четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2083 прочитания

    БАИТ връчи годишните си награди

    Вижте кои са отличените в отделните категории
    24 февруари 2023, 13:27 a+ a- a

    На официална церемония снощи бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 г.

    Президентът на България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на проф. Мартин Вечев, "Архитект" на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich). INSAIT стартира в България през април 2022 г., в партньорство с два от водещите технологични университета в света – Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Институтът е структуриран като специално звено към СУ “Св. Климент Охридски”. INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света. Мисията на института е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации. Очакването е INSAIT да привлече българи от чужбина, които са мечтали за такива възможности десетки години наред.

    Секторът на информационните и комуникационни технологии в България постигна огромно развитие и високи резултати, защото в „програмния“ код на българина е заложен стремежът към новото, творчеството и иновациите. Това заяви президентът Румен Радев по време на награждаването на победителите в конкурса. В приветствието си към всички отличени и номинирани президентът Радев посочи, че във все повече сфери на икономиката и на обществения живот се внедряват български разработки от областта на информатиката, комуникационните и високите технологии.


    В категория Младежка награда победител е Тонислав Троев, студент в ШУ "Епископ Константин Преславски". Младежът получи наградата за проекта си Платформа за автоматизирани тестове. Софтуерната му разработка, се състои от множество библиотеки, чрез които се подобрява цялостния процес на автоматизирано тестване на софтуерни продукти. Платформата вече е интегрирана в частни проекти, които оперират в България и чужбина.

    В категория Образователна награда след оспорвана надпревара между 21 проекта журито отличи Висшето училище по телекомуникации и пощи с Интердисциплинарните си бакалавърски програми. За специалностите „Телемедицина“, „Софтуерно проектиране в медицината“ и „Комуникационни системи за организация на въздушния транспорт“ ВУТП работи в партньорство с Медицинските университети в Плевен и в Пловдив и с Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. В трите бакалавърски програми 20% от преподавателския състав са експерти от водещи технологични компании. Обучението по "Телемедицина" и "Софтуерно проектиране в медицината" се осъществява и с помощта на Тракийския университет - Одрин, Турция. Също така, ВУТП партнира и в сферата на средното образование, като споделя своя преподавателски ресурс с две училища – в Ботевград и в Сливница.

    Наградата в категория Журналистически принос получи Георги Караманев с “Дигитални истории".

    Министерство на електронното управление е победителят в категория Публична администрация с проекта „Разширяване на обхвата на средата за Междурегистров обмен на справочна и удостоверителна информация, гарантиране работоспособността на същата, създаване и актуализиране на справки, адаптери, присъединяване на нови регистри и надграждане на средата (RegiX) с нови функционалности“. Внедрената система свързва регистри на различни първични администратори на данни и позволява извличане на информация от тях в автоматичен режим 24/7. Включва повече от 80 регистъра, като за 2022 г. са извършени над 70 милиона справки.

    В категорията StartUp компания наградата беше присъдена на Foodobox за приложението FoodObox, което свързва потребителите с 400 заведения, магазини и хранителни обекти, в които има останала нереализирана храна, за да бъде закупена от тях с отстъпка. За първите 8 месеца от съществуването си, с услугата са „спасени“ над 3000 кг храна, което се равнява на спестени повече от 5 тона въглеродни емисии.

    В Успешен български ИКТ продукт/услуга журито класира с "Дигитални Двойници". Компанията създава прецизни, триизмерни модели на физически обекти, като използва дронове, които са най-бърз и ефективен начин за събиране на данни. Основните пазари на компанията са Германия, Обединено кралство, Испания и Франция

    Наградата за ИКТ проект в полза на българската икономика бе спечелена от ПРО ПЛАНТС ЕООД за система ГРАС за автоматизация на оранжерия на база метеорологичните условия в реално време. Чрез внедряването на системата компанията променя цялостния си бизнес модел – пести време, електроенергия, намалява рисковете за растенията и увеличава добивите.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк