събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1075 прочитания

  България стана двоен шампион на Европейското първенство по дебати

  Алек Селвелиев спечели наградата за най-добър говорител в Европа, а Мария Мачева се класира като втори най-добър говорител на континента
  28 август 2023, 10:04 a+ a- a

  сн: Асоциация дебати България

  Изключително представяне направиха българските отбори на Европейското първенство по дебати, което се проведе от 20 до 26 август в Бургас. За първи път домакин на второто най-престижно дебатьорско събитие в света, след Световното първенство, беше България.

  В него взеха участие над 500 души от 25 държави, като се състезаваха повече от 140 отбори от цяла Европа, включително и представители на всички престижни университети на Стария континент като Кеймбридж, Оксфорд, LSE, KCL и много други.

  Събитието се организира от Асоциация дебати България, с огромната подкрепа на Община Бургас, Бургаския Свободен Университет, Младежкия международен център - Бургас. Главни организатори бяха председателят на АДБ - Мартин Мавров , както и Николай Ангелов и Румен Маринов - финалистите на Световното първенство през януари тази година. Неизменна част от екипа също бяха Александър Венчев, Йордан Стаменов и Максим Зангов - всички от които бивши дебатьори.

  Два български отбора достигнаха до финалите на първенството - този в отворената категория, и този в категорията “английски като втори език”.

  Отборът съставен от Алек Селвелиев и Велина Андонова спечели финала в отворената категория, като Алек беше удостоен с наградата за най-добър говорител в Европа, а отборът съставен от Мария Мачева и Бисер Ангелов спечели финала в категорията “английски като втори език”, като Мария се класира като втори най-добър говорител на континента.

  Това е първото подобно постижение от българската делегация, коментират от Асоциация дебати България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица