сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2910 прочитания

    Проучване: Едва 6% от заразените с COVID-19 по света са засечени

    Броят на инфектираните вероятно вече е достигнал десетки милиони, твърдят учени от университета в Гьотинген
    08 април 2020, 16:30 a+ a- a

    Над 1.3 млн. са заразените с коронавирус по света, сочат официалните данни. Според ново проучване обаче броят им е значително по-голям, пише Speigel.

    Официалната статистика за броя на потвърдените случаи на коронавирус е значително подценена. Това е изводът на ново проучване на германски учени от Гьотингенския университет, цитирано от изданието.

    Според данните на др. Кристиан Бомер и проф. Себастиан Фолмер страните по света са открили средно едва 6% от инфектираните с коронавирус, докато истинският им брой вероятно вече е достигнал десетки милиони.

    Учените използвали оценки от проучване в The Lancet за смъртността от Covid-19 и времето до настъпване на смъртта, за да тестват качеството на официалните данни за заболелите от коронавирус. Те установяват, че нивото на смъртност се различава значително между отделните страни.

    Различията отчасти може да се дължат на това, че в определени страни хората са по-податливи на по-сериозни инфекции. Голяма част от отклоненията обаче вероятно се дължат на различното качество на данните, пише Spiegel.

    Предишни проучвания установяват, че средната смъртност при коронавируса е 1.38%. Това означава, че средно 138 от 10 000 пациенти с положителна проба за коронавирус умират. Данните на отделните страни се отклоняват значително от тази стойност, което означава, че вероятно не всички случаи на инфектирани са засечени, отбелязва Spiegel.

    Според учените недостатъчното и закъсняло тестване може да обясни защо в някои европейски страни като Италия и Испания отчитат по-висока смъртност в сравнение с Германия, която е засякла 15.6% от заразените при едва 3.5% в Италия и 1.7% в Испания.

    Доста по-ниско е нивото на засечени случаи в САЩ - (1.6%) и във Великобритания (1.2%) - две страни, които реагираха по-бавно на пандемията, за което бяха сериозно критикувани, коментира Spiegel.

    На този фон силно контрастира Южна Корея, която изглежда е засякла половината от всички заразени с Covid-19, отебялзват учените. 

    За Германия учените посочват, че страната е засякла 15.6% от заразените. Според този модел до края на март Германия би трябвало да има 460 хил. заразени. Официално обаче към този момент са били обявени 61 193 случая.

    На база на същия модел немските учени изчисляват, че в САЩ заразените би трябвало да са вече над 10 млн., в Испания - над 5 млн., в Италия - над 3 млн., във Великобритания - около 2 млн.

    Според Себастиан Фолмер "тези резултати показват, че властите по света трябва да са много внимателни в интерпретирането на данните за броя заразени, когато планират различни мерки. Толкова големи разлики в количеството и качеството на извършените тестове в различните страни означава, че официалните данни до голяма степен не дават достоверна информация".

    Кристиан Бомер добавя, че "са нужни значителни подобрения в способността на страните да засичат нови слуачи на заразени".

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 20 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа