна сила в човешкия живот – идея, в която самият той вярва безпрекословно до края на живота си.

     

    8. „Оттатък рая“ от Сали Кослоу, „СофтПрес“, 17 лв.

    Бурната пагубна любов между Франсис Скот Фицджералд и съпругата му Зелда е обезсмъртена в стотици хиляди статии, филми и романи. Въпреки всички възходи и падения на връзката им, въпреки нанесените обиди и рани, двамата така и не се развеждат, дори са погребани заедно. 

    Но Франсис Скот Фицджералд издъхва в ръцете на друга жена - жена, чието изпълнено със сенки минало и внимателно изграден публичен образ ни карат да се зачудим дали самата тя не е излязла от страниците на „Великият Гетсби“. Любовта помежду им е противоречива, но и достатъчно дълбока, за да даде сили на Фицджералд за един последен романс и един последен роман… Сали Кослоу майсторски съживява скандалната любовна връзка на Шийла Греъм и Фицджералд, като се позовава на дневници и други източници от периода, за да придаде достоверност на разказа си. 

     

    9. „Знаците на любовта” от Линда Гудман, „Сиела“, 29,90 лв.

    Линда Гудман е сред най-популярните и обичани имена от феновете на зодиакалните знаци по целия свят. Наличната информация за живота ѝ е оскъдна, но това, което е добре известно на всички, са познанията и дългогодишния ѝ доказан опит в сферата на астрологията. Едно от най-популярните ѝ произведения – „Знаците на любовта” (с подзаглавие „Нов поглед към човешкото сърце”), излезе през лятото на 2018 в ново издание на български език. В мащабното четиво астроложката разглежда характерните черти и особеностите на дванайсетте астрологични знака, посочвайки силните и слабите им страни и съветвайки как да изберем правилния партньор, приятел и спътник в живота според зодията.

    Любовта, твърди Гудман, има чудотворна сила, която е в състояние да превърне всяка мечта в реалност, да промени всяка ситуация в наша полза и да ни заведе до това, което искаме най-силно. Всичко, което трябва да направим, съветва гуруто на астрологията, е да обичаме достатъчно силно и достатъчно дълго.

     

    10. „Мъжът, който не се обади“ от Роузи Уолш, „Хермес“, 17,95 лв.

    Седем перфектни дни. След това той изчезна безследно... Сара е привлекателна жена на прага на четиресетте, която се опитва да загърби миналото. Запознава се с очарователния Еди, двамата се влюбват от пръв поглед и прекарват една незабравима седмица. За пръв път в живота си Сара е убедена, че е открила сродната си душа. Тя възнамерява да му разкаже за живота си, но така и не успява, защото той заминава на почивка в Испания. Обещава, че ще ѝ се обади веднага щом се върне, за да поставят началото на съвместния си живот. Две седмици по-късно обаче от Еди няма и следа: той не ѝ се обажда, нито отговаря на съобщенията й във Фейсбук. С всяка изминала минута безпокойството на Сара нараства. Приятелите ѝ я съветват да го забрави, но тя вярва, че зад изчезването му се крие основателна причина. Обяснението, което постепенно изплува на повърхността, ще я разтърси из основи. Ами ако причината се окаже единственото, което не са споделили: истината за миналото си? 

     

    11.  „Осман 1. Любов” от Беязът Акман, „Сиела“, 19,90 лв.

    Как започва историята на Османската империя? Колко важна е ролята на създателя на тази империя – Осман, чиито детство, младост и духовно израстване в манастира на шейх Едебали са описани художествено от изтъкнатия турски писател Беязът Акман на страниците на „Осман 1. Любов”? Какво място заема в тази история прелестната Рабия и как едно предателство променя напълно хода на историята?

    Историческият роман разказва за първите схватки на Осман с рицарите и губернаторите и разчистването на сметките с асасините. Това е майсторски написана художествена история за създателя на Османската империя, която за векове наред ще хвърля сянката си над Европа, но едновременно с това е и история за една страстна, изпепеляваща любов, която се разгръща на фона на безпощадно насилие и варварски пролята кръв.

     

    12. „Единствена моя любов“ от Нора Робъртс, „Сиела“, 11,99 лв.

    Петата книга от поредицата „Станисласки“ на бестселъровата авторка поднася свежа порция романтика, страст и поредица (не)спазени обещания! Романът „Единствена моя любов“ проследява историята на 24-годишната Федерика Кимбъл и приятеля ѝ от детството Никълъс Лебек, които се срещат за първи път от години. Колко са се променили? Какво ще им поднесе тази съдбовна среща? Има ли цена любовта?

    Шеметна буря от чувства, които не могат да бъдат обуздани, ще се завихри между Фреди и Ник, докато той се влюбва безвъзвратно в нея така, както тя е влюбена от години в него.

     

    13. „Другата” от Васил Панайотов, „Сиела“, 13,90 лв.

    Как едно увлечение прераства в любов? Може ли един мъж да обича една жена и същевременно да е влюбен в друга? Какво би направил той за всяка от тях – и какво всяка от тях ще му причини? Кое чувство е по-силно – любовта или обичта? А кое трае по-дълго? Кое ще надделее и за да надделее то, трябва ли другото да умре? 

    Отговорите на тези и редица други общочовешки въпроси, свързани с взаимоотношенията между мъжете и жените, вкарали се (не)охотно в дълбокия коловоз на мрачното всекидневие, търси Васил Панайотов в новия си роман „Другата”.

     

    14. „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар, подбор и превод Кирил Кадийски, Colibri, 30 лв. (твърди корици)

    Лириката на Ронсар обогатява сетивата, разпалва въображението, позволява ни да се вгледаме по-ясно в собствената си душевност, подготвя ни да обичаме природата, хората и поезията... Сборникът „Поезия“ обхваща любовна лирика от сборниците „Оди“ и „Любовни стихове“, вдъхновени от възлюбените на Ронсар - Касандра, Мари и Елен, на които той посвещава безсмъртни сонети. Тази значителна част от творчеството му е и най-стойностната и има най-големи шансове да достигне до съвременния читател. Вероятно тъкмо затова Кирил Кадийски, съставител на настоящия сборник, ѝ е отдал своите предпочитания. Съществува хипотеза, че Пиер дьо Ронсар е потомък на Орфей, което ни кара да се надяваме, че поетическата му дарба е била захранена от досега със средновековната българска душевност.  

     

    15.  „Хюга ваканция“ от Роузи Блейк, „Хермес“, 14.95 лв.

    Перфектната рецепта за хюга включва: горещ шоколад, спуснати завеси, светлина от свещи и... някого, в когото да се влюбиш. В „Малък наръчник по хюга“ Майк Викинг споделя съветите на датчаните за щастлив живот, а в „Хюга ваканция“ Роузи Блейк ни показва как се прилагат на практика!

    Романът ни пренася сред атмосферата на хюга, а авторката ни подарява една увлекателна романтична история, изпълнена с много хумор, интригуващи герои и напомняне да се наслаждаваме на малките неща, защото в тях е скрито истинското щастие. „Романтичните комедии са ми любими! Те ми дават извинение да изследвам всички забавни страни на живота: любовта, несполучливите срещи, красивите мъже...“, казва авторката.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 15 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 15 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 16 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 18 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.