четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4053 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за април 2021

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    10 май 2021, 14:56 a+ a- a

    „И заживели обидено“ от Георги Блажев за втори пореден месец е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги. Вижте кои други заглавия попадат в топ 10 за април 2021:

    1. „И заживели обидено“ от Георги Блажев, „Пощенска кутия за приказки“, 15 лв.

    В новата книга на Георги Блажев „И заживели обидено“ са събрани 18 хумористични и в голямата си част политически некоректни разказа.

    Тяхната единствена цел е да те разсмеят и да ти припомнят, че независимо каква трагедия ти се случва – Covid или гадже от зодия Скорпион – ти все още си тук и имаш пари за пица. И очевидно за книга. Всичко ще бъде наред!

     

     

    2. „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис, „Кръг“, 22 лв.

    През октомври 2020 г. Netflix представи пред публиката на малкия екран минисериала The Queen's Gambit, който за броени седмици се превърна в най-гледания в историята на платформата.

    Историята на гениалната шахматиска Бет Хармън вдъхнови хиляди хора отново да заиграят с пешките по черно-бялата дъска. Това се вижда от повишеното търсене на думата „шах“ в Google до рекордни нива, както и повишаването на интереса към закупуването на шахматни комплекти и аксесоари в eBay с 250%!

    Сериалът The Queen's Gambit извади от сенките на забравените книги едноименния роман на Уолтър Тевис, по който е заснет сериалът. За книгата Майкъл Ондатджи казва: „Дамски гамбит“ е чиста наслада. Препрочитам я през няколко години просто за удоволствие“.В интервю за „Ню Йорк Таймс“, публикувано по време на издаването на книгата му през 1983 г., Тевис заявa, че историята на романа е „почит към умните жени“.

    3. „Глина“ от Виктория Бешлийска, „СофтПрес“, 18,99 лв.

    Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

    Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.Направени сме не от думи, а от кал.

    Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

    Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.

    4. Човекът, който плаче от смях от Фредерик Бегбеде, Колибри, 18 лв.

    Героят Октав Паранго, алтер-егото на автора, рекламист в първия роман, ловец на модели във втория, в третия се преобразява в хуморист, участник в сутрешно радиопредаване. В тази поредна блестяща сатира Бегбеде, самият той с неоспорима склонност към хумористичното, разобличава „диктатурата на смеха“, описва едно общество, в което „смешното е задължително“ и осмива това, което нарича комикопопулизъм, практикуван от много негови събратя, както и от политици, например водещият телевизионно реалити шоу Доналд Тръмп, стигнал до Белия дом, известният като „клоуна Бо-Джо“ Борис Джонсън, станал министър-председател, и още, и още… Остроумно, занимателно и с немалко тъга Бегбеде ни превежда от безобидния хумор през иронията и сарказма, за да стигне до момента когато смехът със сълзи се превръща в смях през сълзи.

    5. 1984 от Джордж Оруел, Сиела, 18,90 лв.

    Нов превод (2020) от Венцислав К. Венков на най-важният роман на XX век - „1984” на Джордж Оруел, допълнен с изключителни илюстрации на Дамян Дамянов.

    „1984” е безспорно най-важният роман, писан през XX век, чиято стойност само нараства с всеки ден след публикуването му през 1949 г. Антиутопичният свят, който Оруел рисува, е естествено продължение на идеите от алегоричната приказка „Фермата на животните”, насочени към разкриване на опасността от тоталитарното управление.

    В този свят абсолютният властник Големия брат и неговите подчинени следят постоянно всички, Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост. Миналото постоянно се пренаписва, а бъдещето е оковано в безкрайна война, мизерия и погазване на човешкото достойнство. Последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата – и точно тя е следващата цел на властта, за да предотврати всяка възможност за бунт.

    Венцислав К. Венков е сред най-добрите съвременни преводачи от английски, работил е по знакови книги на Чарлз Дикенс, Едгар Алън По, Д. Х. Лорънс, Олдъс Хъксли, Греъм Грийн, Джон Стайнбек, Трумaн Капоти, Кърт Вонегът, Филип Рот, Дж. К. Роулинг, Джаред Даймънд, Джон льо Каре и много други.

    6. Айхман в Йерусалим от Хана Аренд, Сиела, 17,90 лв.

    Ново издание на знаковия „репортаж за баналността на злото“ за процеса срещу прочутия нацист в Йерусалим от Хана Аренд.

    Репортажът за баналността на злото „Айхман в Йерусалим“ е една от най-важните и влиятелни книги на XX век. Оригинално предадено като поредица от статии за „Ню Йоркър“, отразяването на сензационния процес срещу нацисткия функционер Адолф Айхман се превръща в епично платно, на което Хана Аренд, създала най-добрата научна теория за тоталитаризма, рисува смайващата историческа картина на Холокоста, на жертвите и на техните палачи. Както и на безпрецедентната възможност оцелелите от нацисткия терор да изправят на съд едно от основните действащи лица в нацистката машина за масови убийства и да поискат възмездие.

    Отвличането на Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим разбунва целия свят и отваря отново тъкмо започналите да зарастват рани от Втората световна война. Процесът срещу него, завършил с очакваната смъртна присъда, продължава месеци наред, които Аренд отразява с внимание към юридическите детайли, допълвайки ги с пространен биографичен разказ за живота на Айхман и за ролята му в организирането на транспорта към лагерите на смъртта.

    Преводът на български език е дело на проф. Тодор Танев, автор и на задълбочен предговор за значимостта на книгата на Хана Аренд в изследването на най-зловещите страници от съвременната история.

    7. Прекрасният нов свят след 1984 от Боян Чуков, Изток-Запад, 18 лв.

    Книга предупреждение, която едновременно утвърждава и отхвърля теориите за световна конспирация, заменяйки ги с факти. Прекрасният нов свят вече настъпва, готови ли сме да влезем в новата епоха?

    Как глобалният елит крои своите планове? Има ли конкретен проект за бъдещето, който се налага чрез различни наднационални структури? Дали правителствата не са просто марионетки, изпълняващи чужди планове, стратегии, доктрини?

    Пандемията от Ковид-19 стартира радикални промени, които очертават контурите на следващия глобален ред. Капитализъм от нов порядък, система за глобален контрол на населението, глобално затопляне, безконтактна икономика и извънредна епидемиологична обстановка, която легитимира отнемането на редица свободи.

    Държавната власт постепенно преминава в ръцете на недържавни субекти. Не е далеч моментът, когато никой на планетата няма да знае КОЙ всъщност управлява света. Върховната власт ще бъде наднационална, планетарна, неперсонализирана, прикрита зад „глобални грижи“ за хората и представена от мистериозни структури, които ще определят новите правила за живот.

    Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години на XX в. работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид. Специализира в Института за политически науки в Париж (Sciences Po). Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България – в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

    8. „Топ мистериите на Вселената“ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books, 22,99 лв.

    След книгите си „Топ мистериите на България“ и „Топ мистериите на света“ Слави Панайотов стига до последната граница – Космоса. Заедно със своите читатели се впуска на едно вълнуващо пътешествие през времето и пространството в търсене на отговор на някои от най-неудобните въпроси.

    Как е възникнала Вселената и колко голям е бил Големият взрив? Защо ние съществуваме точно тук и сега и дали има по-висша сила? Какви са тайните на светлината и защо тя е най-бързото нещо в космоса? Защо светът на микротелата е подвластен на различни от нашите закони? Имат ли черните дупки тайни, които никога няма да разкрият? Луната и Марс повдигат някои много неудобни въпроси, дали са открити техните отговори? Как се е зародил животът в Космоса и дали е случаен? Сами ли сме във Вселената и какви са доказателствата за съществуването на извънземни?

    9. Хари Потър и Философският камък - книга 1, от Джоан Роулинг, Егмонт, 19,90 лв.

    Представете си, че сте прекарали първите 10 години от своя живот без родители, живеейки под стълбите в дома на семейство, което ви мрази. И на единайсетия си рожден ден откривате, че сте истински магьосник!

    Точно това се случва с Хари Потър в този пленяващ забавен роман.

    Хари Потър не знае нищо за „Хогуортс“ до момента, в който множество мистериозни писма започват да се изсипват в дома на семейство Дърсли на улица „Привит Драйв“. Адресирани до него, надписани със зелено мастило върху жълтеникав пергамент и запечатани с лилав печат, те бързо будят подозрението на противните леля и чичо на момчето и са конфискувани от тях. Няколко дни по-късно, навръх единадесетия рожден ден на Хари, великан с очи, блестящи като черни бръмбари, на име Рубиъс Хагрид пристига с невероятни новини – Хари Потър е магьосник, записан в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“! Едно удивително приключение е на път да започне…

    10. „Опашката“ от Захари Карабашлиев, „Сиела“, 18,90 лв.

    „Опашката“ е завихрящ въображението роман – едновременно нежен, провокативен и безмилостен, колкото интимен, толкова и безграничен. Една увлекателна, но и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, за любовта и свободата.

    Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, вече не е същият – дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици – критичната точка отдавна е достигната.

    В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо как, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка. 

    И докато Невена не вижда това като аномалия или проблем, Павел е разтърсен из основи.

    Нещата се усложняват още, когато той получава неочаквано предложение – да спечели следващите президентски избори. 

    Изкушен да приеме мисията, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последствия. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк