сряда, 20 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1187 прочитания

  Галъп: България в топ 5 на песимистите по света

  Две трети от българите смятат, че 2021 ще е година на икономически трудности
  22 декември 2020, 17:24 a+ a- a

  България се нарежда сред топ 5 на песимистите по света заедно с Италия, Хонконг, Полша и Южна Корея. Това сочи глобално проучване „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“, сред повече от 40 държави и включващо над 38 000 пълнолетни граждани.

  У нас надеждата за по-добра 2021 е по-скоро крехка. 16% от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от пандемичната 2020, за 45% обаче тя ще е дори по-лоша, една четвърт очакват да е същата, а останалите не могат да преценят.

  Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм – 35%. По-скоро песимистичният поглед към бъдещето е обичаен за нашето общество. В последните няколко години обаче като че ли нивата на оптимизъм за бъдещето у нас се доближаваха до общите стойности за света, като в края на 2019. 32% от пълнолетните българи отговаряха, че очакват по-добра 2020, а 22% смятаха, че тя ще бъде по-лоша от 2019. Изглежда, че кризата с коронавируса, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата ситуация в страната, е засегнала тежко и надеждите за по-благоприятно непосредствено бъдеще – особено след рязкото увеличаване на заболелите и починалите в последните месеци на 2020 и наложените нови ограничения.

  Що се отнася до очакванията за икономическата ситуация, настроенията у нас отново са по-скоро негативни. Едва 5% от българите очакват година на икономически просперитет, 64% смятат, че 2021 ще е година на икономически трудности, а 20% очакват икономическата ситуация в страната да е същата като през 2020. Останалите се затрудняват да отговорят. И по този показател страната ни е сред топ 5 на негативните отговори.

  Мнозинства от над две трети очакват трудна в икономически план година и в Обединеното кралство (71% отговарящи негативно), Австрия (70%), Италия (67%) и Босна и Херцеговина (66%). На фона на Европейския съюз обаче, България е близо до общите стойности по този показател. Сред жителите на ЕС 12% очакват икономически просперитет, 61% свързват 2021 г. с очакване за икономически трудности, а за 21% тя ще бъде същата в икономически план. Останалите се затрудняват да отговорят.

  В края на 2020 41% у нас декларират, че са по-скоро щастливи или много щастливи. 46% не се определят нито като щастливи, нито като нещастни, 10% казват, че са нещастни или много нещастни. Останалите не могат да определят. Традиционно, българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до лично щастие. И през 2020 българите изглеждат по-нещастни на фона на обобщените стойности на щастие по света (54% по света щастливи или много щастливи и 14% нещастни или много нещастни) и на средния европеец (50% в ЕС казват, че са щастливи или много щастливи, 12%, че са нещастни или много нещастни, а 37% са в междинната зона).

  Все пак, глобалните изследвания на „Галъп интернешънъл“ в последните години сочат, че усещането за лично щастие у нас плавно укрепва. Въпреки невисоките очаквания за следващата година, тежката 2020 не е успяла да пречупи усещането за лично щастие у българите – доколкото го има. В това отношение страната ни е далеч от дъното на класацията.

  В глобален мащаб главно гражданите на Европейския съюз са онези, които носят песимизма – защото пандемията в много държави от Съюза не показва признаци за овладяване. 61% от хората в ЕС смятат, че 2021 г. ще бъде година на икономически трудности. Все пак, въпреки икономическия песимизъм, изглежда че личното щастието успява да си пробие път. 54% от световното население описват себе си като щастливи, а само 14% казват, че са нещастни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 13 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 13 часа
  преди 14 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си