петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3928 прочитания

    Две българки със световно отличие за опазване на природата

    Екопредприемачите Блажка Димитрова и Боряна Узунова са сред четиримата, удостоени с Наградата на президента на WWF
    19 май 2020, 10:29 a+ a- a

    Тази година най-голямото отличие на WWF – Наградата на президента, беше присъдено на четирима млади хора за техните усилия да вдъхновят промяна в отношението към природата. Сред тях са и българските екопредприемачи Блажка Димитрова и Боряна Узунова, съобщиха от WWF България.

    Наградата на президента се връчва ежегодно от 2012-а година насам и е считана за най-високото признание на международната организация за млади природозащитници от цял свят.

    „Тазгодишните победители използват страстта си, за да генерират творчески решения в някои от най-проблемните области на нашия свят. Тези четири изключителни личности ни вдъхновяват да мислим за планетата и човечеството. И това във време, в което нуждата от спешни действия е по-видима отвсякога“, коментира Паван Сухдев, президент на WWF International. 

    Блажка Димитрова

    Стремежът ѝ към живот без отпадъци подтиква Блажка Димитрова да учреди неправителствена организация, както и да създаде първия ресторант с нулеви отпадъци в България. Тя развива своите идеи в книга, а по-голямата част от времето си посвещава на това да обучава хора и институции как да живеят и работят, използвайки отговорно природните ресурси. Блажка също така се застъпва за законодателни и регулаторни промени, които да насърчат предприятията да трансформират дейността си така, че да не отделят отпадъци.

    „Начинът на живот без отпадъци започна като личен избор и постепенно се превърна в движение, вдъхновяващо промяната в България. Видяхме, че стандартният бизнес модел вече не работи, а това, че успях да предложа алтернативни и в същото време ефективни решения, ми носи огромно удовлетворение. С тази награда се надявам да вдъхновя още повече хора да се присъединят към мен в изграждането на един по-устойчив свят“, призова Блажка Димитрова.

    Боряна Узунова

    Голямо ѝ желание да намери природосъобразни решения в сферата на модната индустрия превръща Боряна Узунова в екопредприемач, посветен на премахването на екологичния и морален отпечатък на промишлеността върху околната среда. Тя стартира компания за хардуерни и софтуерни технологии, която улеснява производството на дрехи по поръчка. Нейната крайна цел е елиминирането на необходимостта от масово производство, което не само стимулира неустойчивото потребяване на ресурси, но и води до високи нива на замърсяване на атмосферата.

     „Нашето въздействие върху природата само през последните 100 години доведе до почти пълното изчерпване на ресурсите, които Земята е създала през последните четири милиарда години. Това води до изменение на климата и изчезване на стотици видове. Модата е вторият най-голям замърсител, а моята любов към науката и технологиите ми помогна да намеря решения за кръгова икономика в сектора. Това е моят скромен принос към общите усилия за спасяването на нашата планета“, каза Боряна Узунова.

    Другите победители са 13-годишният активист за климата Атлас Сарафоглу, както и хидрологът и защитник на реките в Полша Пьотр Беднарек. От съображения за сигурност тази година Наградата на президента на WWF ще бъде връчена виртуално. Отличието признава и насърчава изключителните постижения на младите хора под 30 години, които дават значителен принос към усилията за опазването на природата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 30 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 48 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research