събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1098 прочитания

  Георги Господинов номиниран за една от най-престижните литературни награди в света

  „Времеубежище“ получи номинация за Дъблинската литературна награда
  02 февруари 2023, 10:06 a+ a- a

  Българският писател Георги Господинов получи номинация за една от най-престижните литературни награди в света след Нобеловите отличия. Романът „Времеубежище“ (публикуван в Лондонското издателство W&N) попадна в дългия списък за Дъблинската литературна награда. Преводач на романа е Анжела Родел, съобщават от издателство "Жанет 45".

  Освен Георги Господинов тази година там попадат още автори като Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Кнаусгор, носителят на Гонкур Ерве Льо Телие и други.

  Кои книги ще влязат в краткия списък за наградата ще стане ясно на 28 март, а победителят ще бъде обявен на 25 май в рамките на международния литературен фестивал в Дъблин. Право да изпращат предложения за номинации имат библиотеки от цял свят, като българския роман е предложен за наградата от Столичната библиотека. За дългия списък (лонглист) са одобрени автори от 31 държави, сред които и България. Преводните романи са 29, идващи от всички континенти.

  Дъблинската литературна награда се връчва от 1996 година. Право да участват в конкурса имат както англоезични автори, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски. Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба, в англоезичния свят. Нейни носители са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас, Херта Мюлер.

  Това е втора номинация за роман на Георги Господинов след попадането на „Физика на тъгата“ в дългия списък на тази награда преди няколко години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица