петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3861 прочитания

    Българин пробяга най-дългото състезание в света

    Тодор Димитров развя българското знаме в Ню Йорк
    07 август 2019, 17:07 a+ a- a

    Рано тази сутрин българското знаме се развя в Ню Йорк от Тодор Димитров – „Ел Капитан“, който успя да пробяга разстоянието от почти 5000 км.

    Българинът Тодор Димитров – „Ел Капитан“, завърши най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди. Така той стана един от 44-те бегачи, достигнали до финала през 20 годишната му история, и се класира на 40-то място.

    Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“, се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост. Бегачите обикалят в кръг в продължение на 52 дена без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки, пробягват повече от два маратона на ден (97 км) и обикалят трасето (тротоара около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти. Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

    Тодор Димитров е втория българин, който се изправя пред този подвиг. Първият е Цветан Цеков – Шопан, който успява да покрие дистанцията 3 пъти от 8 опита - през 2005, 2006 и 2018 година с най-добър резултат от 50 дни 13 часа 48 минути (2006), което е национален рекорд.

    Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

    Тодор Димитров се завръща на родна земя на 12 август.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 10 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 18 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава