петък, 13 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1179 прочитания

  4 медала за България от Международната олимпиада по биология

  И четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара
  22 юли 2019, 13:55 a+ a- a

  За втора поредна година българските олимпийци по биология постигнаха грандиозен успех, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорвана надпревара на 30-та Международна олимпиада по биология в гр. Сегед, Унгария. Участие в най-престижното състезание по биология взеха 285 ученици от 72 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989. Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 5 златни, 13 сребърни и 45 бронзови медала.

  След като на предишната олимпиада по биология в Техеран, Иран, българските състезатели се завърнаха с един сребърен и три бронзови медала, тази година успехът е още по-впечатляващ.

  Десислава Илиева (11 клас) и Здравко Иванов (12 клас) от Софийска математическа гимназия „Пайсий Хилендарски“ завоюваха сребърни медали, а Иван Георгиев (12 клас) и Кирил Тошев (11 клас) – бронзови медали.

  Ръководители на отбора са Албена Йорданова, доцент в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Снежана Томова, доцент в Биологическия факултет на Софийския университет, и Радослав Александров, докторант в Института по молекулярна биология при БАН. В подготовката на олимпийците взеха участие преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет, както и от БАН.

  Подготовката и участието на отборите в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 10 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Банката очаква основните лихвени проценти да се задържат на сегашното си или на по-ниско ниво докато инфлацията не достигне 2%
  преди 13 часа
  САЩ постигнаха „първа фаза“ в сделката с Китай
  Постигнато е принципно споразумение, очаква се само подписът на президента Тръмп
  преди 13 часа
  преди 14 часа
  Паундът с 19-месечен връх спрямо долара
  Валутата повиши стойността си след първоначалните резултати от изборите в Обединеното кралство
  преди 15 часа
  ЕС без Полша постигна споразумение за климата
  ЕИБ възнамерява да подкрепи инвестиции в размер на 1 трилион евро за действия в областта на климата