вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  690 прочитания

  Ню Йорк - №1 глобален финансов център

  София е на 95 място в класацията Global Financial Centres Index
  17 март 2021, 13:28 a+ a- a

  Ню Йорк запази първото място в най-новото издание на Индекса на глобалните финансови центрове Global Financial Centres Index (GFCI), като Лондон се задържа на второ място в условията на силна конкуренция от страна на Шанхай и други азиатски центрове.

  Индексът, съставен от Z/Yen Group, базиран в Лондон експертен съвет, и Китайския институт за развитие, разглежда 143 критерия, предоставени от външни институции като Световната банка, The Economist Intelligence Unit (EIU), ОИСР и ООН. През последните 13 години GFCI публикува по два доклада годишно, като по този начин проследява развитието на водещите световни финансови центрове.

  Двадесет и деветото издание на Индекса на глобалните финансови центрове (GFCI 29) предоставя оценки на бъдещата конкурентоспособност и класации за 114 финансови центъра по света. GFCI служи като ценна справка за политиците и инвеститорите, вземащи решения.

  Въз основа на 65 507 оценки на финансовите центрове, предоставени от 10 774 респонденти на онлайн въпросника на GFCI, Ню Йорк се задържа на върха със 764 точки, докато Лондон изпада с 23 точки до 743, само с една точка пред Шанхай. Следващите пет места са запълнени от азиатските финансови центрове, като два от европейските са в края на топ 10.

  Най-добрите финансови центрове в Източна Европа според 29-ото издание на Global Financial Centres Index

  София се класира на 95 място, без промяна в позицията спрямо предходното издание на индекса но повишава резултата си с 25 пункта. В Източна Европа страната ни се нарежда на 11 позиция, като водещ финансов център за региона е Москва.

  Данните от GFCI 29 показват относително високо ниво на стабилност в горната половина на индекса, като малко центрове сменят 10 или повече места в класацията. В долната половина на индекса има по-голяма променливост, може би отразяваща известна несигурност относно устойчивостта на нововъзникващите и по-малки центрове.

  Средният рейтинг на центровете в индекса е спаднал само с 3,5 пункта (-0,55%) от GFCI 28 (41 пункта от GFCI 27 до GFCI 28), което може да показва повече доверие във финансовата система, отколкото в първите етапи на пандемията.

  Фактът, че общите рейтинги не са се възстановили до нивата от 2019 г., отразява продължаващата несигурност около международната търговия, въздействието на пандемията и геополитическите и местните вълнения.

  Девет от топ 10 центъра в индекса паднаха в рейтингите, като Лондон и Токио с по над 10 точки.

  Топ 20 на най-добрите финансови центрове в света според 29-ото издание на Global Financial Centres Index

  Водещи центрове
  Ню Йорк запазва първото място в индекса. Лондон пада само на една точка пред третото място Шанхай. Хонконг се изкачва на четвърто място, на една точка зад Шанхай, със Сингапур на пета позиция. Токио пада с три места от четвърто на седмо. Франкфурт заменя Сан Франциско в топ 10 в това издание, спечелвайки седем места в класацията, като може би се възползва от излизането на Великобритания от ЕС. В топ 30 на центровете Ванкувър, Сеул, Сидни, Милано и Щутгарт се изкачват с повече от пет места.

  Западна Европа
  Както в GFCI 28, центровете в Западна Европа имат смесени състояния в GFCI 29, като 12 центъра се изкачват в класацията и 16 падат. Средният спад в рейтинга обаче е само 0,63 пункта (-0,1%) в този регион. Берлин влезе в индекса за първи път, класиран на 45-то място.

  Азия/Тихия океан
  Азиатско-тихоокеанските центрове също имат смесено представяне в GFCI 29, като 14 центъра слизат надолу в класацията и 14 се издигат. Промяната в средните оценки за региона е 2,9 пункта (0,46%). В световен мащаб азиатско-тихоокеанските центрове продължават да се представят добре, като шестте центъра са в топ 10 в световен мащаб. Сеул и Сидни се присъединиха към топ 20 в GFCI 29.

  Северна Америка
  Северноамериканските центрове показват най-малка промяна в средния рейтинг за регионите, падайки средно само 0,18 пункта (-0,03%). Ванкувър, Вашингтон, Чикаго и Сан Диего се изкачват с пет или повече места в класацията.

  Източна Европа и Централна Азия
  Като цяло този регион отбеляза средно увеличение на рейтинга с 8,5 пункта (1,51%), като девет от 16-те центъра в региона подобряват своите рейтинги. Москва, Вилнюс, Братислава, Будапеща и Санкт Петербург се изкачват с пет или повече места в класацията.

  Близкия изток и Африка
  Седем центъра в Близкия изток и Африка подобряват рейтинга си в GFCI 29, като Бахрейн, Кувейт и Техеран, като се изкачват с пет или повече места в класацията. Средният рейтинг в региона е нараснал с 9,92 пункта (1,67%).

  Латинска Америка и Карибите
  Девет центъра се изкачват в рейтингите в Латинска Америка и Карибите след значителни спадове на GFCI 28. Средният рейтинг в региона се повишава с 11,2 пункта (1,97%). Британските Вирджински острови, Барбадос и Сантяго спечелиха над 10 места в класацията. Тринидад и Тобаго и Богота влизат в индекса, класирайки се съответно на 97-о и 100-о място.

  Финтех (FinTech)
  GFCI оценява 105 центъра по тяхното предлагане на финтех. Ню Йорк продължава да води класацията на финтех, следван от Шанхай, Пекин, Шънжън и Лондон. Тел Авив и Лос Анджелис влизат в топ 10.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 9 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 9 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 10 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 11 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 11 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина