петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2001 прочитания

    Кои сектори и компании ще имат право на подпомагане?

    Кандидатстването за компенсации стартира от утре, 31 март, обяви на извънреден брифинг социалният министър Деница Сачева
    30 март 2020, 16:00 a+ a- a

    Правителството прие постановление за изплащане на компенсации за запазване на заетостта в засегнатите от извънредното положение предприятия. Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа. 

    Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. 

    За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

    Кои сектори и работодатели имат право на подкрепа?

    На извънреден брифинг в МС социалният министър Деница Сачева изброи кои са секторите, които ще получат подкрепа.

    Това са търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети; сухопътен, пътнически и въздушен транспорт; хотелиерство; дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване; дейност на питейни заведения; прожектиране на филми; туристическа, агентска и туроператорска дейност; организиране на конгреси и търговски изложения; предучилищно образование (частни детски градини); артистична и творческа дейност; други дейности в областта на културата; спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

    Сачева уточни, че в тази глава са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществявана на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки.

    Във втората част на постановлението са включени всички останали икономически сектори, като те би следвало да декларират с декларации и конкретни финансови документи спад от 20% в приходите от продажби. За референтен месец се взима март 2020 спрямо март 2019. За онези компании, които са създадени след март 2019, има отделен ред за това как могат да докажат спада в приходите от продажби, уточни социалният министър.

    Има няколко сектора, които са изключени от постановлението. Това е селско, горско и рибно стопанство, тъй като по този сектор има отделен ред, а там има и държавна помощ. Изключени са и финансови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване и социална работа и сектор образование, с изключение на частните детски градини. 

    Дейностите на домакинства като работодатели също са изключени от обхвата.

    Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

    Как ще става кандидатстването?

    Кандидатстването стартира от утре, 31 март. До края на деня на страницата на Агенцията по заетостта ще бъде публикуване пълната информация с всички условия за кандидатстване, съобщи Сачева.  

    Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция „Бюро по труда”, ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата.  

    Финансовите средства за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване.

    В срок до 5 дни от излизане на решението работодателите ще могат да получат своите средства от фонд „Безработица“, уточни Сачева.

    Особеност е, че трудовите правоотношения на служителите, за които може да се кандидатства за компенсация, трябва да бъдат сключени преди обявяването на извънредното положение, уточни социалният министър. Т.е. преди 13 март. Дори и човек да е започнал работа на 12 март, той попада в обхвата, но не и ако трудовото правоотношение е сключено след датата на обявяване на извънредното положение.

    Как ще става контролът по отпускане на средства?

    Сачева уточни, че процедурата е електронна и максимално бърза. Ще има и публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Той ще бъде публикуван на страницата на НОИ. 

    Опростената процедура на кандидатстване не означава, че няма да има засилен контрол, отбеляза Сачева. Напротив, предвидено е контролът да е максимално ефективен и да се осъществява от Главаната инспекция по труда и от НАП. Тя уточни, че в момента няма да изискват прекалено много финансови документ с цел да може да се реагира бързо и гъвкаво предвид кризата. Но проверки по отношение на истинността на подадената документация ще могат да бъдат извършвани през цялата година, така че ако има хора, които си позволят да злоупотребят с тази мярка в този момент, те ще бъдат санкционирани и ще трябва да възстановят средствата, увери социалният министър.

    За споровете с работодателите

    Сачева отново повтори, че мярката е 60:40, че това е съотношението и че тя се отнася за осигурителния доход на работника. Споровете, които водим с някои работодателски организации, са свързани с това, че конкретно една от тях настоява за това да бъде финансирана цената на труда. Цената на труда обаче е различна в различните компании. Тя зависи от много фактори, включително и от това дали има съответно колективно трудово договаряне в конкретната компания. Ние финансираме 60:40 от осигурителния доход на работника, защото нашата идея е както да подпомогнем онези компании, които са жизнеспособни и които би трябвало да получат този мост, за да преминат през кризата, така и да гарантираме, че доходите на работниците няма да спаднат. Затова мярката се отнася както за работодатели, така и за работници. И няма място за спекулация, когато говорим за процента от осигурителния доход на работника, категорична беше Сачева.

    За другите възможностите за подпомагане

    Сачева уточни, че стартъп компаниите не са обект на това постановление, но през Фонда на фондовете в момента се разработват различни инструменти, с които ще могат да се разширят възможностите за допустимостта на инвестициите, включително ще се дадат и възможности за облекчаване на процедурата за достъп до средства за нововъзникващи компании. Защото в рамките на кризата могат да бъдат родени и нови бизнес идеи, каза Сачева.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове