сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2664 прочитания

    Студенти от Физическия факултет на СУ спечелиха първо място в международното състезание

    04 декември 2020, 09:14 a+ a- a

     

    Отбор от Физическия факултет на Алма матер стана абсолютен победител на първия международния хакатон на ядрена тематика, ХАКАТОМ.

    Студентското състезание се проведе онлайн на 30 ноември и 1 декември и включваше разработване на задача, свързана с тема от ядрените технологии.

    Жури на състезанието бяха водещи учени от подразделението в гр. Обнинск на Изследователския ядрен университет, който е част от Московския инженерно-технически институт.

    Хакатонът включваше и онлайн лекции на водещи руски професори с участието на проф. д.т.н. Георги Тошински – учен с международно признание в областта на модулните бързи реактори, един от създателите на реакторите с оловно-бисмутов топлоносител, използвани в атомните подводници, а по-късно и в ядрената енергетика за мирни цели.

    Останалите лекции бяха на актуални теми в ядрената енергетика и запознаха участниците с най-новите руски разработки в областта на безопасността на реакторите тип ВВЕР-1200, както и подобрения в ядрено-горивния цикъл. Състезанието беше спонсорирано от Държавна корпорация „Росатом“.

    Отборите, с които Физическият факултет се включи в ХАКАТОМ, са: Отбор 1 (победител в състезанието): Калоян Караиванов – капитан на отбора (студент 3-ти курс, спец. „Ядрена техника и ядрена енергетика“; Александър Георгиев (студент 2-ри курс, спец. „Ядрена техника и ядрена енергетика“ ); учениците от Частно средно училище „Увекинд“ Адриан Беличенов (11 клас), Иван Мъндев (11 клас) и Боян Петров (12 клас).

    Отбор 2: Александър Пимпас – капитан на отбора (магистър 2-и курс, спец. „Ядрена техника и технологии“) и третокурсниците от специалност „Ядрена химия“ Трайче Тушев, Кристиана Атанасова и Никол Рангелова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа