събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2581 прочитания

    Коя е най-добрата учебна компания у нас за 2023?

    JA България връчи за 15-и път наградите в програмите „Изгряващи звезди“ и преакселераторската програма Beyond
    14 юни 2023, 09:54 a+ a- a

    Снимка: JA Bulgaria

    На 10 юни най- оригиналните стартъп решения „изгряха“ на сцената на Пловдив Стейдж Парк на големия финал - младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2023 на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria). 

    По време на форума, учебните компании на JA Bulgaria представиха своите идеи пред експертно жури, съставено от представители на бизнеса и международните организации в България. Най-добрите от тях бяха отличени в различните категории за новаторство и предприемачески дух. 

    Учебните компании решават социални, екологични и обществени предизвикателства чрез приложение за подобряване ефективността в хотелиерския бранш; симулатор за намаляване на ПТП; восъчни торбички за съхранение на храна; дистанционно за незрящи хора; водноелектрически генератор и много други иновативни идеи.

    „С всяка учебна година задачата на журито в „Учебна компания“ на JA Bulgaria става все по-трудна, защото младите предприемачи са все по-осъзнати, създават все по-иновативни научно-базирани решения и сами търсят подкрепата ни в създаването на работещи бизнес модели. За първа година след пандемията от Covid-19 имаше толкова много екипи, които имаха не само работещи прототипи, а готови за продажба продукти и услуги и дори първи клиенти.“ - сподели Ирина Илиева.

    Най-динамичната част от форума беше търговското изложение на учебните компании. Към тях се присъединиха и украински младежи със свои собствени продукти на щандовете. Посетителите на изложението си тръгнаха с нови, вкусни и екосъобразни продукти и много вдъхновение. 

    Кулминацията на събитието беше официалното награждаване, в което се включиха представители на бизнеса и управителния съвет на JA Bulgaria, в присъствието на официалните гости на събитието – министъра на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева и представителят на Уницеф за България г-жа Кристина де Бройн.

    Младежки стартъп на България стана финалистът в Beyond пре-акселератор Zhiva.AI - софтуер, който, посредством AI технология подпомага скрининга и диагностиката на предракови и ракови заболявания на шийката на матката.

    Третото място бе връчено на „Gougoutka” от МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна, които събират и обработват геодезки данни и информация за газове и прахови частици и създават 3D модели, които биха могли да подпомогнат трудно достъпни региони.

    Второто място получи УК „Plantum“, ЧЕГ „Проф.Иван Апостолов“, гр. София, които разработват заместител на почвата, базиран на българския минерал зеолит, разпознат с многобройните си приложения и качества като влагозадържане и издържливост.

    Освен наградата за III и II място, младежите ще се включат и в летния лагер на ЕкоУскорител - лаборатория за иновативни идеи за решаване на глобални и локални екологични проблеми на JA Bulgaria.

    Дългочаканите победители, които ще представят страната ни в Истанбул на най-голямото събитие за предприемачество в Европа - GEN-E, са учебна компания „ЕМ-РАХ“, 137 СУ „Ангел Кънчев“, гр.София, които разработиха фотоволтаичен контейнер с механизъм за компресиране на отпадък и стартъпът Pop!Ed - приложение, което използва добавена реалност, за да визуализира учебното съдържание чрез интерактивни 3D модели и анимации.

    Европейският финал GEN-E, на който „EM-PAX“ и Pop!Ed ще представят България ще се състои на 11-14 Юли в Истанбул, където екипи млади иноватори от над 40 страни ще представят своите идеи и ще обменят опит.

    Отличените победители в „Изгряващи звезди“ 2023 по категории бяха:
    • „Предприемчиво училище“ на Република България за учебната 2022 – 2023 г.: 108 СУ „Никола Беловеждов”, гр. София;
    • Изгряващ учител: г-жа Сияна Николова, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна;
    • Учител на годината 2022-2023: г-жа Йорданка Николова, ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“, гр. Варна;
    • Награда на BNP Paribas Лични финанси за победителя от Младежкото състезание „Устойчиви лични финанси“;
    • Награда на медиите: „VisionX”, връчена;
    • Награда на Виваком „Високотехнологично предприемачество“: SunCase;
    • Награда на Кауфланд: „Зелено предприемачество и кръгова икономика“: Gcoffee;
    • Награда на Кауфланд: „Зелено предприемачество и кръгова икономика“: ДЕНК;
    • Награда на МетЛайф: „Социално предприемачество“: SFF;
    • Награда на EIT Градска Мобилност „Млади иноватори“: Alpha Innovation;
    • III място „Учебна компания“: Gougoutka;
    • II място „Учебна компания“: Plantum;
    • I място „Учебна компания“: EM-PAX.

    Победители на Beyond пре-акселератор:
    • Zhiva.ai;
    • Pop!Ed;
    • Xtatic.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години