петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1892 прочитания

    Великобритания и Канада станаха по-популярни от САЩ като дестинация за образование в чужбина

    20 януари 2021, 16:27 a+ a- a

    САЩ се смъкна надолу в класацията като най-атрактивна страна за образование в чужбина, след като Канада и Великобритания се изкачиха на върха. Това сочи проучване на Educations.com, което целеше да разучи възможностите на студентите за образование зад граница.

    През 2018 САЩ бе най-популярната и предпочитана дестинация за международни студенти. През октомври 2020 САЩ зае трето място. Спадът в интересите е постепенен, което означава, че нито едно от събитията през годините, като пандемията или управлението на Тръмп, не е довело до този резултат.

    В периода 2018 – 2020 анкетираните, посочили, че предпочитат да учат във Великобритания, се е повишил от 12,7% на 15%, а броят на желаещите да получат обучение в Канада е скочил от 10,1% на 13,8%. САЩ, от друга страна, отбелязва спад в интереса от 21,6% на 10,7%. Сред другите най-предпочитани дестинации за образование са Германия, Австралия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания и Швеция.

    Възможностите за оставане в страната след завършване на университет и търсене на кариерно развитие са сред основните фактори при избора на страна. САЩ има по-стриктни режими за издаване на визи и емиграция. За разлика от тях Канада има по-благоприятна система, позволяваща на студенти да кандидатстват за работна виза след завършване на образованието си.

    Стойността на разноските за живот в страната са друг фактор, както и езикът и културата. Безопасността и социополитическият климат, както и репутацията на образователната система са от значение.

    Условия за образование във Великобритания
    От 1 януари 2021 всички европейци, желаещи да учат в кралството ще трябва да отговарят на същите изисквания както чуждестранните студенти. Подробна инфромация може да бъде намерена на сайта на британското правителство.

    За да получат виза за образование, кандидатите трябва да бъдат одобрени от квалифициран университет, да докажат, че имат достатъчно средства да заплатят за курса и да се издържат и да демонстрират, че владеят английски език.

    Кандидатите, които се намират извън Острова при подаването на молбата за виза, могат да кандидатстват най-рано 6 месеца преди започването на курса. Решението обикновено излиза в рамките на 3 седмици.

    Кандидатите, които се намират във Великобритания с друга виза, като работническа, могат да кандидатстват за виза за образование най-рано 3 месеца преди започването на курса. Те трябва да подадат молба, преди настоящата им виза да изтече и курсът трябва да започне не по-късно от 28 дни след изтичане на настоящата виза. Вземането на решение обикновено отнема 8 седмици. Продължителността на визите зависи от продължителността и вида на курса.

    Стойността на образованието във Великобритания варира в зависимост от курса и институцията. Проучване на Top Universities сочи, че таксите за бакалавърска степен може да са в диапазона между 10 хил. и 38 хил. паунда годишно. В допълнение студентите ще трябва да демонстрират, че могат да покрият разходите си за престой. Минимумът е поне 12 хил. паунда годишно.

    Съгласно новите условия за образование във Великобритания европейците вече не могат да се възползват от заемите и помощите, предлагани от държавата. Вместо това те ще трябва да използват заеми от други финансови институции, стипендии и награди.

    Условия за образование в Канада
    Подобно на условията във Великобритания, в Канада се изисква одобрение от квалифицирано учебно заведение за кандидатстването за студентска виза. Пълна информация за процедурата е достъпна на сайта на Канада.

    Таксите за обучение за бакалавърска степен годишно варират между 20 хил. и 30 хил. канадски долара.

    Канада предлага стипендии и програми, с които да подпомогне финансирането за кандидати от определени страни, които покриват изискванията на отделните програми. Освен това всяка отделна канадска провинция има свои собствени програми, с които да подпомогне покриването на разходите.

    При покриването на определени изисквания международни студенти в Канада могат да работят в страната без нуждата от допълнителни разрешения.

    След завършване на квалифицирана програма, студентите могат да останат да работят в страната, ако отговарят на определени изисквания и ако получат разрешение за това.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 51 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS