петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2564 прочитания

    Банкок е най-предпочитаната туристическа дестинация

    Вижте кои други градове влизат в топ 10 на проучването Global Destination City Index
    10 септември 2019, 13:43 a+ a- a

    За четвърта поредна година Банкок е най-предпочитана туристическа дестинация. Това сочи ежегодното проучване Global Destination City Index, което класира градовете с най-голяма посещаемост и отчетени приходи.

    Лондон отстъпва второто място на Париж, нареждайки се на трето място по брой пренощували туристи. Следващи в класацията са Дубай, Сингапур, Куала Лумпур, Ню Йорк, Истанбул, Токио и Анталия.

    Цялостната картина от доклада показва, че всички десет големи градове са настанили повече чуждестранни туристи в сравнение с предходната 2017. Единствено изключение прави столицата на Великобритания – Лондон, отчитайки 4% спад в броя пренощували посетители.

    „За нас е важно да следим положителното въздействие на туризма в различните точки на света, а също и какви предизвикателства предлага. По този начин успяваме да гарантираме, че градовете получават нужната информация и решения необходими, за да продължат успешното си развитие“, каза Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

    Разглеждайки градовете по отчетени приходи от чуждестранни туристи класацията изглежда различно. Търговският и финансов център на ОАЕ - Дубай води с убедителна преднина със сумата от 30.82 млрд. долара (или средно похарчени 553 долара от турист на ден). На второ място отново е град от Близкия изток – Мека с похарчените от туристи там 20.09 млрд. долара. Банкок е на трето място по този критерий отчитайки 20.03 млрд. долара приходи. Следват Сингапур, Лондон, Ню Йорк, Париж, Токио, Палма де Майорка и Пукет.

    Благодарение на Global Destinations Cities Index е възможно определянето на три основни тенденции през последното десетилетие: постоянен и стабилен растеж; устойчивите водещи позиции на големите градове – Банкок, Париж и Лондон са в топ 3 от 2010; възходът на Азиатско-тихоокеанските международни туристи – градовете в Азиатско-тихоокеанския регион са наблюдавали най-голямо увеличение на международните пътници от 2009 насам, отбелязвайки 9.4% ръст.

    Индексът Global Destinations Cities класира 200 града въз основа на собствени анализи и проучвания на трети страни по отношение на техния общ брой международни посещения с нощувка, заедно с трансграничните разходи на същите посетители в градовете през 2018.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк