неделя, 16 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  645 прочитания

  Нова Зеландия вече не е №1 в класацията за справяне с Covid-19

  Bloomberg изготвя класация на местата, които най-добре се справят с борбата срещу коронавируса
  28 април 2021, 13:59 a+ a- a

  Успешното справяне с пандемията на Нова Зеландия ѝ е спечелило международно признание, като дори някои холивудски звезди се преместиха да живеят там, отбелязва CNN. Но според най-новата класация за устойчивост на Covid, островната държава, която е представена като пример за това как да се справим с Covid-19, вече не е най-доброто място за излизане от пандемията.

  За първи път, откакто класацията на Bloomberg стартира миналия ноември (и се обновява ежемесечно), Сингапур е на върха с резултат 79,7, а този на Нова Зеландия до 79,6.

  Сингапур, държава с 5,7 милиона души население, е отчел повече от 61 000 случая и 30 смъртни случая, докато Нова Зеландия, страна с около 5,1 милиона, е отчела само 2601 случая и 26 смъртни случая. И двете страни са използвали стриктни гранични политики за почти пълно прекратяване на разпространението на Covid-19 в общността.

  Но има нещо, което Сингапур има повече от Нова Зеландия: имунизации. Докато Сингапур е ваксинирал поне частично повече от една пета от населението си, Нова Зеландия е ваксинирала под 3%.

  Оценката за устойчивост на Bloomberg (Bloomberg Resilience Score) класира страните по степента на смъртност и случаите на 100 000 души население през последния месец, общата им смъртност на 1 милион души, положителност на тестовете и нивото на имунизации. Австралия, Израел и Тайван допълват първите пет места.

  Засега Нова Зеландия имунизира само гранични работници, персонал в държавни карантинни съоръжения и високорискови работници от фронтовата линия или живеещи на високорискови места, въпреки че планира да предостави на всички в страната безплатна ваксина.

  И докато процентът на ваксинация в страната изостава от други места в чужбина, САЩ например вече са поне частично ваксинирали над 41% от населението си, Нова Зеландия не е единствената в региона с нисък процент имунизирани. Например Тайланд, Тайван, Южна Корея, Япония и Австралия са относително бавни при ваксинирането на населението си.

  Лидерите в някои страни твърдят, че има някаква полза от това да не се бърза с ваксините, тъй като това им позволява да наблюдават страничните ефекти от тях. Но експертите казват, че въпреки това тези държави трябва да ваксинират популациите си, тъй като наличието на огромен брой неваксинирани хора е рисково в свят, където Covid мутира и се променя толкова бързо.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 2 дни
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година