петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4189 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за юни 2019

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    01 юли 2019, 11:37 a+ a- a

    „Чернобилска молитва” от нобеловия лауреат Светлана Алексиевич е най-продаваното заглавие в България през изминалия месец според класацията на веригата книжарници „Сиела”. 

    Вижте как изглежда топ 10:

    1. Чернобилска молитва от Светлана Алексиевич, Парадокс, 18 лв.

    На 26 април 1986 г. в 1 часа 23 минути 58 секунди серия от взривове разрушава реактора и зданието на ІV енергоблок на Чернобилската АЕЦ, разположена близо до беларуската граница. Чернобилската катастрофа става най-голямата техногенна катастрофа на ХХ век.

    За малката Беларус (с население 10 млн. души) това е национално бедствие, макар че самите беларуси нямат нито една атомна централа. Тя все така си е аграрна страна, с повече селско население. 23% от територията ѝ е заразена с радионуклиди. За сравнение: в Украйна е заразена 4,8% от територията, в Русия – 0,5%.

    Светлана Алексиевич е в района на Чернобил в първите дни след аварията – въпреки това са ѝ необходими 11 години, за да напише „Чернобилска молитва“ – тя вижда бял свят през 1997 г. и е преработена от писателката през 2013 г.  

    „Аз съм свидетел на Чернобил... Най-важното събитие на двадесети век, въпреки страшните войни и революции, с които ще бъде помнено това столетие. Минаха повече от двайсет години от катастрофата, но досега въпросът за мен е: за какво свидетелствам – за миналото или за бъдещето? Толкова е лесно да се подхлъзнеш на баналността... На баналността на ужаса... Но аз гледам към Чернобил като начало на новата история, той не е само знание, а и предзнание, защото човек е встъпил в спор с предишните представи за себе си и за света.“

    2. „Топ мистериите на България” от Слави Панайотов, Оз books, 18,99 лв.

    Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на много исторически факти, свързани с България.

    Колкото повече напредвате, толкова повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля яснота на предишни въпроси, повдига нова вълнуваща загадка от миналото.

    Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките като ще се върне още в зората на човечеството, защото вероятно първата цивилизация е възникнала точно в земите на днешна България. Ще се впусне в противоречивото наследство на траките и ще се опита да си обясни някои парадоксални факти. Прабългарите също може да не са ни толкова ясни, колкото си мислим!

    И още много разкрития за:

    1. Баба Ванга. Защо е важна и предсказания?

    2. Свещеният триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.

    3. Предишни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли?

    4. Странджа - планина с много лица. 

    5. Съвременните мистерии на България.

    3. Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии, кн. 1, от Рик Риърдън, Егмонт България, 12,90 лв.

    „Ако си взел тази книга, защото подозираш, че и ти си като мен, по-добре я захвърли веднага. Повярвай в лъжите, които мама и татко са ти наговорили за раждането ти, и се опитай да живееш нормално. Да си син на божество е опасно. И страшно. Най-често води до смърт по особено жесток начин. Да не кажеш после, че не съм те предупредил...“

    Пърси Джаксън пак ще бъде изгонен от училище... от поредното училище. Непокорен, побойник, слаб ученик, той осъзнава, че не е като останалите деца, но искрено се старае поне малко да прилича на тях. Да, но обикновените момчета не са преследвани от чудовища и не изпаряват учителките си по математика.

    4. „Живот в скалите” от Мария Лалева, „Книгомания”, 15,00 лв.

    Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

    Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

    Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“. Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

    „Любовта е за показване, момиче, не тъгата.“

    „Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.“

    „Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...“

    5. Кратка история на Европа от Саймън Дженкинс, Сиела, 24,90 лв.

    Малцина биха повярвали, че е възможно вековната история на Европа да бъде разказана в един кратък том. Но Саймън Дженкинс се справя блестящо с това предизвикателство със своята ерудиция и умение да отсява най-важното от безбройните възможни истории за разказване.От Древна Гърция и могъщата Римска империя, през Тъмните векове, Ренесанса и епохата на революциите, та до Просвещението и повратния за континента XX век, започнал с ужасите на двете световни войни, но продължил с безпрецедентен период на мир и постепенно обединение в немислим досега съюз – историята на съвременните европейски държави е сложна, противоречива и често изпълнена с насилие, но в това противопоставяне се изграждат и основите на цялата съвременна западна цивилизация.

    В хронологичен и ясен ред, стегнато, но изчерпателно са проследени основните събития в европейската политическа, икономическа, военна и културна история, изследвани са основните периоди, големите империи, сблъсъците, които променят границите и предначертават бъдещето за векове напред.

    Същевременно детайлно са  описани хората, които създават историята – като Юлий Цезар, Карл Велики, Жана д’Арк, Наполеон Бонапарт и Уинстън Чърчил, а също и творците на мисълта и изкуството като Аристотел, Леонардо да Винчи, Уилям Шекспир и други.

    6. Татуировчикът на Аушвиц от Хедър Морис, Рива, 16,90 лв.

    През 1942 година Лали Соколов е депортиран от Словакия в Аушвиц. Там му е възложено да татуира върху ръцете на останалите лагерници номерата, с които са обозначени. Един ден на опашката пред него се нарежда уплашено момиче. За Лали това е любов от пръв поглед и той се заклева не само, че ще оцелее, а и че ще се погрижи Гита също да доживее свободата. Така започва една от най-жизнеутвърждаващите и незабравими истории за Холокоста, историята на татуировчика на Аушвиц.

    „Трогателен разказ за любовта и саможертвата." - Times Literary Supplement

    „Ценно историческо свидетелство, напомняне за ужасите на Холокоста и възхвала на човешката издръжливост." - Irish Times

    „Лали е бил човек с херкулесовска сила на духа и неговата одисея, разказваща за оцеляването му в лагера и повторното събиране с Гита след края на войната, заслужава вниманието на най-широката читателска аудитория." - Jewish Chronicle

    „Тази книга ще се чете и след сто години. И тогава сигурно още ще е в списъка с най-продаваните заглавия. Книга, заради която човек губи съня си и то не само защото не може да я остави." - Джефри Арчър.

    7. Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията от Станислав Койчев – Стан, Егмонт, 14,90 лв.

    Дали в света ни съществува магия, или всичко е наука? Невероятният свят на Петьо Филията крие много загадки и изненади, но с помощта на професор Швайнщайн всеки експеримент намира своето разумно обяснение.

    Впуснете се в приключението и изследвайте на воля с 50-те експеримента, които ще ви учудят и изненадат, ще ви покажат забавната страна на науката, но и ще ви научат на много нови неща. С насоките в тази книга ще успеете да произведете сами масло и кисело мляко у дома, да направите сняг през лятото, ще забъркате омагьосан пясък, ще отгледате червеи мутанти и ще успеете да конструирате дори ракета!

    Звучи невероятно, нали?

    Това не е просто книга с експерименти, това е книга с приключения, в които всеки може да се впусне, без да му е нужна специална подготовка! 

    8. Щастливей от Изабел Овчарова, Егмонт, 14,90 лв.

    В „Щастливей“ осемнайсет годишната влогърка Изабел разказва за пътя в живота си. Разказва за трудностите и радостите, през които е преминала до момента, за златните места и спомените от детството, както и за недотам щастливите мигове.

    Изабел вдъхновява, кара ни да се смеем, учи ни как да щастливеем.

    За себе си и за успеха като влогър казва: "Започнах от нулата. Не беше късмет. Беше упорство… Всеки има мечти, които иска да осъществи, но не всеки е готов да плати цената, за да ги постигне. Пожелавам на всеки да изгуби себе си и да се открие наново. Да започне отначало. Да се осмели. Да обича... себе си. Да щастливее!".

    9. Дневникът на един Дръндьо - книга 12 - Семейна идилия от Джеф Кини, Duo Design, 17,90 лв.

    За семейство Хефли дори бягството на далечен остров не е гаранция да се поеме глътка въздух и спокойствие. А тропическият рай бързо се превръща в изпитание за семейната идилия.Ако сте готови за приключения и търсите ИДИЛИЯ, прочетете новия роман на Джеф Кини.

    Джеф Кини е най-продаван автор на Ню Йорк Таймс и шесткратен носител на наградата за любима детска книга на Никълодеон за поредицата Дневникът на един дръндьо. Класиран е сред 100-те най-влиятелни личности в света според списание Тайм.

    Джеф е и създател на сайта Poptropica.com, включен в списъка на 50-те най-добри уебсайта на списание Тайм. Той прекарва детството си в областта на град Вашингтон, а през 1995 г. се премества в Нова Англия. Джеф живее в Южен Масачузетс със съпругата си и двамата им синове, където развиват собствена книжарница – An Unlikely Story.

    10. Вова, Володя, Владимир Путин от Кристина Курчаб-РедлихСиела, 29,90 лв.

    Едва ли има човек на планетата, обвит в толкова мистерия, колкото президента на Руската федерация Владимир Путин. Сега обаче полската журналистка Кристина Курчаб-Редлих повдига завесата на тайните.

    Тя живее в Русия в периода 1990–2004 г., пряк свидетел е на ерата Елцин и на възхода на Путин, както и на свързаната с него война в Чечения. Наричана „полската Политковская”, Курчаб-Редлих е носител на множество журналистически награди за статиите, книгите и документалните си филми. Номинирана е за Нобелова награда за мир през 2005 г.

    В тази безпрецедентна по мащаб и задълбоченост биография ще прочетете смайващи и подкрепени с документи и свидетелства подробности за:

    - загадките около детските години на малкия Вова и какво прави Путин, за да ги прикрие;
    - работата му за КГБ и какви задачи има в Източна Германия около падането на Берлинската стена;
    - участието му в управлението на Санкт Петербург, свързано с невиждани по мащаб корупция и контрабанда;
    - влизането му в полезрението на Елцин и издигането му до директор на ФСБ;
    - кой носи отговорност за атентатите в жилищни блокове, които дават възможност на Путин да се изяви като безмилостен лидер във войната в Чечения;
    - какво се случва около потъването на подводницата „Курск”;
    - терористичните атаки над театър „Дубровка“ в Москва и над училището в Беслан, както и бруталните „спасителни” действия;
    - връзките между руските тайни служби и „Ал Кайда”;
    - войните с Грузия, Украйна, окупацията на Крим;
    - смазването на опозицията и протестите срещу властта в Русия;
    - процеса срещу „Пуси Райът” и използването на руската православна църква като политически инструмент;
    - подкупването на принца на Монако Албер II, за да се осигури домакинството на олимпиадата през 2014 г.;
    - успеха на Путин в омайването на редица западни лидери – Джордж У. Буш, Жак Ширак, Силвио Берлускони, Герхард Шрьодер и др.;
    - убийствата на Саша Литвиненко, Борис Берзовски, Анна Политковская, Борис Немцов и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк