сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7013 прочитания

    11 книги, посветени на велики жени, които излязоха наскоро в България

    По повод 8 март ви предлагаме списък с някои от най-новите книги на българския пазар, които разказват историите на забележителни жени
    07 март 2019, 16:34 a+ a- a

    На 8 март отбелязваме Международния ден на жената. Ден, в който отдаваме почит на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. По повод празника ви предлагаме списък с някои от най-новите книги на българския пазар, които разказват историите на забележителни жени. Сред тях ще откриете и няколко българки.

    1. „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ от Мишел Марли, „Емас“, 16,90 лв. 

    Животът на неповторимата Шанел продължава да предизвиква неспирно любопитство, а личността ѝ – възхищение. Дъщерята на перачка от френската провинция стъпва в Париж през 1909-а, а едва няколко години по-късно вече е дамата Коко, собственичка на бутици и търсена моделиерка. Тя е възхитителна комбинация от търговски нюх и безспорен усет за мода и иновации, вечно търсеща свободата, любовта и красивото... Нейното име е символ, но какво стои зад него? И каква е историята на вечния "Шанел №5", създаден преди близо век, а все още считан за най-успешния парфюм на всички времена? 

    Франция, 1919. Цял Париж носи творенията на Габриел Шанел. Коко, както я наричат, е известна като безкомпромисна, когато става въпрос за стил, но и за любов. Нейната мода е революционна, тя е захвърлила корсета, стягащ жените до изнемога, и въпреки това е станала символ на елегантност.

    Но в разцвета на кариерата си Коко изпада в тежка депресия – любимият ѝ, Бой Кейпъл, е загинал в автомобилна катастрофа. Търсейки утеха от загубата, тя се впуска във връзка с композитора Игор Стравински, която не ѝ носи очаквания душевен мир. Тогава идва идеята да създаде нов парфюм – паметник на любовта и аромат за модерната жена. Инспирации намира в Италия, Южна Франция, Русия... И среща Дмитрий Романов, великият руски княз в изгнание. Когато сърцето ѝ се отваря отново за любовта, Коко открива и следата на най-успешния парфюм на всички времена – "Шанел №5".

    2. „Единствената жена в стаята“ от Мари Бенедикт, „Обсидиан“,  

    Книгата ни среща с Хеди Кислер - холивудска икона и жена учен, чието смело откритие слага началото на истинска революция в модерните системи за комуникация.

    Магнетичната външност на Хеди ѝ спечелва успех на театралната сцена във Виена и скандална известност след нашумелия еротичен филм „Екстаз”. Както и вниманието на най-богатия търговец на оръжие в Австрия. Но бракът с него не носи мечтаната сигурност за една еврейка пред надигащата се хитлеристка заплаха. Властният съпруг държи тя да е винаги до него на бляскавите му приеми, на които присъстват водачите на Третия райх. Там се говори за политика, военни планове и оръжейни сделки. Хеди умее да слуша и да анализира. И когато в навечерието на войната успява да избяга от превърналия се в затвор семеен замък, тя отнася със себе си много тайни на нацистите.

    Рискованото ѝ бягство я отвежда в Холивуд. Младата актриса се превръща в звездата Хеди Ламар, „най-красивото лице” във филмовата индустрия. Но тя е и учен, чието изобретение би могло да помогне на военните в борбата срещу врага... в случай че някой изобщо я изслуша.

    3. „Извън редовете. Романът на Яна Язова“ от Боряна Дукова, „Ентусиаст“, 16 лв

    „Извън редовете“ е резултат от тригодишно проучване на мистерията около живота и творчеството на Яна Язова. Гласът на поетесата разказва от първо лице за личния ѝ път, белязан от професор Александър Балабанов. Талант, любов и скандали са в началото на тяхната история, последвана от творческата ѝ изолация след 9 септември 1944 г. Романите ѝ, отшелническият ѝ живот и загадъчната ѝ смърт пораждат разследване, в което главен герой е може би нейният собствен син.

    „Една от най-успешните жанрови писателки на нашето време Боряна Дукова смело навлиза във водите на историческата фикция, за да създаде вероятно най-важната творба в досегашната си кариера.

    „Извън редовете“ е нов, увлекателен поглед над живота, творчеството, любовта и смъртта на знаменитата писателка Яна Язова, който може да прикове вниманието на всеки читател. Един от най-добрите романи за последните няколко години – достоен поклон пред великата българка“, казва писателят Емил Андреев. А българската писателка и преводачка Здравка Евтимова добавя: „Това е топла, красива и човешка книга. Тя ни прави по-мъдри, тъжни, щастливо възвишени. Вглеждайки се в миналото, Боряна Дукова извайва бъдеще. Тя достига до същността на таланта, който е сплав от тъга, порив и безсмъртие!“

    4. „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ от Иво Милев, СЕНС, 35 лв.

    Биографичната книга „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ е плод на дългогодишните усилия на автора Иво Милев. След задълбочени проучвания от 2009 година насам, прелистване на над 50 000 страници неизползвани и прашни архиви, се ражда максимално подробен биографичен разказ за дъщерята на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков наричаната още "бялата птица на българската култура".

    Милев работи по темата Людмила Живкова от 2009 г. във връзка с развитие на проект за игрален филм. След работа с над 50 000 страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега, книгата представлява най-пълния биографичен разказ за Людмила до момента.

    В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта ѝ и до днес продължава да буди загадки. 

    5. „Романът за Алва Вандербилт“ от Терез Ан Фаулър, „Обсидиан“, 19 лв.

    Новият роман на Терез Ан Фаулър разказва за една от най-ярките личности на американската „позлатена” епоха. Книгата ни връща в края на XIX в. – време на бурно икономическо развитие, но и на закостенели нрави, предразсъдъци и неравноправие.

    Алва, дъщеря на разорен плантатор, се омъжва за наследника на най-богатия мъж в Америка, железопътния магнат Корнилиъс Вандербилт. Амбициозната южнячка попада в центъра на нюйоркския светски живот, организира бляскави балове и строи имения, които и днес се смятат за архитектурни забележителности. Алва има неограничени възможности да осъществява грандиозните си планове, но трябва да преодолява и много емоционални сътресения. Тя посреща трудностите и предателствата по нестандартен начин – скандализира обществото със своя развод и става лидерка на суфражетките.

    Алва е живото доказателство, че историята се прави от тези, които знаят правилата на своето общество и време и имат смелост да ги нарушават.   

    6. „Желязната жена” от Нина Берберова, Colibri, 22 лв.

     „Желязната жена“ хвърля светлина върху личността и съдбата на загадъчната Мура, неслучайно наречена от авторката „желязната жена”. На Запад я спрягат като „руската миледи“ и „червената Мата Хари“ (в книгата това е само загатнато, но днес е установено, че наистина е била двоен агент – съветски и британски). Далеч по-интересни обаче както за авторката, която я е познавала лично, така и за читателя, който ще я опознае чрез тази книга, ще бъдат връзките ѝ с британския дипломат, агент и мемоарист Робърт Локхарт, с руско-съветския писател Максим Горки и с английския фантаст Хърбърт Уелс.

    Превърнала се в бестселър навсякъде, където е издавана, тази обсебваща биография е изключително свидетелство, подкрепено с много документи, за цяла една епоха от световната история: за Първата световна война, Октомврийската революция и отношението на Европа към нея, за драматичната действителност в Съветска Русия, за живота на руските емигранти, без да забравяме майсторски описаните образи на Локхарт, Горки, Уелс и цяла поредица други исторически личности. Една необикновена биографична книга, подписана от също толкова необикновена писателка...

    7. „Даяна. Нейната истинска история“ от Андрю Мортън, „Ентусиаст“, 25 лв.

    Ексклузивната автобиография на последната икона на ХХ век - принцеса Даяна, излезе в България в края на август 2018. Когато книгата е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със съмнение и подигравки, хитовата биография се превръща в уникална литературна класика не само заради сензационното си съдържание, но и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ. 

    Мортън разкрива истината за работата си с нея едва през 1997 г., непосредствено след трагичната ѝ смърт. Техният необикновен процес на сътрудничество дава възможност на Даяна да опише живота си от първо лице. Никога преди изданието представител на кралското семейство от такава величина не е говорил толкова сурово и директно – за родителите си и травмата след раздялата им, за „връзката“ си с папараците, за първия път, в който казва на Чарлс „Обичам те“, а той отговаря студено „Каквото и да значи любовта“, за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за любимите си синове, за болестта си, за надеждите си, страховете и мечтите си.

    8. „Лукреция Борджия“ от Жоаким Буфле, „Емас“, 17,90 лв.

    Незаконна дъщеря на папа, останал в историята със своите машинации, убийства и финансови далавери, сестра на един от най-безскрупулните и най-жестоките владетели в човешката история, чествана като най-красивата жена на италианския Ренесанс, споделила три брака с трима съпрузи от най-влиятелните фамилии на Италия, умела ръководителка на държавни дела, почитателка на изкуствата. Това са неоспоримите факти в живота на Лукреция. Факти, достатъчни да развихрят фантазията на не един неин съвременник и на поколения творци след нея.

    Около личния живот и тайните дела на тази жена, която не е оставила на света дори един сигурен образ от своята феноменална красота, се вихрят дяволски легенди. Отровителка, развратница, кръвосмесителка, прелюбодейка, коварна отмъстителка... Пресъздал я е Юго в драма, възпял я е Доницети в опера, безброй са нейните биографии, близо двайсет филма са посветени на живота ѝ.

    Романът на Жоаким Буфле, френски историк и автор на множество исторически трактати и романи, идва да възстанови автентичното лице на дъщерята на папа Александър VІ Борджия. Основаваща се върху исторически извори, а не върху черни легенди, тази биография се противопоставя на измислиците и представя една любяща и ранима жена, изключително деликатна и интелигентна по природа, образована събеседница на най-големите умове на съвремието, но станала не по своя воля политическо оръдие на своя баща и на своя брат Чезаре. 

    9. „Дневникът на една писателка“ от Вирджиния Улф, „Ентусиаст“, 

    Дневниците на една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма на XX век – Вирджиния Улф, разкриват истинското ѝ лице, най-съкровените ѝ мисли и ни запознават отблизо с личността, която стои зад романите „Мисис Далауей“, „Към фара“ и др.

    Книгата хвърля светлина върху намеренията, темите и методите на Вирджиния Улф като писател. Изданието създава необичайна психологическа картина на едно творчество, погледнато отвътре. С помощта на книгата читателите на Улф по-добре ще разберат не само нейните герои, но и самата нея, нейните мечти, вълнения и решения. Включително и най-фаталното – това сама да сложи край на живота си.

    Улф започва редовно да води дневника от 1915 г., когато е на 33-годишна възраст, и продължава до 1941 г. Последната записка е датирана четири дни преди смъртта ѝ, след която оставя труд от 26 тома, изписани на ръка. Както е обичайно, писателката използва дневника си отчасти, за да сподели своите ежедневни занимания и откровените си размисли за хората, живота и Вселената. Но го използва също така и по свой, индивидуален начин като писател и творец. В него тя общува със себе си за книгите, които пише, както и за творбите, които има намерение да създаде. Всичко значимо за нейните произведения се съдържа в тези дневници – от първия замисъл до писането и пренаписването им. 

    10. „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха“ от Юлия Пискулийска, „Тангра ТанНакРа“, 36 лв.

    „Босоногата кралица” е биография на босоногата кралица Йорданка Благоева. Всички наричали така голямата наша спортистка, а причината е прозаична – когато започнала в големия спорт, за масовия крак нямало шпайк и тя скачала боса.

    „Крачките към върха са много, пътят до там е дълъг, но си заслужава да бъде извървян”, казва световната ни рекордьорка. С книгата си тя отправя послание към младите – всичко по пътя към върха си заслужава да бъде изживяно.„Ще ми се повече млади хора да се докоснат до тази книга и до живота ми. Аз тръгнах от един малък град в Северозападна България и успях да покоря върхове. Благодарна съм, че през целия си живот съм срещала позитивни и стойностни хора, които ми помогнаха да стигна до там.” 

    Йорданка Благоева е носителка е на сребърен и бронзов олимпийски медали от игрите през 1972 и 1976 г., европейска шампионка в зала през 1972 г., първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика – високия скок. 

    11. Разходката на баба Гейтуд“ от Бен Монтгомъри, „Вакон“, 19 лв.

    Един ден Ема Гейтуд казва на семейството си, че отива на разходка, и напуска родното си градче в щата Охайо с кат дрехи и около 200 долара в джоба. Когато отново получават вести от нея, тази 67-годишна прабаба е извървяла 1000 километра по 3300-километровата Пътека на Апалачите – най-дългия непрекъснат пешеходен маршрут в света. След поредица от вълнуващи срещи, опасни терени и неравни битки със стихиите през септември 1955 г. тя се изправя на връх Катадин в щата Мейн, където заявява: „Казах, че ще го направя, и го направих“.

    Ема Гейтуд става първата жена, изминала сама цялата дължина на живописната Пътека на Апалачите. Общественото внимание, което донася на слабопознатия маршрут, е безпрецедентно и довежда до укрепването на пътеката, а по всяка вероятност и до нейното спасяване.

    Номинираният за „Пулицър“ журналист Бен Монтгомъри получава изключителен достъп до личните дневници на Гейтуд, пътните ѝ записки и кореспонденцията ѝ. Той интервюира живите членове на семейството и хората, които е срещала по пътя, за да отговори на въпроса, който мнозина си задават: „Защо го е направила?“. Отговорът се крие между страниците на тази вдъхновяваща история за бунт срещу жестокостта, надежда след страданието и победа над болката. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 13 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 14 часа
    преди 14 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 17 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд