неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2028 прочитания

    Българин е първият в света с 3 златни медала от Международната олимпиада по биология

    3 медала за страната донесоха родните гимназисти от най-престижното състезание по биология
    11 юли 2023, 13:05 a+ a- a

    сн: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

    Български ученици спечелиха 3 медала от Международната олимпиада по биология, която се проведе в Обединените арабски емирства. Те донесоха на България - 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

    От 2 до 11 юли българите премериха знания с 320 ученици от 80 държави.

    Златото (за трета поредна година) спечели Петър Жотев (12 клас, СМГ). Среброто заслужи Виктор Лилов (11 клас, СМГ), бронзовият медал е за Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен), а Яна Атанасова (12 клас, НПМГ) остана няколко точки под медалите.

    Ръководители на българите са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

    Състезанието е индивидуално и се проведе в три дни - на 5, 6 и 7 юли, на които участниците решаваха 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

    За трети път златен медал спечели дванадесетокластникът от СМГ Петър Жотев. Неговото постижение е исторически прецедент, защото на Международната олимпиада по биология състезателите имат право да участват само по два пъти, но заради пандемията от Ковид бе прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие и така само Петър Жотев се оказа първият и единствен биолог не само у нас, но и в света с три златни медала.

    Най-младият състезател в отбора – Виктор Лилов, който е член и на Националния отбор по химия и тази седмица заминава и на Международната олимпиада в Швейцария, спечели сребърен медал на своето първо участие на Международната олимпиада по биология.

    Виктория Иванова – 12 клас от МГ „Гео Милев“ в Плевен, също се представи достойно, като завоюва бронзов.

    Яна Атанасова от НПМГ бе удостоена с грамота за достойно представяне.

    Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. До 2023 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 78 медала: 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години