четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  869 прочитания

  София е сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“

  Столицата ни е сред 4-те града финалисти
  14 юли 2021, 16:03 a+ a- a

  Експертите на Европейската комисия класираха София сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“. Другите финалисти са градовете Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция).

  През октомври 2020 Столична община наред с още 15 общински администрации от цяла Европа, се включи в състезанието.

  Финалът на конкурса ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия. Журито оценява напредъка, постигнат от градовете в 12 области, и дава своите препоръки за мерките, които е добре да бъдат приложени.

  Инициативата води началото си от меморандум подписан в Талин, Естония нa 15 май 2006. Впоследствие конкурсът е учреден от Европейската комсиия през 2008. Неговата цел е да окуражи местните власти из цяла Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Посланието на инициативата е обобщeно в нейния лозунг - „Зелените градове - за по-добър живот“. От 2010 насам конкурсът провежда ежегодна селекция, в резултат на която един европейски град се избира всяка година за Европейска зелена столица на годината.

  Градовете се отличават за налагане на все по-високи екологични стандарти в развитието си, ангажиране с амбициозни цели за по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие, съвместна работа с други градове; служене за пример и популяризиране на най-добрите практики сред общинските администрации на местно ниво.

  Международна експертна група извършва подробна техническа оценка на всеки кандидат въз основа на екологични показателя, обхващащи изменението на климата, устойчивата градска мобилност, природа и биоразнообразие, устойчиво земеползване, качество на въздуха, акустична среда, отпадъци, води, зелен растеж и екоиновации и други.

  Победители в конкурса от предишни години са Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория- Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016), Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020), Лахти (2021) и Гренобъл през 2022.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително