вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5045 прочитания

    България е в топ 10 на най-успешните страни на Евровизия в последното десетилетие

    Все още се очаква потвърждение дали страната ни ще вземе участие в конкурса през 2020
    24 септември 2019, 10:07 a+ a- a

    България се нарежда на 8-мо място в класацията на най-успешните страни на междунардония песенен конкурс Евровизия за последните 10 години. Това стана ясно от обявената официална класация, включваща всички 46 държави участвали в престижната музикална надпревара от 2010 насам. Резултатът се формира на база на получените точки в десетте големи финала на шоуто – от този в Дюселдорф през 2010 до финала в Тел Авив през 2019. 

    На първо място в класация логично е Швеция, където конкурсът е в центъра на креативната индустрия, която заема значителен дял от БВП на страната. Второтo място е за Италия, а топ 8 допълват още Русия, Азербайджан, Украйна, Холандия, Австралия и България. 

    Осмото място на България е изключително впечатляващо защото страната ни реално има само три финала през това десетилетие - второто място на Кристиан Костов през 2017 в Киев с песента „Beautiful Mess”, четвъртото място на Поли Генова през 2016 с „If Love Was A Crime” в Стокхолм и 14-тото място на групата Equinox през 2018 в Лисабон. В периода 2016 до 2018 БНТ е на практика най-успешната телевизия участвала в конкурса и българските песни събират най-много точки, изпреварайки телевизии с по-големи музикални индустрии като Швеция, Русия, Холандия, Италия, Германия и Великобритания.

    Тазгодишното 65-ото издание на конкурса ще се проведе в холандския град Ротердам. Големият финал на Евровизия 2020 е на 16 май в залата Rotterdam Ahoy, а първият и вторият полуфинал – на 12 и 14 май.  Холандия спечели правото да домакинства Евровизия 2020 след победата на младия и дотогава неизвестен изпълнител Дънкан Лорънс с песента „Arcade“. Дънкан беше избран с вътрешна селекция от Холандската телевизия. 

    Всяка година Евровизия събира пред екрана на 200 милиона зрители от цял свят. Конкурсът се излъчва без прекъсване всяка година от 1956 насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света. 

    Все още се очаква потвърждение дали България ще вземе участие в конкурса през 2020 година. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 5 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 6 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 7 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 10 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ