сряда, 20 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  587 прочитания

  България е на 3-о място в ЕС по пренаселеност на жилищата

  През 2019 г. над 41% от населението у нас живее в жилище по-малко от нуждите му
  07 януари 2021, 15:28 a+ a- a

  В Европейския съюз (ЕС) 17,2% от населението живее в пренаселени домакинства през 2019 г., което означава, че нямат достатъчно стаи в сравнение с размера на домакинството. Пренаселените домакинства могат да се усещат дори още по-малки с деца, които играят в една стая с родителите, които се опитват да работят по време на карантина или локдаун, наложени заради на коронавируса, отбелязват от европейската статистическа служба Евростат. Освен това пренаселената среда може да представлява по-висок риск от разпространение на вируса.

  Пренаселени домове като % населението, което живее в такива жилища (Източник: Евростат)
  Степента на пренаселеност се определя като процент от населението, живеещо в пренаселено домакинство. Счита се, че човек живее в пренаселено домакинство, ако домакинството няма на разположение минимален брой стаи, равен на:
   • една стая за домакинството;
   • една стая на двойка в домакинството;
   • една стая за всеки един човек на възраст 18 или повече години;
   • една стая на двойка самотни хора от същия пол между 12 и 17 години;
   • една стая за всеки един човек на възраст между 12 и 17 години и не е включена в предишната категория;
   • една стая на двойка деца под 12 години.

  От друга страна, да останеш сам вкъщи дни наред, също носи предизвикателства. В ЕС почти всеки трети (32,7%) е живял в недостатъчно обитавани жилища през 2019 г., което означава, че жилищата се считат за твърде големи по отношение на излишните стаи и по-конкретно спалните, за нуждите на живеещото в него домакинство.

  Сред държавите-членки на ЕС, почти половината от населението в Румъния (45,8%) живее в пренаселени домакинства през 2019 г. Това е така и при около двама на всеки пет души в Латвия (42,2%), България (41,1%), Хърватия (38,5%) и Полша (37,6%). В сравнение с предходната година делът на населението, живеещо в пренаселени жилища, леко е спаднал във всички тези страни, като най-силен спад е регистриран в Полша (-1,6%). В противоположния край на скалата най-ниските нива на пренаселеност са регистрирани в Кипър (2,2%), Ирландия (3,2%), Малта (3,7%) и Холандия (4,8%).

  Домове с недостатъчно обитатели, като % от населението, което живее в такива (източник: Евростат)

  През 2019 г. почти три четвърти от населението живее в недостатъчно обитавани жилища в Малта (72,6%), Кипър (70,5%) и Ирландия (69,6%). В Испания (55,4%), Люксембург (54%), Белгия (53,9%) и Холандия (53,4%) повече от половината от населението живее в жилища, считани за твърде големи. От 2018 до 2019 г. делът на населението в тези държави, живеещо в недостатъчно обитавани жилища, намалява с изключение на Люксембург, който отчита малък ръст (+0,3%), като най-голям спад се наблюдава в Белгия (-4,7%).

  За разлика от това, по-малко от 15% от населението живее в жилища, считани за твърде големи в Румъния (7,7%), Латвия (9,6%), Гърция (10,7%), България (11,5%), Хърватия (12%), Словакия (14%) и Италия (14,2%).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 14 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 14 часа
  преди 15 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си