понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  758 прочитания

  Този град стана Европейска столица на иновациите за 2021

  Вижте и кой е европейският изгряващ иновативен град
  25 ноември 2021, 13:48 a+ a- a

  Европейската комисия обяви лауреатите на седмото издание на наградите „Европейска столица на иновациите“ („iCapital“). Град Дортмунд в Германия е Европейската столица на иновациите за 2021, а град Вантаа във Финландия е европейският изгряващ иновативен град. След интензивен процес на оценяване две журита на високо равнище от независими експерти избраха победителите и подгласниците в двете категории на наградата.

  Второто място в категорията „Европейска столица на иновациите“ се присъжда на Дъблин в Ирландия и на Малага в Испания. Вилнюс в Литва се класира на третото място. Кашкайш в Португалия и Тронхайм в Норвегия получават второто и третото място в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“.

  Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, заяви: „Впечатлена съм от забележителната работа на всички градове, достигнали до финалния етап на наградите iCapital. За мен е чест да изтъкна заслугите на тези градове, които са истински изпитателни платформи за иновациите. Те участват в съвместното създаване на инициативи „отдолу нагоре“ с цел постигане на по-устойчиво градско развитие.“

  Тези награди отличават дългосрочните усилия на градовете за създаване на среда, която дава възможност за разработването и прилагането на иновации. Градовете са разработили и внедрили новаторски концепции, като са въвели процеси, инструменти и модели на управление за постигане на отлични резултати. Те биха могли да послужат като убедителни примери за градовете в Европа и извън нея, които страдат от пандемията и ще трябва да започнат трансформация.

  Освен престижното признание победителят от категорията „Европейска столица на иновациите“ ще получи парична награда в размер на 1 милион евро, а двамата подгласници се награждават с по 100 000 евро всеки (с тази награда се отличават Дъблин и Малага).

  Победителят в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“ ще получи 500 000 евро, като всеки от двамата подгласници ще получи по 50 000 евро.

  Всяка година Европейският съюз отличава градовете с приобщаващи иновационни екосистеми, като присъжда наградата „iCapital“. С тази награда се отличават градски екосистеми, които свързват гражданите с публичния сектор, академичните среди и предприятията, за да могат резултатите успешно да доведат до подобряване на благосъстоянието на обществото, като същевременно се стимулират преломните иновации.

  Първото издание на конкурса се проведе през 2014. Сред победителите в миналото са Барселона (2014 г.), Амстердам (2016 г.), Париж (2017 г.), Атина (2018 г.), Нант (2019 г.) и Льовен (2020 г.). В допълнение към основната категория „Европейска столица на иновациите“, в която се конкурират градове с повече от 250 000 жители, тази година беше включена нова категория — „Европейски изгряващ иновативен град“, която е насочена към градове с население над 50 000 души и до 249 999 жители.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 8 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 9 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 10 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 11 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи