понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2676 прочитания

    Българка сред носителите на Наградата на ЕС за жени иноватори за 2022

    Ива Гумнишка е сред победителите в категорията за "Изгряващи иноватори" на възраст под 35 години
    07 декември 2022, 16:50 a+ a- a


    Сн: ЕК

    Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) обяви носителите на годишните награди за иновации, като наградите за "столица на иновациите" се присъждат на градовете Métropole Aix-Marseille Provence и Haarlem, както и на 6 водещи жени новатори. Наградите бяха обявени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, по време на двудневната среща на върха на ЕСИ.

    Всяка от трите носителки на наградата на ЕС за жени новатори ще получи парична награда в размер на 100 000 евро:

    - Rocío Arroyo (Испания), съосновател и изпълнителен директор на AMADIX — компания, предоставяща персонализирани медицински решения за диагностициране на онкологични заболявания.

    - д-р Ciara Clancy (Ирландия), основател и изпълнителен директор на Beats Therapeutics — компания, разработваща технологични решения за овладяване на свързаната с болестта на Паркинсон двигателна симптоматика.

    - д-р Ninna Granucci (Франция), съосновател и президент на Green Spot Technologies — компания, произвеждаща хранителни съставки посредством рециклиране на странични растителни продукти.

    В чест на Европейската година на младежта други 3 жени, изгряващи новатори на възраст под 35 години, ще получат по 50 000 евро парична награда:

    - Ива Гумнишка (България), основател и изпълнителен директор на Humans in the Loop — социално предприятие, което служи като мост между засегнати от конфликти общности и възможности за работа посредством създаването и развиването на дигитални умения.

    - Niamh Donnelly (Ирландия), съосновател и CRO на Akara Robotics — компания, разработваща роботизирани решения, предназначени за дезинфекция на болнични стаи.

    - д-р Mehak Mumtaz (Португалия), съосновател и COO на iLoF — компания, разработваща революционна платформа на базата на изкуствен интелект за ускоряване на бъдещето на откриването и разработването на персонализирани лекарства.

    Мария Габриел, която връчи наградите, заяви: „С тези награди ние отдаваме заслужено признание на 6 жени предприемачи, които са в основата на революционни иновации; 6 преуспели жени предприемачи, чиито иновации са с ярък принос към пазара; 6 талантливи жени предприемачи, които ще бъдат вдъхновение за нашата младеж и за бъдещите лауреати”.

    Повече за Ива  Гумнишка вижте в представянето й от ЕК в България:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години