петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3207 прочитания

    Кои са най-иновативните български компании на 2020?

    8 компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 16-а поредна година
    21 декември 2020, 09:41 a+ a- a

    Осем компании бяха отличени в националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“, който се организира за 16-а поредна година от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.

    Президентът Румен Радев отличи иновативните предприятия в следните области според въздействието на иновацията:

    За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава "Стам Лтд".
    "Стам Лтд" разработва автоматизирани складови системи за хранително-вкусовата, мебелната, електротехническата, химическата, автомобилната и други индустрии, като първо разполага на площадка различните съоръжения (стелажи, палети, кранове и конвейери), след което ги „затваря“ със стени от всички страни. Складовите процеси са обслужвани без човешка намеса, само на основата на специално разработен софтуер. Фирмата има над 4500 клиента в над 20 държави, като всеки обект е съобразен със спецификата на дейността на съответния клиент.

    В областта „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 с почетна грамота и статуетка се отличава "Ондо Солюшънс". Компанията е създател на умно решение за автоматизирано управление на земеделските дейности: прецизно напояване, торовнасяне, системи за контрол на климата и мониторинг на земеделските култури, подходящо както за малки и средни стопанства, така и за големи масиви. То се състои от хардуерно устройство, което се инсталира в стопанството, и интегриран специализиран софтуер с дистанционен контрол и лесен за работа интерфейс. Фирмата има реализирани системи за клиенти в България и Северна Македония, отворила е и представителство в ЮАР.

    За „Зелена иновация“ за 2020 с почетна грамота се награждава "Гамифино".Компанията разработва интерактивна тетрадка, която позволява изтриване и коригиране на написаното и разместване на страници. Тя се състои от 40 листа, като реално замества над 100 страници. Има 4 варианта – с празни листове, с редове, с точки и с квадратчета. Дава възможност за намаляване на разхода на хартия, като се произвежда от рециклирана пластмаса, която също подлежи на рециклиране. Може да се допълва с нови листове.

    За „Качество на живот“ за 2020 почетна грамота получава "Алеги Инженеринг". Компанията създава минна лекотоварна спомагателна машина за превоз на хора, товари и взривни материали, която позволява работа при по-висока степен на безопасност и надеждност и по-дълъг експлоатационен живот. Тя е специално проектирана за подземни условия – висока влажност, запрашеност, киселинност, срутвания и т.н. и е единствената в света с двигател Евро 5 за по-малко емисии в рудниците. Маневрена е, с изцяло електронно управление, модерен дизайн и удобен дисплей.

    За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава "Еведо България". Компанията разработва първата в света онлайн платформа тип one-stop-shop за събитийната индустрия. Тя събира на едно място артисти, организатори на събития, промоутъри, места за организиране на събития, сървис компании (кетъринг, сцена, осветление и т.н.). Платформата включва и продажба на билети, и функционалности за управление на събитието. Базирана е на блокчейн решения за по-голяма прозрачност и сигурност в събитийната индустрия. Реализирани са около 1000 събития от месец март до момента.

    В категорията „Социална иновация” за 2020 с почетна грамота се награждава Централен Кооперативен Съюз. ЦКС създава система от мобилни услуги с добавена социална стойност – за доставка на хранителни и битови стоки от първа необходимост и за оказване на медицинска помощ в труднодостъпни и малки населени места. Здравните услуги са в различни области на медицината, налице са и средства за преместване и придвижване на пациенти, педиатричен комплект, ултравиолетов бактерициден облъчвател. Стоките са на съюза или местни производители и се предлагат с много ниска надценка.

    За „Дигитална трансформация“ почетна грамота получава "Орак - Инженеринг". Компанията разработва пакет от услуги на български език за обучение в дигитална среда, който включва: личен кабинет за получаване на техническа и методическа подкрепа, в т.ч. и училищен сайт, и конферентен бокс за връзка между физическа и виртуална зала; колективно виртуално пространство за вътрешни срещи/обучения с автоматичен протокол/видео журнал и защитено GDPR хранилище за електронни документи и материали, и периодична сертификация на педагогическите специалисти.

    За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се отличава "Електросфера". Компанията e създателят на преобразовател с технология за обработка и моделиране на ефекти в реално време в музикалната индустрия. Устройството е единственото с 64 канала, при това комбинирани на едно място с минимален интерфейс, и дава възможност за преобразуване на аналоговия сигнал в цифров и обратно. Има и мултифункционален тъчскрийн за управление, който позволява работа без връзка с компютър. Фирмата се отличава с високо качество на процесите по управление на иновациите, в т.ч. и на дигиталните процеси.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство