петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2298 прочитания

    София е сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“

    Столицата ни е сред 4-те града финалисти
    14 юли 2021, 16:03 a+ a- a

    Експертите на Европейската комисия класираха София сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“. Другите финалисти са градовете Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция).

    През октомври 2020 Столична община наред с още 15 общински администрации от цяла Европа, се включи в състезанието.

    Финалът на конкурса ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия. Журито оценява напредъка, постигнат от градовете в 12 области, и дава своите препоръки за мерките, които е добре да бъдат приложени.

    Инициативата води началото си от меморандум подписан в Талин, Естония нa 15 май 2006. Впоследствие конкурсът е учреден от Европейската комсиия през 2008. Неговата цел е да окуражи местните власти из цяла Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Посланието на инициативата е обобщeно в нейния лозунг - „Зелените градове - за по-добър живот“. От 2010 насам конкурсът провежда ежегодна селекция, в резултат на която един европейски град се избира всяка година за Европейска зелена столица на годината.

    Градовете се отличават за налагане на все по-високи екологични стандарти в развитието си, ангажиране с амбициозни цели за по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие, съвместна работа с други градове; служене за пример и популяризиране на най-добрите практики сред общинските администрации на местно ниво.

    Международна експертна група извършва подробна техническа оценка на всеки кандидат въз основа на екологични показателя, обхващащи изменението на климата, устойчивата градска мобилност, природа и биоразнообразие, устойчиво земеползване, качество на въздуха, акустична среда, отпадъци, води, зелен растеж и екоиновации и други.

    Победители в конкурса от предишни години са Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория- Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016), Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020), Лахти (2021) и Гренобъл през 2022.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години