сряда, 20 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  727 прочитания

  Кои са най-иновативните български компании на 2020?

  8 компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 16-а поредна година
  21 декември 2020, 09:41 a+ a- a

  Осем компании бяха отличени в националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“, който се организира за 16-а поредна година от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.

  Президентът Румен Радев отличи иновативните предприятия в следните области според въздействието на иновацията:

  За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава "Стам Лтд".
  "Стам Лтд" разработва автоматизирани складови системи за хранително-вкусовата, мебелната, електротехническата, химическата, автомобилната и други индустрии, като първо разполага на площадка различните съоръжения (стелажи, палети, кранове и конвейери), след което ги „затваря“ със стени от всички страни. Складовите процеси са обслужвани без човешка намеса, само на основата на специално разработен софтуер. Фирмата има над 4500 клиента в над 20 държави, като всеки обект е съобразен със спецификата на дейността на съответния клиент.

  В областта „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 с почетна грамота и статуетка се отличава "Ондо Солюшънс". Компанията е създател на умно решение за автоматизирано управление на земеделските дейности: прецизно напояване, торовнасяне, системи за контрол на климата и мониторинг на земеделските култури, подходящо както за малки и средни стопанства, така и за големи масиви. То се състои от хардуерно устройство, което се инсталира в стопанството, и интегриран специализиран софтуер с дистанционен контрол и лесен за работа интерфейс. Фирмата има реализирани системи за клиенти в България и Северна Македония, отворила е и представителство в ЮАР.

  За „Зелена иновация“ за 2020 с почетна грамота се награждава "Гамифино".Компанията разработва интерактивна тетрадка, която позволява изтриване и коригиране на написаното и разместване на страници. Тя се състои от 40 листа, като реално замества над 100 страници. Има 4 варианта – с празни листове, с редове, с точки и с квадратчета. Дава възможност за намаляване на разхода на хартия, като се произвежда от рециклирана пластмаса, която също подлежи на рециклиране. Може да се допълва с нови листове.

  За „Качество на живот“ за 2020 почетна грамота получава "Алеги Инженеринг". Компанията създава минна лекотоварна спомагателна машина за превоз на хора, товари и взривни материали, която позволява работа при по-висока степен на безопасност и надеждност и по-дълъг експлоатационен живот. Тя е специално проектирана за подземни условия – висока влажност, запрашеност, киселинност, срутвания и т.н. и е единствената в света с двигател Евро 5 за по-малко емисии в рудниците. Маневрена е, с изцяло електронно управление, модерен дизайн и удобен дисплей.

  За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава "Еведо България". Компанията разработва първата в света онлайн платформа тип one-stop-shop за събитийната индустрия. Тя събира на едно място артисти, организатори на събития, промоутъри, места за организиране на събития, сървис компании (кетъринг, сцена, осветление и т.н.). Платформата включва и продажба на билети, и функционалности за управление на събитието. Базирана е на блокчейн решения за по-голяма прозрачност и сигурност в събитийната индустрия. Реализирани са около 1000 събития от месец март до момента.

  В категорията „Социална иновация” за 2020 с почетна грамота се награждава Централен Кооперативен Съюз. ЦКС създава система от мобилни услуги с добавена социална стойност – за доставка на хранителни и битови стоки от първа необходимост и за оказване на медицинска помощ в труднодостъпни и малки населени места. Здравните услуги са в различни области на медицината, налице са и средства за преместване и придвижване на пациенти, педиатричен комплект, ултравиолетов бактерициден облъчвател. Стоките са на съюза или местни производители и се предлагат с много ниска надценка.

  За „Дигитална трансформация“ почетна грамота получава "Орак - Инженеринг". Компанията разработва пакет от услуги на български език за обучение в дигитална среда, който включва: личен кабинет за получаване на техническа и методическа подкрепа, в т.ч. и училищен сайт, и конферентен бокс за връзка между физическа и виртуална зала; колективно виртуално пространство за вътрешни срещи/обучения с автоматичен протокол/видео журнал и защитено GDPR хранилище за електронни документи и материали, и периодична сертификация на педагогическите специалисти.

  За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се отличава "Електросфера". Компанията e създателят на преобразовател с технология за обработка и моделиране на ефекти в реално време в музикалната индустрия. Устройството е единственото с 64 канала, при това комбинирани на едно място с минимален интерфейс, и дава възможност за преобразуване на аналоговия сигнал в цифров и обратно. Има и мултифункционален тъчскрийн за управление, който позволява работа без връзка с компютър. Фирмата се отличава с високо качество на процесите по управление на иновациите, в т.ч. и на дигиталните процеси.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 14 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 15 часа
  преди 16 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си