четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2122 прочитания

    София на 3-о място в класация за привличане на преки чуждестранни инвестиции

    България присъства с 4 града и 6 региона в класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“ на fDi Intelligence
    12 февруари 2020, 11:55 a+ a- a

    София е на трето място в класацията „Европейски град на бъдещето 2020/21“ в категория „Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ при големите европейски градове, след с Лондон и Дъблин. Столицата е на трето място и в категория „Ефективност на разходите“ след Тбилиси и Минск.

    В подкласацията, която подрежда малки европейски региони на бъдещето по показател „Ефективност на разходите“ „Провинция София“ е на 9 позиция, а страната ни присъства с общо 6 позиции в Топ 10. На първо място е Русе, на 4-о Бургас, следван от Пловдив, Стара Загора и Варна.

    В класацията, разделена по региони, София е на 9 позиция в „Източноевропейски градове на бъдещето 2020/21“. А в тази, озаглавена „Източноевропейски региони на бъдещето 2020/21“ регионът на София е на шеста позиция.

    Столицата се изкачва с 4 позиции в цялостната класацията на fDi Intelligence „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“.

    Преди няколко години по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова бе създадена Агенцията за инвестиции на София. „Целта на работата ни бе насочена да променим подхода към инвеститорите като ги каним и подкрепяме в това да припознаят града ни като място за следващата си инвестиция. Вярвам, че с работата ни за изграждане и подобряване на инфраструктурата, както и за подобряването на бизнес средата, допринасяме затова, София да бъде все по-често градът, който световни компании избират за развитие на своя бизнес“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

    В категория „Ефективност на разходите“ за малки европейски градове България присъства с 3 града – Русе-№1, Бургас-№3 и Пловдив-№4.

    Източник: fDi Intelligence

    fDi Intelligence е отделът на Financial Times, който се занимава с инвестиции и насърчаване на инвестиционния климат. Класацията се прави веднъж на 2 години сред 505 града и региона от цяла Европа.

    Ето как изглежда и Топ 10 на „Европейски градове на бъдещето 2020/2021“ (обща класация):

    Източник: fDi Intelligence
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.