петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4849 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за октомври 2019

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    04 ноември 2019, 16:10 a+ a- a

    „Живот в скалите” от Мария Лалева продължава да е най-продаваното заглавие в България според класацията на веригата книжарници „Сиела”. 

    Вижте как изглежда топ 10:

    1. „Живот в скалите” от Мария Лалева, „Книгомания”, 15,00 лв.

    Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

    Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

    Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“. Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

    „Любовта е за показване, момиче, не тъгата.“

    „Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.“

    „Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...“

    2. „Органайзерът 3.0 от Станислав Койчев – Стан, Егмонт, 19,90 лв.

    ОрганайзерЪт 3.0 е твоят спътник и верен помощник през новата учебна година. В него ще откриеш всичко необходимо: таблици и формули по математика, физика и химия; лесно ще преобразуваш мерните единици; ще можеш да правиш справки по българска история и география, по астрономия и биология. Незаменими са примерите, които ще те ориентират в българската граматика, правопис и пунктуация. Ще видиш също и таблицата с неправилните глаголи по английски език.  

    ОрганайзерЪт 3.0 ще ти подскаже и как да преодолееш слабостите си, за да планираш времето си по-добре, а това определено ще се отрази и на успеха ти в училище. Страниците с календара и тези за твои бележки пък ще ти помагат във всекидневните задачи. В изданието ще намериш и съвети как да се справиш с проблеми в общуването, самочувствието и трудностите на това да си тийнейджър. Игрите и логическите задачи с познатите ти герои, придружени от видеа, не само ще те забавляват, но и ще изострят ума ти всеки ден! 

    3. „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън, „Хермес“, 14,95 лв.

    Социалните мрежи и наложената консуматорска култура подхранват масово един постоянен идеал за щастие: безоблачно и безпроблемно битуване, вечна любов, привлекателна външност, вдъхновяваща и високоплатена работа... С две думи – живот за завиждане. 

    Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното:

    „Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

    Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

    4. „Лейди Гергана от Цветелина Цветкова, „Пощенска кутия за приказки, 12 лв.

    Тя не говори като другите жени. Нито се държи като такава. Но пък е забавна, работлива, мила и сърцата. Тя е Лейди Гергана и е от Северозападна България!

    Казвам се Гергана, ама сички ми викат Кметска. Я съм от едно северозападно село. И съм кметска, що баща ми е кмет, преди него и деда̀ ми е бил кмет, а съ̀га ме гласат и мене, ама има още леб да едем, докато станем. То не е и много убаво да едем кой знае колко много леб, че че станем дебела, ама такава е приказката.У Северозапада отдавна нема живот, камо ли живи ора, але па у наше село. Ама я реших да останем. Абе не че реших, ама така се случѝ. И я съм се била кметската. Така ми и вика̀ха от малка. И се съм си правѝла кво съм си сака̀ла. У училище ако некой ми пише двойка, на другия ден му се не връщаше козата от паша. Или му не даваха леб у магазина на пирон1. Така завърших пълна отличничка. Ако некое дете ми речеше нещо на̀преко, му се виждаше тесно селото. Ако не сакаше да си игра с мене, макя му и баща му го кара̀ха насила. И ги водат и викат, че они вече сакат да си играме. И они, децата ревеха, като ме видеха, ама си игрaат с мене, нема кво да прават. 

    5. „Топ мистериите на България” от Слави Панайотов, Оз books, 18,99 лв.

    Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на много исторически факти, свързани с България.

    Колкото повече напредвате, толкова повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля яснота на предишни въпроси, повдига нова вълнуваща загадка от миналото.

    Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките като ще се върне още в зората на човечеството, защото вероятно първата цивилизация е възникнала точно в земите на днешна България. Ще се впусне в противоречивото наследство на траките и ще се опита да си обясни някои парадоксални факти. Прабългарите също може да не са ни толкова ясни, колкото си мислим!

    И още много разкрития за:

    1. Баба Ванга. Защо е важна и предсказания?

    2. Свещеният триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.

    3. Предишни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли?

    4. Странджа - планина с много лица. 

    5. Съвременните мистерии на България. 

    6. Повелителката на конете от Джоджо Мойс, Хермес, 17,95 лв.

    В един от неприветливите квартали на Лондон Анри Лашапел обучава внучка си и нейния кон да предизвикват гравитацията, както той самият е правил преди петдесет години. Неговата мечта е Сара да постъпи в елитна френска академия за езда и да получи шанс за по-добър живот. Но се случва нещастие и четиринайсетгодишното момиче трябва да се справя само. Междувременно животът на Наташа Маколи се обърква стремглаво. Доскоро уважаван адвокат, сега професионалната й преценка е поставена под въпрос. Налага ѝ се да дели дома си с чаровния си бивш съпруг. А новият ѝ приятел се оказва поредното разочарование.

    Когато пътищата им се преплитат, Наташа решава да вземе момичето под крилото си. Но тя не знае, че Сара крие тайна, която ще промени съдбата и на двете.

    7. Софийски магьосници 3 - Вещиците от Витоша от Мартин Колев, Сиела, 13,90 лв.

    Готови ли сте за ново приключение в света, покорил хиляди читатели? Готови ли сте за завръщането на Ванина, Морков и цялата шайка?

    Свилен Воев заминава за Витоша в търсене на душевен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от миналото и заплаха, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще трябва да се върне обратно в града.

    Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла армия и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма друг избор, освен да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее отново.

    8. Майката на дъщеря ѝ от Даниела Петрова, Сиела, 17,90 лв.

    Дебютният роман на Даниела Петрова е публикуван първо на английски от едно от най-големите световни издателства, Penguin Random House. Книгата веднага се превръща в хит – тя попада в повече от десет класации за най-очаквани книги в САЩ и е специално препоръчана в книжния клуб на Опра.

    „Майката на дъщеря ѝ” е роман за разрушителната сила на майчината любов. Докъде може да стигне майчината любов? И къде започва тя?

    Лана води съвсем нормален, спокоен живот. До момента, в който дългогодишният ѝ приятел внезапно и необяснимо я напуска – точно преди поредната медицинска процедура за забременяване, с която младата двойка се бори с безплодието от години. Подреденият живот на Лана е изкаран извън релси. Решена да вземе съдбата си в ръце, тя все пак преминава през процедурата. И също толкова изненадващо процедурата се оказва успешна.Нещата не спират дотам. Тогава – когато най-малко го е очаквала – Лана се сблъсква на улицата не с кого да е, а с младата жена – донор на яйцеклетка, благодарение на която бебето в корема ѝ расте. Въпреки всичките си инстинкти и притеснения, Лана не може да устои на чара на младата Катя и това е началото на едно неочаквано приятелство.

    Катя е свободен дух, студентка, дошла от България да следва в Америка. Макар и пълна противоположност на прагматичната Лана, момичето бързо се превръща в част от живота ѝ. Катя не би могла да знае, че Лана носи нейното бебе в корема си – донорството е винаги анонимно в крайна сметка. И Лана няма намерение да ѝ каже. Все още. Въпреки това близостта между двете жени процъфтява.Но изведнъж – точно толкова внезапно, колкото се е появила – Катя изчезва. И Лана може би е последният човек, който я е видял. Лана се заравя в миналото на Катя, решена да разбере какво се е случило с жената, на която дължи толкова много. Но коя всъщност е Катя? Каква е силата, придърпала я в живота на Лана? Кой е виновен за изчезването ѝ? И дали младото момиче наистина не е знаело, че говори с майката на дъщеря си?

    9. Ирландецът от Чарлз Бранд, Сиела, 18,90 лв.

    Една книга, която излиза за първи път през 2004 г., събра гениалния режисьор Мартин Скорсезе („Добри момчета“) и талантливия сценарист Стивън Зейлиън („Списъкът на Шиндлер“) с живите легенди Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши. Заедно те създадоха своя magnum opus – бляскава корона в кариерата на знаменити творци, които през целия си творчески път сякаш са вървели именно в посоката, довела ги до „Ирландецът“!

    Пригответе се за епична сага в мрачния свят на организираната престъпност в следвоенна Америка. Хрониката, която ще прочетете, е личната, документална и шокираща изповед на легендарния Франк Шийран – ветеран от Втората световна война, мошеник и поръчков убиец, работил с някои от ключовите фигури на XX век, който споделя пред следователя Чарлз Бранд своя страховит мемоар. Разгърнат в няколко десетилетия, сюжетът проследява изкачването на Шийран в криминалната йерархия, връзките му с политическия и с профсъюзния елит, а също и сензационните детайли около редица мистерии и неразрешени случаи, останали години наред в сянката на конспирациите и хипотезите. Докато ни води из тайните коридори на беззаконието, достигайки до логичната кулминация – отношенията му със синдикалния лидер и активист Джими Хофа, който изчезва безследно през лятото на 1975 г., Шийран рисува злокобния портрет на цяла една епоха в американската история.

    Българският превод на „Ирландецът“ е дело на Богдан Русев и следва ревизираното издание на оригинала „I Heard You Paint Houses: Frank „The Irishman“ Sheeran and Closing the Case on Jimmy Hoffa“, което се появява в САЩ през 2016 г.

    10. Физика на тъгата (осмо издание) от Георги Господинов,  Жанет – 45, 16 лв.

    Близо осем години след публикуването си „Физика на тъгата“ продължава да е една от най-четените и превеждани книги у нас.

    Романът на Георги Господинов излиза с нова корица, дело на Теодор Ушев. Новата корица е с рисунка от едноименния филм. Това е вторият проект на тандема Ушев – Господинов след късометражната анимация „Сляпата Вайша“, която беше номинирана за „Оскар“ през 2017 г. 27-минутната лента „Физика на тъгата” идва в България след световна премиера в Торонто. Гласовете на баща и син – Доналд и Росиф Съдърланд – разказват историята зад кадър и произнасят ключовата фраза от романа „Аз сме“.

    Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре. Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои. Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

    Книгата е носител на следните награди:

    - Международната Награда „Ян Михалски“, 2016 г.
    - Национална награда за най-добър български роман, 2013
    - Национална награда за литература „Христо Г. Данов“, 2012
    - Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, раздел "Литература", 2012
    - Награда „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга, 2012.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство