сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2337 прочитания

    Как ще разберем кога да свалим блокадата?

    Американски експерти предлагат няколко опорни точки, които да служат за ориентира на властите
    07 април 2020, 10:30 a+ a- a

    Всички искаме да знаем кога ще можем да напуснем домовете си и да „рестартираме“ икономиката. Това е грешният начин да се формулира въпроса, пише The New York Times. По-добрият въпрос е „Как ще разберем кога да отворим държавата отново?“

    Тъй като изглежда, че вирусът е навсякъде, трябва да прекратим всякакви дейности. Твърде малко вероятно е обаче да излезем от ситуацията по същия начин, пише изданието. Някои градове и области ще се възстановят по-бързо от други и би било полезно да имаме критерии, по които да определим дали сме готови да вдигнем карантината.

    Доклад на Скот Готлиб, Кейтлин Ривърс, Марк Б. Маклелан, Лорън Силвис и Кристъл Уотсън предлага няколко опорни точни по отношение на това кога и как да се върнем към нормален живот (документът е изготвен за САЩ):

     1. Болниците в щата трябва да са в състояние да лекуват безопасно всички пациенти, които имат нужда от болнично лечение, без да прибягват до кризисни стандарти за това. 

     2. Щатът трябва да може да изследва най-малко всички, които имат симптоми.

     3. Щатът да има възможност да наблюдава всички потвърдени случаи и техните контактни лица. Стройната система за проследяване на контактните лица и изолацията е единственото нещо, което може да предотврати повторното въвеждане на повсеместна карантина.

     4. Устойчиво намаление на новите случаи в продължение поне на 14 дни, поради факта, че може да отнеме до 14 дни на симптомите да се проявят. Ако броят на случаите в даден район постоянно намалява за толкова дълго време, служителите в общественото здравеопазване могат да бъдат сравнително спокойни, че е постигнато потискане на заболяването, определено от това, че всеки заразен човек заразява по-малко от един друг човек. В тази фаза случаите ще намаляват експоненциално, както са нараствали преди пика на заболяването.

    Тези 4 критерия са основа за вземане на решения. Други експерти смятат, че ще към тях ще трябва да се добявят серологични изследвания, които са различни от тези, които установяват наличието на вирус по време на боледуване. Те са по-евтини и по-бързи и установяват наличие на антитела в кръвта, които се борят с инфекцията, обяснява още изданието. Тези изследвания ще покажат колко хора в една общност са преболедували коронавируса и биха могли да дадат информация за бъдещ имунитет.

    Докато бъдат създадени ваксина или ефективни лекарства, съсредоточаването върху тези критерии и насочване на усилията към тях би трябвало да помогне за определяне напредъка на местно ниво и как може да се постигне всяка една поставена цел. Също така те би трябвало да предотвратят зараждането на напразни надежди за това кога Америка ще може да започне да „отваря отново“. Вместо предположения, хоратата могат да разполагат с ясни отговори за това кога ще могат да се завърнат към приблизително нормален начин на живот, пише още The New York Times.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 15 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 16 часа
    преди 16 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 19 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 19 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд