събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2942 прочитания

    България става по-конкурентоспособна

    Страната ни се изкачва с две позиции в Индекса на конкурентоспособността, измерен от Световния икономически форум
    09 октомври 2019, 11:18 a+ a- a

    България заема 49 позиция в глобалния индекс на конкурентоспособността (Global Competitiveness Index – GCI). За сравнение през 2018 страната ни е заемала 51 позиция. България отбелязва напредък в повечето показатели, а от 12-те основни категории, понижение се наблюдава само в здравеопазването и продуктовия пазар.

    GCI представлява годишна класация, изготвяна от Световния икономически форум. Индексът маркира „конкурентния пейзаж“ на 141 икономики по света. Той използва 103 показателя, организирани в 12 категории. Всеки показател използва скала от 0 до 100, показвайки колко близо е дадената икономика до идеалното състояние или „граница“ на конкурентоспособността. Основните стълбове в класацията са: институции, инфраструктура, използване на ИКТ, макроикономическа стабилност, здраве, умения, продуктов пазар, трудов пазар, финансова система, размер на пазара, бизнес динамика и способност за иновации.

    В категория Институции страната ни има повишение по почти всички 26 показателя с изключение на: „Убийства“, „Честота на корупция“ и „Управление на акционерите“, където отбелязваме намаляване, спрямо миналата година.

    В категория Инфраструктура има общо 12 показателя, от които България отбелязва спад в „Качество на инфраструктурата“, „Ефективност на жп транспорта“ и „Свързаност на корабния транспорт“.

    При Усвояване на ИКТ има 5 показателя, от които спад страната ни отбелязва само в „Абониране за мобилна телефония“. В Макроикономическа стабилност показателите са два и те отбелязват ръст и съответно без промяна спрямо 2018.

    Здравето е една от двете категории, в които страната ни отбелязва спад спрямо миналата година. Критерият е само един – Продължителност на живота (става дума за годините, в които човек е здрав).

    В категория Умения има 9 показателя, като по тях има само повишение и такива, които са без промяна спрямо миналата година. Седмият основен стълб, който класацията измерва, е Продуктов пазар, където също отбелязваме спад. Критериите тук са 8, като по два от тях: „Отвореност на търговията“ и „Сложност на тарифите“ страната отбелязва спад.

    Кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер

    Следва категория Пазар на труда, където от 12 показателя, само „Данък върху труда в %“ отбелязва спад. При Финансовата система има 9 показателя, от които спад отбелязват само „Вътрешно кредитиране спрямо частния сектор в % от БВП“ и „Застрахователни премии“.

    При Размер на пазара няма данни за критериите. Бизнес динамиката отбелязва ръст, като тя се състои от общо 8 критерия, от които единствено „Процедура по обявяване в несъстоятелност“ отбелязва спад.

    Последната категория е Способност за иновации, където критериите са общо 10. От тях България отбелязва спад в 4: „Разнообразие на работната сила“, „Международни изобретения“ (със съавтори от други държави), „Заявления за патенти“ и „Разходи за развойна дейност“.

    Румъния е 51-а в класацията, като отбелязва изкачване с една позиция; Гърция – 59(-2); Северна Македония – 82 (+2); Сърбия – 72 (-7), a Турция – 61 (без промяна).

    На първо място в класация за конкурентоспособност на СИФ тази година е Сингапур, който се изкачва с една позиция. Топ 10 се допълва от:

    2. САЩ (-1);

    3. Хонконг (+4);

    4. Нидерландия (+2);

    5. Швейцария (-1);

    6. Япония (-1);

    7. Германия (-4);

    8. Швеция (+1);

    9. Великобритания (-1);

    10. Дания (без промяна).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години