четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2199 прочитания

    Ето кои са носителите на наградите за наука „Питагор“

    Тази година кандидатстваха рекорден брой учени - 51
    22 май 2023, 09:22 a+ a- a

    Голямата Награда „Питагор“ за цялостен научен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

    „Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това смея да кажа, че българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което поздравявам всички вас“. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри церемонията по връчване на наградите. „Ако до преди няколко години бяхме свикнали да приемаме твърдението, че няма пари за наука като клише, то днес говорим за възможностите повечето училищни кабинети по химия, физика или биология да бъдат обновени“, подчерта проф. Пенов.

    „Наградите „Питагор“ са част от малкия принос, с който ние като общество изказваме високата си оценка за дейността на учените в България. Ще припомня какво е казал Аристотел за Питагор и неговите последователи: „Винаги едно свойство на числата е справедливост, друго – душа и ум, трето – успех!“, каза проф. Пенов.

    В категорията за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки отличието е за член-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В тази категория постъпиха 17 кандидатури на учени с много добри наукометрични показатели.

    Двама са победителите в категорията за млад учен в тази област. Това са д-р Диана Чолакова (фазови преходи в дисперсни системи) от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Йордан Георгиев (химически и биологически науки) в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

    Наградата за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината бе връчена на доц. д-р Ангел Джамбов от Медицински университет - Пловдив.

    Млад учен в тази сфера е ас. д-р Александър Сираков от Медицински университет–София. Неговата област е образна диагностика и интервенционална неврорентгенология.

    „Утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки“ е социологът проф. Пепка Бояджиева, дсн в Институт по философия и социология – БАН, а млад учен - икономистът доц. д-р Джеймс Йоловски от Висше училище по застраховане и финанси – София.

    В тазгодишното издание на наградите за наука „Питагор” кандидатстваха рекорден брой учени - 51. В зависимост от категорията кандидатите предоставиха обща справка за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за утвърден учен и последните 3 години за категория за млад учен.

    За голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.

    През тази година домакин на награждаването бе Университетът по национално и световно стопанство, който празнува 103 години от основаването си. Традиционно церемонията ще се излъчи по Българската национална телевизия на 24 май от 18,00 ч.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки