понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1606 прочитания

  Бронз за България от Европейската младежка олимпиада по информатика

  Ученици от София, Плевен и Шумен представиха страната ни на престижното състезание
  26 септември 2022, 11:35 a+ a- a

  Приключи шестото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI 2022. Българските отбори спечелиха бронз от престижното състезание. Олимпиадата се проведе дистанционно с виртуален домакин Киев, Украйна, а участие взеха 173 младежи от 33 държави.

  Олимпиадата е създадена в България през 2017  и оттогава привлича все по-голям брой младежи до 15,5 години. Тази година отново бе отбелязан рекорд в броя на участниците.

  България беше представена от състезатели от София, Плевен и Шумен.

  Разпределението по отбори и постиженията им са:

  Първи отбор:
  Михаил Михалев от ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Габрово;
  Андрей Стефанов от ПЧМГ, София; Школа Олимпийци – бронз;
  Огнян Йоргов - СМГ “Паисий Хилендарски”, София; Школа "Олимпийци" – почетна грамота; Симона Христова - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз.

  Ръководители: Емил Келеведжиев и Зорница Дженкова от ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”, Габрово

  Втори отбор:
  Виктор Ванев - М Г "Гео Милев", Плевен;
  Валентин Филипов - М Г "Гео Милев", Плевен – бронз;
  Серкан Рашид - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз;
  Иво Иванов - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б.

  Ръководители: доц. Пламенка Христова от Русенския Университет и Димитър Добрев - докторант в Шуменския Университет и преподавател в Школа А&Б.

  “Състезанието беше тежко, задачите - доста нестандартни. Гордеем се, че децата дадоха всичко от себе си, въпреки предизвикателния първи олимпийски ден. За всички ни предстои подготовка за следващия състезателен сезон, а за по-големите тежка битка за място в старшата възрастова група.“, сподели д-р Бисерка Йовчева, почетен професор на Шуменския университет, ръководител на Школа А&Б" и съпрезидент на eJOI.

  Софтуерна компания Мусала Софт е съосновател и основен партньор на eJOI. Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI, заедно с Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева - съпрезидент на eJOI и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI са основателите на Олимпиадата през 2017 в София.

  „Когато създадохме eJOI в България през 2017 бяхме изпълнени с ентусиазма на новото начало и възможност за децата на Съвета на Европа. Днес, след домакинството на Русия, Словения, Грузия, Румъния и Украйна, сме свидетели на утвърден формат, който започва да излиза извън първоначалните географски рамки - през 2022 ни гостуваха отбори от Виетнам и Перу например. Горди сме, че за пореден път успяхме да преодолеем тежки политически противопставяния, за да имаме успешно състезание. Благодарим на Украйна, която в условия на война беше чудесен домакин, макар и онлайн. Благодарим на украинци, руснаци, беларуси и международния комитет на eJOI, които успяха да намерят компромис в името на всички деца, които не трябва да носят тежестта на решенията на възрастните, а да бъдат възпитавани в свобода, неограничени възможности за таланта и мир. eJOI е вдъхновител за младите умове, то е състезание, поставящо на изпитание алгоритмичните знания, прпграмистките умения, издържливостта на стрес, амбицията и постоянството на младежите. eJOI има и мисия да бъде обединител отвъд политика, икономика, разстояния. Щастливи сме, че успяваме!“ – сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева