събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3569 прочитания

  Български ученици завоюваха второ и трето място на Международния турнир по природни науки

  В 11-ото издание на турнира българските гимназисти премериха знания с над 100 състезатели от над 10 държави
  30 август 2023, 10:21 a+ a- a

  Българските състезатели с отличията. Снимка: Нетера

  Два отбора от български ученици завоюваха второ и трето място на Международния турнир по природни науки IYNT (International Young Naturalist's Tournament) в Алмати – Казахстан, от 20 до 27 август. Това съобщиха от Нетера, която е споснор на отборите.

  В 11-ото издание на турнира българските гимназисти премериха знания с над 100 състезатели от над 10 държави. IYNT e състезание по природни науки за ученици до 17-годишна възраст. В него те представят своите решения на експериментални задачи, които покриват всички основни природни науки – биология, физика, химия, науките за Земята. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара не се решават задачи на място, а се търсят решения на научни проблеми.

  Учениците са свободни да използват всякакви материали и апаратура, помощ от специалисти, лаборатории и др. Състезанието е отборно, като един екип се състои от шест ученици. IYNT протича под формата на научни битки (science fights).

  Нетера подкрепя българските отбори от естествоизпитатели за втора поредна година, като през 2022 г. един от отборите се класира на първо място и стана абсолютен шампион.

  „Ние вярваме, че е важно не само да знаеш много, а и да използваш това, което знаеш. Практическите умения дават на младите таланти възможност да намерят своя успешен път в един все по-технологичен и динамичен свят, и ние от Нетера сме повече от щастливи да помогнем в това начинание!“ – коментира Венцислав Петров - Ръководител „Човешки ресурси и администрация“ в Нетера.

  Нетера традиционно подкрепя каузи, свързани с наука, програмиране, образование и развитие на таланти. През 2022 г. компанията финансира школа по програмиране, а през 2023 г. осигури награди за най-добрите дигитални разработки на възпитаници на Училищната Телерик Академия.

  Компанията е спонсор две поредни години на събития на Технологичното училище „Електронни системи“ – Джон Атанасов в София (ТУЕС) и награждава най-добрите проекти на възпитаници от гимназията в областта на софтуера и хардуера. Дългогодишен партньор е на факултета по телекомуникации в Техническия университет – София, както и на Софийския фестивал на науката.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица