четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3764 прочитания

    Три български компании в топ 50 на най-бързо растящите ИТ фирми в ЦИЕ

    Наши фирми са отличени и в категория “Изгряващи звезди“ и във „Въздействащи звезди в класацията Deloitte Fast 50
    25 ноември 2020, 08:45 a+ a- a

    Българските компании "Корс Дот", "Сторпул Сторидж" и "КлаудКарт" се класират съответно на 13-то, 46-то и 50-то място в основната категория на класацията за най-бързо развиващи се технологични компании в Циентрална и Източна Европа за 2020 Deloitte „Technology Fast 50”.

    Престижната регионална класация на Deloitte за бързо растящи компании в технологичния сектор се провежда за 21-ва поредна година, като в нея участие взимат комапнии от България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Най-бързо развиващите се технологични компании в региона се класират въз основа на ръста на приходите за период от четири години. За класирането за 2020 са анализирани приходите от 2016 до 2019.

    Фактът, че 42 от компаниите в Deloitte Technology Fast 50, тази година участват за пръв път, ясно показва, че регионът е център на иновативни и креативни млади фирми, които оформят бъдещето, отбелязват авторите на проучването. 8 от тях бяха отличени в категория “Изгряващи звезди“ през 2019 (специалната ни категория за бързо развиващите се компании, които все още не са достатъчно зрели, за да бъдат включени във Fast 50). Това също свидетелства за доброто здраве на технологичния сектор в региона, тъй като компаниите, които са започнали дейността си само преди няколко години, правят скок към утвърждаване на бързо развиващ се бизнес.

    Докладът, който класира и профилира 50-те най-бързо растящи технологични компании в региона, посочва полската Packhelp като най-бързо разстящата сред всички със среден темп на растеж между 2016 и 2019 от 9077%. Packhelp разработва решение, което дава на бизнесите достъп до маркови опаковки по поръчка с минимално въздействие върху околната среда. Компанията използва патентована технология, за да създаде това, което нарича „най-добрият редактор на опаковки с възможност за уеб, позволяващ на клиентите да проектират и визуализират своите решения за опаковане с пълна точност“.

    Класацията в България
    На челното 13-то място се класира "Корс Дот" с 1336% ръст на приходите за периода 2016 – 2019. Компанията предоставя на клиентите експертни съвети за най-добрите налични възможности за обучение за технологии и бизнес умения. За разлика от традиционните обучителни компании с фиксирани учебни програми и ограничен капацитет за доставка, тяхното решение има неограничен обхват на технологии, местоположения и методи за доставка. "Корс Дот" предлага решения, доставени от опитни обучители, сертифицирани във всички основни и нишови Dev, DevOps и ИТ технологии, включително доставчици като Microsoft, AWS, Google, IBM, Cisco, Citrix, VMware, Juniper и др. Основният продукт на компанията е Instructor Hub - най-голямата платформа за сертифицирани технически обучители на свободна практика в Европа с повече от 3200 регистрирани професионалисти.

    46-та в класацията е "Сторпул Сторидж" с 541% растеж на приходите. Компанията е едно от най-бързите решения за софтуерно дефинирано съхранение (SDS) на ниво блок на българския пазар. Техният продукт се използва от публични и частни производители на облаци - предприятия, телекомуникации, MSP, SaaS, доставчици на облак и хостинг и други. Предлага се като софтуер, плюс напълно управлявана услуга, която трансформира стоковия хардуер в бърза, високодостъпна и мащабируема платформа за съхранение на данни.

    Със своя изчерпателен набор от функции за управление на данни, софтуерно дефинираното решение за съхранение на "Сторпул" надхвърля възможностите на другите продукти за съхранение. Основните области на конкурентно предимство включват неговото съхранение и производителност на приложенията, лекота на използване, ъптайм, гъвкавост, безпроблемна мащабируемост и силна поддръжка на клиенти. Това позволява на клиентите на компанията да ускорят своите натоварвания и приложения до 50 пъти и да постигнат 100% ъптайм.

    "КлаудКарт" разработва нов глобално насочен проект SaaS в областта на електронната търговия, носещ същото име име като марката - „CloudCart“ - цялостна платформа за електронна търговия, подобрена от маркетинга. Идеята на CloudCart е да бъде професионално решение от висок клас за създаване и поддържане на онлайн магазини, което се използва от непрофесионални търговци, желаещи да стартират и развият своя онлайн бизнес. Основната цел на CloudCart е да подобри и улесни процеса на управление на онлайн магазини, като всъщност помага на онлайн търговците да се съсредоточат върху това, което правят най-добре: създаване, снабдяване и продажба на техните продукти и услуги онлайн. Основната стратегия на CloudCart за постигане на тази цел е да предостави всички необходими инструменти, необходими за воденето на успешен онлайн бизнес. Компанията попада на 50-то място в класацията на „Technology Fast 50”.

    Специални категории

    Категорията "Изгряващи звезди" съществува, за да отличи стартиращи бизнеси с бърз растеж, които имат шанс да се класират в основната категория на класацията след години. По-голямата част от компаниите в тази категория (23 от 25) са нови в класацията на „Изгряващите звезди“ през 2020. Фирмите, представени в тази категория, са от Чехия, Полща, Босна и Херцеговина, България, Косово, Хърватия и Словакия. Първо място заема компания, обслужваща финтех сектора - FTMO (FF Trader s.r.o.) от чешка фирма, с темп на растеж от 2,356%. FF Trader s.r.o. разработва онлайн платформа за обучение FTMO за търговци на финансови пазари. Платформата е изградена, за да обучи клиентите за правилните техники за управление на риска и да ги мотивира да бъдат дисциплинирани в търговията. За тези, които преминат успешно оценяването, FF Trader предлага атрактивно сътрудничество със собствената си търговска компания.

    Бъларските "Ендуросат" и "Нотолитикс" са съответно на 11 и 19-то място с ръст на приходите 405% и 207%.

    "Ендуросат" е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар. Компанията е основана през 2015, като до края на 2016 екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

    НОТО е основният продукт на българската компания "Нотолитикс", основана през 2015. Той представлява софтуерна платформа от последно поколение, предназначена за мониторинг в реално време на финансови и/или нефинансови трансакции. Целият професионален опит на основателите на компанията в областта на превенцията на измами е вложен в платформата и осигурява регулаторното съответствие с нормативната рамка и помага за контрол върху оперативния риск във финтех индустрията.

    „Въздействащи звезди“
    Тази година "Делойт" стартира нова категория в програмата „Въздействащи звезди“, която изрично отличава онези компании, които имат ясно етично измерение в основата на своя бизнес модел. Отново 3 български компании намират признание в тази категория: "Ендуросат", "КлаудКарт" и "Ескрео". Техният принос е особено важен в ситуации като кризата с COVID-19, в която целият свят обръща поглед не само върху технологиите и технологичните решения, но и върху влиянието на компаниите върху обществото като цяло.

    Според Силвия Пенева – управляващ съдружник на "Делойт България": „Всяка година един от най-вълнуващите за мен моменти в класацията на Делойт Централна Европа „Technology Fast 50“ е обявяването на резултатите и радостта да видя български компании сред финалистите. За мен Fast 50 винаги подчертава бързата скорост на промяната, която се случва около нас. Фактът, че 42 от 50-те представени компании тази година са нови в класацията, показва колко млади и енергични са нашите най-бързо растящи и най-иновативни компании. През 2020 всъщност средният темп на растеж при всички участници е 1460%, значително изпреварвайки миналогодишните 1128%. Поздравявам екипа на "Корс Дот", които се нареждат почти веднага след челната десетка в конкурса. "Сторпул Сторидж" и "КлаудКарт" също се представят отлично. Фактът, че имаме и отличени компании в категория “Изгряващи звезди“ и новата категория „Въздействащи звезди“, свидетелства за това, че българският бизнес по нищо не отстъпва на водещите компании на европейско ниво. Нашите бизнеси са не само бързо развиващи се, но и отговорни към обществото, което във времена като днешните, е изключително важно.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 39 минути
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 44 минути
    преди 16 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 17 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 18 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата