четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3448 прочитания

    Кои бяха най-продаваните книги в последния месец на 2020?

    Вижте топ 10 на книжарници „Сиела“ за декември
    04 януари 2021, 11:59 a+ a- a

    „Фермата - Алманах - Традиции и празници на българите“ е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през декември. Вижте кои други заглавия попадат в топ 10:

    1. „Фермата - Алманах - Традиции и празници на българите“ от Петя Банкова, Рачко Попов, A T Publishing, 34,90 лв.

    „Алманах – Традиции и празници на българите“  представя богатството, красотата и многообразието на българските обичаи. Той е изчерпателен източник на знания за всеки, който иска да опознае пъстротата на българската традиционна обредност.

    Безценен подарък и идеално допълнение към семейната библиотека на всеки българин. „Алманах – Традиции и празници на българите“ ще ви отведе в забравения свят на нашите деди.

    2. „365 дни“ от Бланка Липинска, „Сиела“, 18 лв.

    Книгата „365 дни“ скандализира света и се превърна в бестселър.

    Не по-малко шокираща се оказа и екранизацията. Историята, придружена с нажежаващи кадри, стана абсолютен хит. „365 дни“ от полската авторка Бланка Липинска се превърна в световна сензация, когато стрийминг платформата Netflix откупува правата за филмова адаптация.

    Филмът, с участието на полската актриса Анна-Мария Секлуцка и италианския красавец Микеле Мороне, светкавично печели сърцата на няколко поколения зрители, превръщайки романа в едно от най-търсените заглавия на годината. Еротичната литература се сдоби с ново любимо име, а „365 дни“ е първа част от трилогия, която предстои да се развие и на екран.

    Разтърсваща, еротична и чувствена история, която вдъхнови хитовия филм „365 дни“!

    3. „Фермата - Алманах - История на българщината“ от проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски, A T Publishing, 34,90 лв.

    Луксозно издание на Алманаха от риалити предаването Фермата представя историята на България така, както не сте я виждали до момента. Алманахът е изчерпателен и безценен за всеки, който иска да пътува назад във времето и да разбере защо и как стигнахме до мястото, където сме днес.

    За създаването на Алманаха екипът на Фермата се доверява на сдружение „Българска история“. В книгата са проследени събитията от Първата българска държава, през Средновековието, годините на Османското иго и следосвобожденската история, има и глави, посветени на развитието на българската литература и спортните успехи на страната. Написана е една глава, в която се съдържат изцяло научните постижения на българите. В Алманаха има и част за родното културно-историческо наследство извън страната. Книгата съдържа общо петнайсет глави.

    4. „Топ мистериите на Вселената“ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books, 22,99 лв.

    След книгите си „Топ мистериите на България“ и „Топ мистериите на света“ Слави Панайотов стига до последната граница – Космоса. Заедно със своите читатели се впуска на едно вълнуващо пътешествие през времето и пространството в търсене на отговор на някои от най-неудобните въпроси.

    Как е възникнала Вселената и колко голям е бил Големият взрив? Защо ние съществуваме точно тук и сега и дали има по-висша сила? Какви са тайните на светлината и защо тя е най-бързото нещо в космоса? Защо светът на микротелата е подвластен на различни от нашите закони? Имат ли черните дупки тайни, които никога няма да разкрият? Луната и Марс повдигат някои много неудобни въпроси, дали са открити техните отговори? Как се е зародил животът в Космоса и дали е случаен? Сами ли сме във Вселената и какви са доказателствата за съществуването на извънземни?

    5. „Перфектният подарък“ от Карън Суон, „Сиела“, 18,90 лв.

    Новата романтична история от авторката на „Парижка тайна“.

    Лора Кънингам е обладана от призраците на миналото. Единственото спасение от тях е да се затвори в малкия свят на любовта на Джак, на приятелството на Фий и на умението да създава уникални златни бижута. Това е всичко, от което има нужда – това и от всички червени обувки, които може да си позволи.

    До декемврийския ден, в който Робърт Блейк влиза в нейната работилница и й поръчва да създаде най-красивата възможна огърлица за жената, която обича повече от живота – съпругата му Кат. Лора трябва да влезе в живота на богаташкото семейство, за да изработи седем амулета, които да разкажат живота на една невероятна жена, в която всеки неустоимо се влюбва.

    И Лора не прави изключение. Колкото повече опознава Кат и хората около нея, толкова повече тя попада в магията на света на заможните, на свободните, на красивите. Една лудешка почивка в луксозна алпийска вила я кара да преосмисли какво се случва с нея, а появата на силни страсти я вади от удобната й летаргия. Сърцето жадува промяна. Но тя може да дойде само на цената на прошката.

    6. „Топ мистериите на света“ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books, 22,99 лв.

    След  „Топ мистериите на България“  Слави Панайотов разширява кръга от загадки и ни разказва за необясними и озадачаващи предмети, места и случки в световен мащаб.

    В „Топ мистериите на света“ ще откриете забранена история, неудобни находки и аномалии, будещи съмнение за съществуването на алтернативен, обвит в мистерии, ход на човешкото развитие.

    Съществували ли са Атлантида и Лемурия и къде е скрито тяхното знание?
    Как археологически находки като ръкописите от Мъртво море и дискът от Фестос предизвикват учените по цял свят?
    Доказват ли йероглифите в Дендера и Багдадската батерия, че древните са имали електричество?
    Защо загадъчни места като Мачу Пикчу, Стоунхендж, Гьобекли тепе и Баалбек разтърсват представите ни относно технологиите от миналото?
    Какво се крие зад неразгаданите случаи на прохода Дятлов, Тунгуския феномен и изчезванията на кораби и самолети в Бермудския триъгълник?
    Възможно ли е древните хора да са конструирали първия аналогов компютър, познат като Механизма от Антикитера?
    Скални рисунки, шумерски клинописи и статуетки провокират въпроса - посещавали ли са извънземни Земята в нашата дълбока древност?
    Какви са библейските тайни на Светия Граал, Кивота и противоречивата Плащаница от Торино, на която се смята, че е отпечатан ликът на Христос?

    Това са само част от десетките мистерии и загадки, които ще откриете между страниците на тази книга.

    7. „Лейди Гергана 2“ от Цветелина Цветкова, „Пощенска кутия за приказки“, 12 лв.

    Тя е Лейди Гергана и е от Северозападна България! И отново е тук. Новите приключения на Гергана Кметска, разказани от Цветелина Цветкова са също толкова абсурдни, хаотични и шантави, подправени с грубоват, първичен и заразителен хумор.

    „Казвам се Гергана. Преди сички ме знаеха като Гергана Кметска и така ми вика̀а, ама съ̀га вече се ебават с мене и ми викат Лейди Гергана. Викат ми така, що ми се случѝ нещо, кое не съм си мислѝла некога, че че ми се случи. Я много неща не съм верва̀ла, че че ми се случат, що не съм зная̀ла, че ги има. Не че съм проста или не съм ги вижда̀ла у интернет или у телевизора, ама не съм си мислѝла, че некой ден че дойдат на мо̀йта гла̀ва. Я си живѐх що-годе до̀бро у село. Баща ми е кмет, преди него и деда̀ ми е бил кмет, и я си чѐках кротко да ми дойде ред и на мене. И ка си чека̀х, така си еба̀ ма̀кята...“

    8. Absolvo te от Георги Бърдаров, Мусагена, 19,80 лв.

    Всеки ден сме изправени пред избора дали да бъдем добри или лоши... Днес какво ще избереш?

    „Както и при първия роман, така и тук, историята сама ме намери. Може да звучи абстрактно и невероятно, но сякаш тя бе търсила нужния човек, който да я разкаже и когато стигна до мен се получи магията. Зад заглавието на романа се крие нуждата на всеки един човек да преживее личния си катарзис, като си прости сам на себе си непростимите неща, които е извършил, чрез прошката, която дава на друг човек. Толкова лесно смилаемо звучи, че е човешко и християнско да се прощава. Толкова лесно се изрича думата „прощавам ти“ и е толкова трудно наистина да простиш. Понякога това е битка, която водиш със самия себе си денонощно, до последната нощ в живота ти.“, Георги Бърдаров

    Новият роман на Георги Бърдаров Absolvo te задава онези простички, но толкова важни въпроси.

    Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя?

    Можеше ли да простиш на друг, това което не би простил на себе си?

    Отговорът е... Absolvo te!

    Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но са свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

    9. „Сянката на прилепа - Руските тайни служби и съдбата на България“ от Огнян Стефанов и колектив, „Слънце“, 16,99 лв.

    Историята на отношения на ГРУ (Главно разузнавателно управление) с България е зашеметяваща, спираща дъха и надхвърляща човешкото въображение.

    Прилепът, който символизира руското Военно разузнаване, е простирал криле над много страни. А ние, българите, не само дълго сме живели и живеем в неговата сянка, но не сме и подозирали, че това е една постоянна зависимост. Учудвали сме се на много действия и решения на български управници, но не сме допускали, че част от тях са били вземани под диктовка или натиск от ГРУ. Именно затова сюжетите в „Сянката на прилепа“ са шокиращи.

    Тази книга ще ви отведе в света на големите тайни и задкулисните игри на специалните служби на Кремъл. Ще узнаете колко пъти и по чие нареждане развитието на България през годините е бил променяно по чужда воля. Ще научите за първи път кой поръча убийството на папа Йоан Павел II и го приписа на българите; кой поръча на ГРУ отравянето на трима българи; общото между терористични организации в Афганистан и България; в кое чуждо посолство във Виена е укриван взривът за атентата в църквата „Св. Неделя“; как български студент създаде най-голямата агентурна мрежа на руснаците; кои военни хакери влияят на изборите…

    От ГРУ се е страхувал самият Сталин. В биографията на съветската/руската военна шпионска централа ще откриете атентати, преврати, въстания, издигане и сваляне на правителства и премиери, секс-скандали, предателства, разстрели, „Новичок“, граждански войни, победи и катастрофи, по-разрушителни от цунами.

    10. „Първите 20“, съставител Александър Шпатов, „Сиела“, 15 лв.

    Разказите са най-подценяваният, но същевременно и най-българският жанр. Още от времето на Алеко, Йовков и Елин Пелин. Изминалите две десетилетия със сигурност са сред най-важните за тази ни литературна традиция, поставили България на световната карта с разкази като „Сляпата Вайша“, „Кръв от къртица“, „Има ли кой да ви обича“ и „Как купихме Ленин“.

    В този сборник е подбрана селекция от едни от най-представителните и популярни истории за първите 20 години на XXI век от едни от най-утвърдените ни съвременни майстори на разказа. Автори, спечелили читателите си и – в крайна сметка – развивали добрия им вкус през годините.

    Някои от тях неминуемо ще ви разсмеят, други може и да ви разплачат, а трети ще държат любопитството ви до последния ред. Сред многообразието на „Първите 20“ може да откриете и новия си любим български разказвач. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Сирма Академия открива своето четвърто издание
    То ще включва нови лектори, нова програма и методологии, с още повече добавена стойност за курсистите
    преди 27 минути
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 7 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 8 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 8 часа
    преди 23 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото