петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4236 прочитания

    Какво е да си премиер на 94?

    Кой е най-възрастният министър-председател в света и на какво се дължи неговото дълголетие?
    11 юли 2019, 17:23 a+ a- a

    Чували ли сте за Махатхир Мохамад? На 10 юли 2019 малайзийският министър-председател навърши 94 години и все още продължава да изпълнява функциите си въпреки завидната си възраст. Махатхир е най-възрастният държавен глава в света към днешна дата. Той е за втори път на този пост, като го заема първоначално в периода 1981 – 2003 г. Въпреки оттеглянето си като премиер през 2003, той казва: „Никога не съм се пенсионирал“. Политическата му кариера обхваща над 70 години.

    Непрекъснатата активност е едно от нещата, на което отдава своето добро физическо и психическо състояние. На какво още се дължи неговото дълголетие? Подбрахме някои от неговите съвети и препоръки, които дава в интервюта за различни световни медии.

    1. Внимавайте с теглото и не преяждайте. Наднорменото тегло и преяждането са едни от най-опасните неща, защото натоварват сърцето. Махатхир споделя, че следва съвета на покойна си майка, а именно – да знае кога да спре се храни, колкото и да му е вкусно. „Нямам специална диета. Не пуша, не пия, не преяждам, правя малко упражнения и спя около 6 часа“, казва той. През последните десетилетия малайзийският министър-председател успява да поддържа тегло между 62 и 64 кг. и да влезе в дрехите си отпреди 30 години.

    2. По-малко почивка. Според Мохамад човек трябва да внимава с почивка и да се стреми да е зает с нещо. „Предпочитам да си почивам, разбира се, но бих посъветвал хората да не го правят, когато остареят. Ако постоянно лежите, мускулите атрофират и ще ви бъде все по-трудно да се движите“.

    3. Бъдете полезни. „Да бъдеш приет, когато остарееш, е нещо, което трябва да оцениш. Обикновено, когато си стар човек, си мислиш, че вече си напълно безполезен. Но фактът, че хората все още искат да бъда лидер, е нещо доста необичайно. И аз трябва да съм в състояние да отговоря на това.“  Махатхир признава, че заради напредналата си възраст понякога забравя думи и не може да говори свободно, но успява да го преодолее.  

    4. Поддържайте мозъка си активен. Както мускулите, мозъкът също трябва да се поддържа във форма, вярва дълголетникът премиер. „Ако не използвате мозъка си, не мислите, не решавате проблеми, не четете, не пишете, паметта ви отслабва. Така че се старайте мозъкът ви винаги да е активен.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове