събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1741 прочитания

  Трима български фотографи са отличени в Европейски конкурс на жп тематика

  Панорамен кадър на Александър Горанов на Искърското дефиле е победител в тазгодишното издание
  23 август 2022, 15:43 a+ a- a

  Снимка: БДЖ

  Трима българи са сред 12-те отличени в международния фотографски конкурс на Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER), в който взимат участие фотографи от цяла Европа. Конкурсът се провежда традиционно всяка година, като през последните няколко издания сред избраните неизменно присъстват фотографии от България на родни участници. 

  Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) е създадена през 1988 г. CER представлява интересите на своите членове пред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите на ЕС, както и пред други институции, формиращи европейската политика за железопътния транспорт. Основните цели на CER са защита на интересите на железопътните компании-членки и приоритетно развитие на жп транспорта в Европа, като един от най-сигурните и екологични видове транспорт. Към настоящият момент в Общността членуват компании оператори и инфраструктурни управители от страните-членки на ЕС. „Холдинг БДЖ“ ЕАД е пълноправен член на CER и активно участва в дейността на Общността.

  Тази година един великолепен панорамен кадър в Искърското дефиле е получил най-много гласове от всичките избрани 12 фотографии и дори се използва от CER като рекламен постер за новото издание на конкурса и за корица на календара на Общността.

  Това е и поредното доказателство, че при активно участие в конкурса шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават, предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят, отбелязват от БДЖ.

  Новото издание на конкурса ще бъде с фокус върху темата: „Изследвай Европа: откриване на континента с влак в Европейската година на младежта“. Целта на конкурса е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа като устойчив и безопасен транспорт, представени като неразделна част от една по-екологична, интелигентна и свързана транспортна система. 

  Както всяка година, от изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки, подчертававащи темата на фотографския конкурс.

  Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER. Участниците трябва да попълнят регистационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане. Крайният срок за изпращане на снимките е 7 октомври 2022 г.

  Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на CER с посочени имена на фотографите и техните държави, като освен парични награди отличените в съревнованието ще получат и безплатен Global Interrail Pass, валиден за 5 дни пътуване с влак в цяла Европа във 2-ра класа в рамките на 1 месец, по повод отбелязването на 50 години от създаването на Interrail Pass.

  Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:
  •В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз и Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания;
  •За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален jpeg формат;
  •Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании;
  •Фотографиите не трябва да изобразяват демонстриране на опасно или рисково поведение, заснемане на хора върху релси или в забранени зони;
  •Необходимо изискване към участниците е да притежават всички права върху представените фотографии, като гарантират, че те са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право;
  •При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.

  Ето и трите снимки на тримата български фотографи, които бяха отличени в тазгодишното издание на конкурса:

  Фотограф: Александър Горанов (Снимки: CER)
   
  Фотограф: Ангел Лазаров
   
  Фотограф: Иван Василев
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица