четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2245 прочитания

    България спечели две награди на Европейския конкурс за млади изследователи

    България беше домакин на събитието за пръв път
    17 септември 2019, 17:36 a+ a- a

    Две награди спечелиха българските участници на Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS 2019 г., на който България беше домакин за пръв път.

    Звездин Бесарабов, който създаде блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект, получи възможност да участва в Младежкото научно експо в Люксембург. Разработката му беше избрана заради предприемаческата ѝ насоченост. Андрей Гиздов ще бъде специален гост на събитие, организирано от Съвместния научно-изследователски център. На конкурса младежът се представи с проект на алгоритъм за оценка на степента на зарастване на костните шевове, който може да се използва в антропологията и патоанатомията.

    Лауреати на европейското състезание, в което се включиха представители на 40 държави, станаха ирландецът Адам Кели, датчанинът Магнус Одерсхеде, германците Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг, както и американците Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя. Те получиха по 7000 евро от Европейската комисия, а наградите им бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

    Адам Кели впечатли журито с проект за оптимизиране на симулацията на квантовите схеми. Магнус Одерсхеде представи нов вид геометрия на върха на крилата на самолетите, която е с повече предимства от използваните в момента. Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг предложиха „ховърборд“ – устройство, позволяващо стабилна магнитна левитация над метална плоча благодарение на четири въртящи се магнитни диска. Проектът им вече е достатъчно напреднал и е възможно в близко бъдеще двамата да направят заявка за патент. Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя идентифицират протеин CCDC11. С него може да се създадат нови терапии срещу вируса на ХИВ. Протеинът липсва в повечето тъкани на човек в зряла възраст, но играе роля при разпространението на ХИВ.

    Според министър Вълчев тези разработки могат да са утрешните решения за по-добър живот на милиони граждани. „През последните четири дни България предложи не само домакинство на Европейския конкурс за млади изследователи, но и почерпи от иновативността, идеите, дързостта и любопитството на младите хора към науките. При откриването на конкурса комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел каза, че 30% от най-добрите изследвания се правят в Европа. Вярвам, че с общите усилия – на политиките, които сме избрали да следваме, и на вашите идеи, можем да постигнем още по-добри резултати”, каза министърът. Той призова учениците и студентите да бъдат активни и постоянни, а след време да предадат опита си на младите поколения. „Това е симбиозата на образование и науката, която движи света в последните столетия“, подчерта Красимир Вълчев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк