вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4676 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за март 2021

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    06 април 2021, 09:42 a+ a- a

    „И заживели обидено“ от Георги Блажев е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през февруари 2021. Вижте кои други заглавия попадат в топ 10:

    1. „И заживели обидено“ от Георги Блажев, „Пощенска кутия за приказки“, 15 лв.

    В новата книга на Георги Блажев „И заживели обидено“ са събрани 18 хумористични и в голямата си част политически некоректни разказа.

    Тяхната единствена цел е да те разсмеят и да ти припомнят, че независимо каква трагедия ти се случва – Covid или гадже от зодия Скорпион – ти все още си тук и имаш пари за пица. И очевидно за книга. Всичко ще бъде наред!

     

    2. „Владетелите на България - От легендите до XX век“ от Пламен Павлов, Делян Момчилов и Стен Дамянов, „Сиела“, 24,90 лв.

    Кои са древните траки, кановете, царете и цариците по българските земи? Впуснете се във вълнуващо приключение с някои от най-важните личности в нашата история. Разберете повече за възходите и паденията на владетелите от легендите до XX в.

    „Богата, любопитна и полезна. Важно четиво за всяко българско семейство!“ - Захари Карабашлиев, автор на „Хавра“, „18% сиво“ и „Опашката“.

    3. „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис, „Кръг“, 22 лв.

    През октомври 2020 г. Netflix представи пред публиката на малкия екран минисериала The Queen's Gambit, който за броени седмици се превърна в най-гледания в историята на платформата.

    Историята на гениалната шахматиска Бет Хармън вдъхнови хиляди хора отново да заиграят с пешките по черно-бялата дъска. Това се вижда от повишеното търсене на думата „шах“ в Google до рекордни нива, както и повишаването на интереса към закупуването на шахматни комплекти и аксесоари в eBay с 250%!

    Сериалът The Queen's Gambit извади от сенките на забравените книги едноименния роман на Уолтър Тевис, по който е заснет сериалът. За книгата Майкъл Ондатджи казва: „Дамски гамбит“ е чиста наслада. Препрочитам я през няколко години просто за удоволствие“.В интервю за „Ню Йорк Таймс“, публикувано по време на издаването на книгата му през 1983 г., Тевис заявa, че историята на романа е „почит към умните жени“.

    4. „Опашката“ от Захари Карабашлиев, „Сиела“, 18,90 лв.

    „Опашката“ е завихрящ въображението роман – едновременно нежен, провокативен и безмилостен, колкото интимен, толкова и безграничен. Една увлекателна, но и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, за любовта и свободата.

    Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, вече не е същият – дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици – критичната точка отдавна е достигната.

    В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо как, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка. 

    И докато Невена не вижда това като аномалия или проблем, Павел е разтърсен из основи.

    Нещата се усложняват още, когато той получава неочаквано предложение – да спечели следващите президентски избори. 

    Изкушен да приеме мисията, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последствия. 

    5. „Мечтатели“ от Албена Фурнаджиева, „Летера“, 6 лв.

    След „Немирници” (изд.”Летера”, 2008г.) и „Рисувам обич” (изд. „Летера”, 2015 г.) поетесата отново се потопява в чудния свят на децата, за да им разкаже в стихове колко прекрасен е животът, когато си малък. Тук ухаят „Кифличките на мама”, детето се радва на дъжда, весели се чрез „Цирковото изкуство”, разхожда се в „Пикник”, празнува „Рожден ден” и е „Именик”, наслаждава се на „Реката” и „Море”, сънува звездното небе. А фантазиите и мечтите го отвеждат в други светове. Освен забавните мигове, обаче, децата трябва да знаят и кое е „Здравословно” и най-важното „Книги да четем”. Накрая на книгата са включени и малко гатанки за умници.

    Ярките, свежи и изразителни илюстрации на Искра Евтимова украсяват съдържанието и привличат малките читатели.

    А редактор на стиховете е известният поет Атанас Капралов.

    Така стихосбирката „Мечтатели” се превръща в книга, издържана и с поетичните си послания, и с художественото си оформление. Приятно четиво за малки, по-големи и дори най-големи.

    6. „На жените с обич“ от Исабел Алиенде, „Колибри“, 16 лв.

    Пиша тези страници през март 2020 г., затворена вкъщи заради кризата с коронавируса… Ала вместо да сътвори роман ала Гарсия Маркес, под надслов „Любов по време на коронавирус“, Исабел Алиенде поднася по увлекателен и забавен начин размишленията си за мястото и ролята на жените в обществото, за дълголетните им борби за равноправие и справедливост, споделя женския си възглед за феминистката революция, „може би най-важната, най-дълбоката в историята на човечеството“. И за пореден път завладява с безграничния си талант на великолепна разказвачка и с умението да обрисува ярки образи на своите героини.

    7. „Глина“ от Виктория Бешлийска, „СофтПрес“, 18,99 лв.

    Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

    Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.Направени сме не от думи, а от кал.

    Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

    Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.

    8. „Двор от сребърни пламъци - книга 4“ от Сара Дж. Маас, „Егмонт“, 34,90 лв.

    Неста Арчерън винаги е била много горда, склонна бързо да се ядосва и да не прощава лесно. И откакто бе принудена да влезе в Котела и се превърна във Върховен елф, не спира да търси мястото си в този странен, смъртоносен свят, в който трябва да живее. Още по-страшното е, че не може да превъзмогне ужасите на войната и загубите, които понесе в нея.

    Единственият, който успява да подпали темперамента й е Касиан – воинът, чието място в Двора на Рисанд и Фейра го поставя непрекъснато в нейна орбита. Той обаче подпалва не само темперамента й. Огънят между тях е осезаем и се разгаря все по-силно, когато биват принудени да живеят под един и същ покрив.

    Заплахата от война дебне на прага им, а Неста и Касиан трябва да се изправят пред чудовищата в тях и извън тях, ако искат да успеят да победят враговете на Двора си. Но най-големият риск е да се приемат – и изцерят – един друг.

    9. „Сделката“ от Ел Кенеди, „Сиела“, 17,90 лв.

    За първи път на български излиза още една от най-популярните авторки на романтични романи в света Ел Кенеди с пламенна история за любов и съблазняване.

    Тя ще сключи сделка със звездата на хокейния отбор…

    Хана Уелс най-сетне е открила мъж, който я вълнува. Но макар да се чувства сигурна във всяка друга ситуация, тя не може да се отпусне, когато стане въпрос за секс и съблазняване. За да привлече вниманието на Джъстин Кол обаче, тя е готова на всичко. Но не подозира, че за да си уреди жадуваната среща, трябва да помага в уроците на дразнещия и наперен капитан на хокейния отбор – Гарет Греъм. Или поне такава е сделката

    .…и това ще се получи така добре…

    Всичко, което Гарет иска, е да играе професионален хокей, след като завърши. Но сега трябва да се добере до важна оценка, за да запази мястото си в отбора за ключовите мачове. И ако трябва да помогне на саркастичната и недостъпна Хана да свали някакъв тъпак, за да получи помощта ѝ, защо не.Но когато една неочаквана целувка води до най-бурното преживяване в леглото и за двамата, нещата се оплитат. Сега Гарет трябва да докаже на Хана, че е точно този, който ѝ е нужен. A от миналото крещят тайни, които или ще ги разделят, или ще ги свържат завинаги.

    10. „Дневници и делници“ от Татяна Лолова, „Книгомания“, 19,90 лв.

    Последната автобиографична книга на Татяна Лолова под редакцията на Георги Тошев – „Дневници & делници“ – e с ново специално издание. Като подарък е вложен авторски шарж на самата нея с дата 19 март 1988 г. В книгата ще прочетете нейните истински бележки, впечатления и преживявания, случили се през годините – от детството, студентството, първите роли, първата книга, получаването на наградата Аскеер.

    „Дневници & делници“ е едновременно и дневник, и албум, посветен на публиката, със стотици снимки и илюстрации, някои от които се публикуват за първи път.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 3 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 4 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 5 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 8 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ