четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2700 прочитания

    България 55-та по конкурентоспособност на талантите

    София е на 107-мо място сред 155-те града, включени в класацията
    28 януари 2020, 10:20 a+ a- a

    България се нарежда на 55-то място сред 132 държави по конкурентоспособност на талантите. Това показват основните изводи от Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020, разработен от Adecco Group, Google и един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD.

    Страната ни е класирана най-високо по показателите „Глобално знание“ и „Задържане на таланти“ и по-конкретно в подиндикатора „Начин на живот“. В същото време, най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти - родни и чуждестранни, въпреки че при него отчитаме и най-голямо подобрение спрямо миналата година. Най-слабото ни звено в него е индикаторът „Външна отвореност“.

    България е разглеждана в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи. Страната ни е на 9-то място в групата на страните със среден към висок доход, което означава, че 75% от страните се класират по-ниско от нея.

    България изпреварва по конкурентоспособност всички съседни държави Румъния (64 позиция), Сърбия (58 позиция), Турция (78 позиция) Северна Македония (89 позиция), но не и Гърция (47 позиция).

    „Бизнесът и правителството в България трябва да работят взаимно за създаването на стратегия за привличането на талантите. Така страната ще подобри конкурентоспособността си и стъпвайки на изкуствения интелект има шанс за по-бърз икономически ръст.“, коментира Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

    Докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 71 индикатора. Анализът за 2020 обхваща 132 национални икономики и 155 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие.

    Лидери в класацията за 2020 са Швейцария, САЩ и Сингапур. Най-високите позиции в GTCI продължават да бъдат заемани от страни с високи доходи, обяснимо с пряката зависимост между индекса и БВП на глава от населението. Европейските страни продължават да доминират, като заемат 17 от 25-те най-високи позиции.

    При градовете най-високо се нарежда Ню Йорк, следван от Лондон и Сингапур. От останалите градове в топ 10 влизат 3 американски града - Сан Франциско (4-то място), Бостън (5-то място) и Лос Анджелис (9-то място); два европейски града - Париж (7-мо място) и Мюнхен (10-то място) и два източноазиатски - Хонг Конг (6-то място) и Токио (8-мо място). София е на 107-мо място.

    Ерата на изкуствения интелект (AI) засилва дигиталното разделение, даващо на страните с високи доходи още по-голямо предимство в надпреварата за таланти. Това показват основните изводи от Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020. Тази година GTCI изследва как развитието на изкуствения интелект не само променя естеството на работата, но и налага преоценка на практиките на работното място, корпоративните структури и иновативните екосистеми.

    Докато машините и алгоритмите продължават да поемат разнообразни задачи и отговорности, и почти всяка работна позиция се преосмисля, талантите стават все по-необходими не само за адаптирането, но и за извличането на стойност от тази трансформираща технология. AI технологиите биха могли да изиграят съществена роля и в решаването на привидно неразрешими глобални проблеми като бедност, ендемични заболявания, изменение на климата и тероризъм.

    „Технологиите допълват човешкия фактор в работния свят, а не го заменят. В Adecco Group виждаме, че AI вече разкрива огромни възможности, създавайки много нови работни места, включително такива, които все още не съществуват, и позволява на служителите да изпълняват по нов начин обикновени задачи и дейности. За да сме конкурентоспособни в тази бързо променяща се среда, новите умения и компетенции са жизненоважни. Това означава, че организациите и правителствата трябва да се съсредоточат върху повишаването на квалификацията и преквалификацията, за да помогнат на кадрите днес да се превърнат в служители, готови за възможностите, които бъдещето ще донесе“, коментира Ален Дехаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

    AI стратегиите се разработват във всички части на света, водени от двама играчи: САЩ, със своя подход за ненамеса в частни инициативи, и Китай, които са по-загрижени за начините, по които изкуственият интелект може да повлияе на съществуващите политически и икономически отношения. Европа заема по-предпазлива позиция с акцент върху защитата на гражданите, етиката и отговорното управление. Но AI стратегиите за таланти не са единствено въпрос на националните държави. Големи корпорации като Google, Amazon, Alibaba и Tencent създават собствени стратегии за таланти. В това число попадат и отделни градове/ райони, в които се тестват нови AI- базирани инструменти като лицево разпознаване и теленаблюдение, например.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк