петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    31585 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излизат през тази година?

    Най-чаканите заглавия разкриват водещи издателства в България
    02 януари 2020, 14:24 a+ a- a

    Шестата книга от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин, вдъхновила „Игра на тронове“; бестселърът на Тара Уестоувър, намерил място в списъка с любимите книги на Бил Гейтс; ново заглавие от автора на световната книжна сензация  „Тънкото изкуство да не ти пука“; историята на едно от най-прозорливите научни изследвания в психологията; дългоочакваната книга на Стивън Леви, която ни отвежда зад кулисите на Facebook; биографията на Тим Кук... 

    Това само част от интригуващите заглавия, които се очаква да излязат на българския пазар през тази година. Какво още се подготвя за печат? Отговор дават едни от най-големите издателства в България. Попитахме ги: „Коя е най-интересната книга, която предстои да издадете през 2020, и защо според вас заслужава внимание?“. Вижте кои заглавия попаднаха в списъка с най-чакани книги през тази година (подредени по азбучен ред): 

     

    American dirt от Джанин Къминс, ICU

    American dirt от Джанин Къминс, приветствана от американската критика като „нова американска класика” и нареждана до шедьоври като “Гроздовете на гнева”, ни кара да погледнем дълбоко в сърцата на хората, готови да пожертват всичко в името на искрица надежда. Книгата ни отвежда в Акапулко, град подчинен на наркокартелите. Въпреки всичко, Лидия води сравнително спокоен живот - притежава книжарница, има прекрасен син и чудесен съпруг. 

     

    Един ден в книжарницата влиза непознат мъж и си избира четири нови книги - две от тях от любимите на Лидия книги, които никога не е вярвала, че ще продаде. Хавиер е ерудиран, очарователен и забавен. И е начело на най-новия картел, превземащ града с особена жестокост. След като съпругът на Лидия публикува журналистическо разследване за него, животът им никога повече няма да е същия. 

    American dirt ще разтърси читателите - изключително увлекателна, книгата е литературно постижение. Една от най-важните романи на нашето време.

     

    „Ветровете на зимата“ от  Джордж Р. Р. Мартин, „Бард“

    2020 г. крие доста неизвестни, чуват се слухове за многообещаващ роман за деца от Дан Браун, нова книга с разкази от Стивън Кинг, а защо не и дългоочакваната шеста книга от поредицата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин - „Ветровете на зимата“.

    „Песен за огън и лед“ вдъхнови един от най-успешните сериали в историята на телевизията – „Игра на тронове“. Последната пета книга от поредицата - „Танц с дракони“, излезе през 2011. 

    Поредицата „Песен за огън и лед“ е замислена в седем книги. След „Ветровете на зимата“, която предстои да излезе, Джордж Р. Р. Мартин се очаква да завърши историята с последната книга - „Мечта за пролет“.

     

     

    „Всичко е прецакано“ от Марк Менсън, ИК „Хермес“

    През 2020 година планираме да изненадаме читателите с много интересни заглавия както в областта на художествената литература, така и при книгите за бизнес, популярна психология, изданията за деца. Но може би най-чакана е новата книга от автора на световната книжна сензация и най-продавано заглавие в българските книжарници през 2018 г. - „Тънкото изкуство да не ти пука“. 

    Още по-провокативен и безкомпромисен в новата си книга „Всичко е прецакано“ Марк Менсън анализира кризите на съвременното общество и дава необичайни предложения за преодоляването им, като например: „Не се надявай на по-добро. Просто бъди по-добър.“

    „Всичко е прецакано“ ще бъде в книжарниците на 14 януари. Точно навреме, за да стартираме новата година с интригуващо четиво, което всъщност може да се окаже една изненадваща книга... за надеждата.

     

    Educated от Тара Уестоувър,  „Ентусиаст“

    През 2020 г. за първи път на български език „Ентусиаст“ ще издаде бестселъра на Тара Уестоувър „Educated“ – едно от най-популярните заглавия от 2018 г., носител на десетки литературни награди. „Educated“ е книга за вечния стремеж на човека да се усъвършенства, но най-вече за способността му наново да изгради личността и живота си. Уестоувър създава универсална история за образованието и неговия екзистенциален смисъл. Защото именно образованието дава на всеки от нас перспективата да види живота си с други очи и волята да го промени завинаги.

    Още една невероятна детска книга ще се появи през 2020 г. от „Ентусиаст“ – „Виола“ на Пенко Гелев и Сотир Гелев. Обичаните художници и писатели отново ще зарадват малките читатели с вълнуваща история, съпроводена с красиви илюстрации, но този път към книгата има още една изненадана – късометражен анимационен филм.

     

    „Законите на човешката природа” от Робърт Грийн, „Сиела“

    Най-доброто предстои, но със сигурност пролетта на 2020 г. ще бъде интересна. На пазара ще се появи „Законите на човешката природа” от Робърт Грийн. Авторът на световните бестселъри „48-те закона на властта”, „Майсторството” и „33-те стратегии за войната” се завръща отново по книжарниците с безпрецедентно в размаха и дълбочината си изследване на тънкия часовников механизъм на човешката природа.

    Грийн дестилира сложни философски концепции и исторически примери по подреден, разбираем начин, чрез който успява да вкара ред в хаоса на човешките желания и стремежи. Независимо дали в работна, в интимна среда, или в борбата да променим света около себе си „Законите на човешката природа” предлага блестящи тактики за успех, подобрение и самозащита.

     

    „Любов” от Елен Делфорж и Кантен Гребан, „Дъбови листа”

    Вече познаваме работата на белгийския тандем Елен Делфорж и Кантен Гребан от изключителната книга за майчината обич „Мама”, а през декември се вълнувахме и с най-новото издание на андерсеновите приказки, илюстровани от Гребан. През 2020 г. двамата отново обединяват сили, за да ни представят „Любов” - изящно литературно бижу, което надниква в най-дълбоките кътчета на човешкото сърце. Текстовете на Делфорж и картините на Гребан оставят читателя безмълвен - като влюбване от пръв поглед.

    „Любов” е книга не просто за четене, а за обичане. 

     

     

    „Метаморфозата”  от Франц Кафка, „Колибри”

    С логото на „Колибри” в поредица „Модерна класика”  през 2020 г. ще излезе „Метаморфозата” – емблематична творба, подписана от Франц Кафка, един от най-значимите европейски писатели, издаван по цял свят и преведен на всички възможни езици. Изданието заслужава специално внимание и поради факта, че ще бъде съпроводено с оригинални илюстрации на Теодор Ушев.

    Метаморфоза, превръщане, преобразование, преображение, превъплъщение, промяна, изменение, видоизменение, трансформация, трансгресия – всяка от тези думи би могла да бъде заглавие на знаменитата новела на Франц Кафка, като на повечето езици е възприета първата. Учените тълкуватели на Кафка говорят за алегория на самотата, регрес на идентичността, присъда над социалния ред, бунт срещу обществените норми, нетолерантност към различния, екзистенциална тревожност, позовават се на Аристотел, Фройд, Адорно  – и привеждат аргументи в подкрепа на тезите си, но „Метаморфозата“ е и знакова творба от фантастичния жанр, отговор на въпроса „Какво би било, ако…“ - това вечно предизвикателство към човешкото въображение. Какво би било, ако един човек внезапно се превърне в насекомо, при това не в симпатична калинка или хвъркато водно конче, а в нещо противно с пипала и множество крачка? Кафка развива тази вероятност, или по-скоро невероятност, с потискащ реализъм и изключителна убедителност. Отвъд символните ѝ значения, отвъд онова, което авторът е искал или не е искал да каже на читателите, „Метаморфозата“ е мост, хвърлен преди повече от сто години към съвременния почитател на абсурда, на парадокса, на гротеската и сюрреализма, на необичайното и необяснимото, представени в литературата.

    Франц Кафка (1883-1924) едва ли се нуждае от представяне. Достатъчно е да кажем, че е бохемски, чешки, пражки, австрийски или просто немскоезичен писател, автор на разкази и новели, от които най-известни са „Метаморфозата“, „Процесът“ и „Замъкът“. Творчеството му оказва влияние на творци като Борхес, Камю, Йонеско и Сартр. Макс Брод казва, че XX век ще бъде „векът на Кафка“. В негова чест са учредени две международни литературни награди и е наименуван един астероид.

     

     "Последните случаи на госпожица Марпъл" от Агата Кристи, "ЕРА"

    Започваме 2020-та година с голяма новина за почитателите на Агата Кристи – до броени седмици на пазара ще излязат последните два романа от поредицата на единствената, неповторима и вечно интригуваща Първа дама на криминалната литература!

    Още през януари "ЕРА" ще има удоволствието да издаде "Последните случаи на госпожица Марпъл" – № 84 и "Завесата" – № 85, с които ще бъде сложен официалният финал на най-дългата поредица на българския книжен пазар.

    А онези, на които срещата с великолепното и необятно творчество на Агата Кристи тепърва предстои, ще могат да създават колекции с новото художествено оформление на кориците, защото класиките заслужават злато!

    Подготвили сме още много страхотни изненади за нашите читатели, които засега ще запазим в тайна. Можем само да ви разкрием обаче, че сред тях са най-новите романи на Никълъс Спаркс, Джефри Дивър и Крис Картър, хитови скандинавски трилъри от серията "Северно сияние" и още, и още...

     

    „Събрани съчинения в седем тома – том 2: „Видения за Коуди” и „Подземните” от  Джaĸ Kepyaĸ, „Πapaдoĸc“

    Издaтeлcтвo „Πapaдoĸc“ cи пocтaвя aмбициoзнaтa зaдaчa дa пpeдcтaви в ceдeм тoмa нaй-цeннoтo oт твopчecтвoтo нa бийт идoлa Джaĸ Kepyaĸ в пълния им нeцeнзypиpaн вapиaнт. През 2020 г. очакваме на пазара втори том. В луксозното издание читателите ще открият „Видения за Коуди” и „Подземните”. Bъпpeĸи cĸpoмния мy ycпex cpeд ĸpитицитe пpиживe, Керуак днec e cмятaн зa eдин oт нaй-вaжнитe aмepиĸaнcĸи aвтopи.

    Cпoнтaнният мy и oтĸpит cтил вдъxнoвявa и дpyги пиcaтeли ĸaтo Toм Poбинc, Pичapд Бpoтигaн, Xънтъp Toмпcън, Keн Kиcи и Бoб Дилън. Kнигитe мy пoняĸoгa ce oпиcвaт ĸaтo ĸaтaлизaтop зa ĸoнтpaĸyлтypaтa нa 60-тe.

     

    „Тестът Маршмелоу” от Уолтър Мишел, „Изток-Запад“

    Една от най-интересните книги, които ще издадем през 2020, е „Тестът Маршмелоу” от Уолтър Мишел. Ето и част от отзивите за книгата:

    „Откритията, които породи изследването с бонбоните маршмелоу, съставляват историята на едно от най-прозорливите научни изследвания в психологията. Каквото и да е вашето разбиране за човешката природа, то ще се промени съществено, след като прочетете тази блестяща книга.“ - Даниъл Канеман, автор на „Мисленето“

    „Тестът Маршмелоу“, очарователно разказана научна история, дава ясно да се разбере, че експериментът не се отнася само за малките деца, а е полезен за всички нас в „маршмелоу моментите“, които преживяваме в живота си. Мишел е написал чудесна книга – ангажираща, просветляваща и задълбочена.“ - Даниъл Голман,  автор на „Емоционалната интелигентност“ 

    и „Фокусът“

    „Уолтър Мишел е един от най-влиятелните психолози на ХХ век. „Тестът Маршмелоу“ ще го направи един от най-влиятелните и на това столетие.“ - Стивън Пинкър, професор по психология  в Харвардския университет,  автор на „По-добрите ангели на нашата природа“.

    Друго важно заглавие е „Юдейската война” от Йосиф Флавий

    Ето какво казва за книгата нейният автор: „Войната на юдеите срещу римляните, която e най-значителната от войните между градове или народи не само на нашето време, но и на миналото, отдавна е описана многократно. С това начинание са се захващали писатели, които не са присъствали на събитията, събирайки фактите по устни предания, а други, макар и да са присъствали, поради ласкателство към римляните или поради омраза към юдеите заблуждават относно събитията и техните съчинения на места са изпълнени с обвинения, другаде с възхвала, но историческата истина липсва. Поради това аз, Йосиф, йерусалимски свещеник, син на Матей, който първо воювах срещу римляните, а на по-късните събития бях свидетел по принуда, се захванах да разкажа това, което най-напред написах на родния си език и изпратих на азиатските народи, а също преведох на гръцки език за подчинените на римляните народи.“

     

     „Това е маркетинг“ от Сет Годин, Locus

    Най-новата книга на безспорния маркетинг гуру Сет Годин „Това е маркетинг“. Бестселър на Wall Street Journal, Amazon и New York Times.

    Сет Годин е предприемач, лектор, блогър, автор на 18 международни бестселъра, променили начина, по който хората възприемат света на бизнеса. Oбучил е и вдъхновил милиони предприемачи, маркетолози, лидери и фенове от всички сфери на живота чрез блога си, онлайн курсове, лекции и книги. Книгите му са преведени на 38 езика. 

    Новата му книга предлага кардинален подход към маркетинга, продажбите и рекламата – стереотипите са променени! Тук за пръв път Годин предлага същността на своята маркетингова мъдрост в компактна, достъпна, непреходна книга. Това е маркетинг ви показва как да вършите работа, с която ще се гордеете, независимо дали сте основател на техническа стартираща компания, собственик на дребен бизнес, или част от голяма корпорация. 

    Великите маркетолози не използват потребителите, за да решават проблема на компанията си; те използват маркетинга, за да решават проблемите на другите хора. Тяхната тактика разчита на емпатия, свързаност и емоционални усилия, а не на кражба на вниманието и на порой от имейли, които задръстват пощата. 

    Без значение какъв е вашият продукт или услуга, тази книга ще ви помогне да преформулирате начина, по който го представяте на света, за да се свържете по смислен начин с хората, които ги искат.

     

     „Усмивката на ягуара“ от  Салман Рушди, „Вакон“

    Една от най-интересните книги, които предстои да издадем през 2020 г., ще ни пренесе през океани и континенти в красивата Никарагуа или такава каквато е видял и почувствал един от най-великите автори на нашето време Салман Рушди. Книгата „Усмивката на ягуара“ е първата документална творба на Салман Рушди, която той пише през 1987 г., след посещението си в Никарагуа. В нея се описват неговите пътувания, срещите с хората и политическата обстановка в страната по това време.

    „В „Усмивката на ягуара“ се чувствам горд, задето съм уловил „кадри“ от тази красива, окаяна земя. За това, че съм представил нещата по-скоро добре, отколкото зле. И скърбя за Блуфийлдс, изключително бедна област още по времето, когато я видях, а по-късно опустошена от силно земетресение, което не беше широко отразено в медиите. Надявам се, че госпожица Панча акушерката и домашната ѝ крава са добре. Иска ми се да не ми беше свършил ромът „Флор де Каня“. Надявам се Ръндаун, популярната местна група, все още да пее „Разтрий ми корема с рициново масло“.“ - Салман Рушди, 1997 г.

     

    „Facebook. Зад кулисите“ от Стивън Леви, „Кръгозор“

    През следващата година Издателска къща „Кръгозор“ залага на книги, които разказват историите на технологични гиганти, променили света и мисленето на хората, и на биографиите на техните вдъхновяващи лидери. 

    Безспорно най-важната ни книга за  2020 г. е „Facebook. Зад кулисите“ - книгата, която чакаме от 3 години, защото Стивън Леви тогава обяви намерението си да напише историята на Facebook и Марк Зукърбърг. Авторът е едно от най-големите имена в американската журналистика.  The Washington Post го нарича „журналист номер едно в сферата на технологиите“.  

     Книгата представя отвътре, зад кулисите, една от най-могъщите и противоречиви компании в света – Facebook. В продължение на три години авторът е имал специален достъп до Марк Зукърбърг и Шерил Сандберг  и е допуснат до  вътрешна информация на организацията. Базиран на стотици интервюта с хора от компанията и извън нея, обширният разказ на Леви навлиза дълбоко в цялата история на Facebook, която промени света, допринесе много за свързване на хората, но и създаде много напрежение около фалшивите новини, влияещи на изборите, боравенето с личните данни на потребителите и нарастващото недоволство, свързано с действията на създателя на Facebook. Какво бъдеще очаква компанията, това е въпрос, който всички ползватели на Facebook си задават, а Стивън Леви се опитва да отговори.

    Подготвя се за печат биографията „Тим Кук – геният, който издигна Apple на по-високо ниво“. Това е книга за  новата ера на Applе, в която Кук повежда компанията през времената на несигурност след смъртта на Джобс. Развива я до неподозирани размери – тя става първата компания с пазарна капитализация 1 трилион щатски долара, което я прави и най-скъпата в света. Цената на акциите почти се утроява, по приходи изпреварва Facebook и вечния си съперник Microsoft.

    Но Кук е от лидерите, които осъзнават, че създаването на  нови продукти и разработването на нови пазари не е достатъчно, за да бъде една компания устойчива и успешна в „безкрайната игра“ на бизнеса.  Той провежда културна революция вътре във фирмата, изгражда работна етика и отношения на спокойствие и доверие и утвърждава фирмени ценности, по които определено се различава от Джобс. Авторът Лиандър Кани ни запознава със семейството, живота на Кук преди и в Apple и с визията му за бъдещето на компанията.

     „Има ли все още секс в града“ – новата книга на знаменитата авторка на „Сексът и градът“ Кандис Бушнел е автобиографичен роман, който ни среща с вече не младите „момичета на Манхатън“.

    В  неподражаемия си стегнат стил  Бушнел разказва истории за секс и любов, за приятелство и самота, за това колко трудно е да си жена, да си сама и да си над 50. Какви са очакванията на обществото към  жените от тази възраст и опровергава ли животът тези претенции?

     

    Нашата планета – единственото място, което всички наричаме свой дом. Детска енциклопедия към оригиналната документална поредица на Netflix „Нашата планета“ с предговор от сър Дейвид Атънбъроу. Енциклопедията съчетава изключителни  фотографии от поредицата с изумителни илюстрации от утвърдения художник Ричард Джоунс. Описва как нашата прекрасна природа, растенията и животинският свят, които я обитават, се свързват, за да създадат единственото място, което всички наричаме свой дом - нашата планета. Книга с кауза, която показва не само на децата, а на всички нас, начините,  по които можем да я опазваме. Енциклопедията ще бъде отпечатана според изискванията на WWF с естествени растителни мастила.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове